• Zelený piatok na obchodke

          • Piatok 17. marca bol pre študentov bilingválneho odboru Obchodnej akadémie v Senici už tradične zelený. Oslavovali Deň Svätého Patrika tak, ako ho slávia Íri - teda veselo a v zelených farbách! Nechýbal nám symbol tohto sviatku ďatelinový trojlístok, symbol Írska. Legenda hovorí, že Patrik ho používal, keď ako kresťanský misionár vysvetľoval podstatu Svätej Trojice.

            Mnohí z nás vedia, že Íri svojho patróna oslavujú okázalými sprievodmi, hudbou a tancami, hlučnými večierkami, pitím zelených nápojov, v Chicagu dokonca farbia rieku na zeleno. Zdrojom týchto tradícií je život muža, ktorý však takýmto zábavám neholdoval... Vieme, že sa narodil okolo roku 400 v rímskej provincii Británia a ako šestnásťročný bol zajatý a predaný pirátmi do otroctva - do Írska. Po šiestich rokoch ušiel pravdepodobne do Gálie (Francúzsko), kde sa stal kňazom. Ako biskup sa vrátil do Írska, kde šíril kresťanstvo a budoval cirkev. Je uctievaný nielen ako svätý, ale aj ako národný hrdina najmä v Írsku, v severnej Amerike a v Austrálii. Toľko vraví história i legendy...

            Tieto fakty a legendy o svätom Patrikovi spracovali žiaci spolu so svojimi učiteľkami do „peer“ teda rovesníckeho vzdelávacieho programu v anglickom jazyku pre svojich spolužiakov. Objavili sa v ňom scény nielen o vyhnaní hadov z Írska, ale aj o nezištnej pomoci ľuďom v núdzi. Nasledoval multimediálny súťažný kvíz, ktorý preveril porozumenie divákov. Konzumácia zelených dobrôt, ktoré pripravili žiaci, bol chutnou bodkou tvorivého ateliéru.

            Aj tento sa vydaril! Náš tvorivý ateliér ukázal aktérom aj divákom zaujímavosti anglicky hovoriacich krajín netradičnými formami, ktoré majú svoje pevné miesto v edukačnom procese na senickej obchodke.

            Mgr.Slavomíra Masrnová, OA Senica

          • SMART TIME V

          • Dňa 10.3 a 13.3 sa 1. skupina I.A triedy podieľala na zorganizovaní podujatia „Smart time V. “.Prišli do k nám do školy žiaci základných škôl zo Senice a Štefanova, aby sa dozvedeli viac o bilingválnom štúdiu na OA Senica.

            Na vymyslení programu sme pracovali počas vyučovania na hodinách anglického jazyka. Sprevádzali sme hostí po škole v anglickom jazyku a stručne opísali priestory a učebne. Radi sme zodpovedali na každú otázku základoškolákov, ktorí majú záujem stať sa obchodkármi. Konečná zastávka bola I. A - naša trieda, kde sme si pre našich hostí pripravili anglické hry a aktivity. Aby hostia neostali hladní a smädní, nachystali sme im pohostenie, avšak niektorí boli hanbliví.

            Všetci sme si to veľmi užili, my sme sa priučili čo to o hostení návštevy a organizácii podujatia. Dúfame, že sa v budúcom školskom roku s niektorými účastníkmi podujatia uvidíme.

            Simona a NIna, I.A

          • Parti rozpočet na obchodke

          • Do Parti rozpočtu sme sa znova zapojili, pretože sme toho názoru, že naši žiaci sú veľmi tvoriví a majú hlavy plné dobrých nápadov. Projekt Parti rozpočet im dáva možnosť tieto nápady realizovať a zároveň sa počas realizácie aj niečomu priučiť. Žiaci majú možnosť získať množstvo skúseností a nových zručností, vyskúšať si ako sa z nápadu stane realita, dokázať zdolávať prekážky a spolupracovať na uskutočnení spoločného cieľa.Aktuálny priebeh projektu a všetky informácie k nemu sú prístupné na tejto stránke:

            https://application.decision21.org/obchodna-akademia-senica-trnavsky-2022-23/

          • Obchodná akadémia Senica získala akreditáciu Erasmus+ v oblasti školského vzdelávania

          •  

            Za posledné roky sme mali možnosť sledovať cesty študentov a učiteľov obchodky do Viedne a Prahy. Bolo to vďaka realizácii projektov spolufinancovaných programom Erasmus+, ktoré otvorili študentom dvere do zahraničných firiem. Obchodka sa rozhodla pokračovať v týchto aktivitách a umožniť podobnú skúsenosť aj ďalším študentom, Preto sme v októbri minulého roka požiadali o akreditáciu v programe Erasmus+, ktorá uľahčí prístup školy ku grantom a prispeje ku komplexnému rozvoju školy.

            Študenti budú mať počas najbližších 5 rokov možnosť vycestovať do zahraničia na mobility – odborné stáže, počas ktorých spoznajú fungovanie zahraničných firiem, budú môcť rozvíjať odborné i jazykové zručnosti a zároveň spoznajú kultúru i históriu danej krajiny.

            Ing. Zlata Mudrochová

          • FAŠIANGY NA OBCHODKE

          • V piatok 17. februára 2023 sme v aule školy oslávili fašiangy. Pod vedením pani profesorky Masrnovej sme si my, žiaci I. A a II. A, pripravili program o zvykoch, ktoré sa v tomto období v minulosti vykonávali naprieč Slovenskom. Ten sme samozrejme odprezentovali v krojoch. Ich krása a rôznorodosť sa musela páčiť všetkým.

            Program vznikal na hodinách dejepisu, telesnej výchovy, na triednických hodinách a vo voľnom čase. Zdrojom pre dnešný scenár boli knižne vydané zvyky v odbornej etnografickej literatúre. Časť podujatia vznikla z vlastných skúseností, pretože mnohí z nás patria k tým, ktorí zachovávajú fašiangové zvyky na dedinách a naučili sa to od svojich predkov.

            Našim hosťom, zamestnancom školy, rodičom a spolužiakom sme predviedli humorné scénky, ktoré väčšinou znázorňovali dobovú slovenskú rodinu. Naši spolužiaci v nich ukázali tradíciu podkúvania mladých dievčat, ale aj tradičné masky, ktoré nesmeli chýbať vo fašiangovom sprievode. Každá z nich mala svoju symboliku, väčšinou spojenú s prirodzeným kolobehom života našich predkov. Nesmel chýbať ani tanec - aktivita, ktorú sme sa všetci krvopotne učili vždy, keď sa nám naskytla príležitosť. My sme ju však zvládli a dokonca sme do nej zapojili aj niektorých z hostí. Náš slávnostný deň zaklincovalo vystúpenie šabliarov, ktorí k nám ochotne prišli z Borského Mikuláša. Mnohí z nich sú študenti našej školy.

            Z programu sme si odniesli nielen veľa nových poznatkov, ale aj nové zručnosti a zážitky. Spokojní a vo veselej nálade sme sa rozišli na jarné prázdniny.

            Bibiana Hrušecká, II.A

          • Rozhoduješ sa kam na strednú?

          • Čo tak študovať na najlepšej strednej škole v regióne? Na Obchodnej akadémii Senica.

            Ak sa zaujímaš o aktuálne dianie vo svete, vývoj ekonomiky, či o to, ako funguje firma, budeš tu správne! Na senickej obchodke je výučba zameraná prakticky na predmety ako „účto“, „makro“ či elektronická komunikácia; štúdium dvoch jazykov je samozrejmosťou.

            A ak Ti nestačí bežná jazyková výučba, pozri na ich bilingválny program. Na ten sa mimochodom môžu hlásiť už žiaci 8. ročníkov.

          • Valentínske prekvapenie pre Svetlušku od OA Senica

          • Ako vykúzliť svetluškárom úsmev na tvári? Veľmi jednoducho. Stačí sa u nich staviť na návštevu! J Svetluška je denný stacionár pre deti a dospelých s mentálnym postihnutím, ktorý sídli v Kunove. V čase našej návštevy nás privítalo desať rozradostených klientov tohto sociálneho zariadenia. Odovzdali sme im vlastnoručne vyrobené valentínky a my sme na oplátku dostali krásne dekoračné srdiečka, ktoré klienti sami vyrábajú v neďalekej dielni.

            Priniesli sme však aj jeden špeciálny darček – výnos z dobročinného vianočného trhu, ktorý sme na OA usporiadali v decembri. Obchodkárom sa predajom vlastných výrobkov podarilo vyzbierať celkom 440 €, ktoré sme odovzdali pani riaditeľke Mgr. Marte Štítnej. Peniažky budú použité na organizáciu letných aktivít. Veľmi sa tešíme, že sme mohli prispieť svojou troškou ku krásnym novým zážitkom týchto večných detí.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie, svetluškári!

            Mgr. Katarína Šalíková

          • Olympiáda ANJ opäť po roku

          • Vo štvrtok 16. februára 2023 sa v Trnave konalo Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnili aj dvaja naši študenti.

            Šimon Pukančík z III. B súťažil v kategórii 2B – študenti 3. a 4. ročníkov gymnázií, obchodných a hotelových akadémií a Silvia Lehocká zo IV. A v kategórii 2C1 – študenti bilingválneho štúdia v anglickom jazyku.

            Tentoraz sa reprezentantom našej školy nepodarilo dosiahnuť na stupne víťazov, ale predsedníčka poroty skonštatovala, že výsledky súťažiacich boli mimoriadne tesné! Zároveň ocenila vynikajúce znalosti anglického jazyka všetkých účastníkov krajského kola a vyjadrila nádej, že sa budú v anglickom jazyku zdokonaľovať aj naďalej!

            Jazykový rast našich študentov. Šimon a Silvia ho svojím kvalitným súťažným výkonom dokazujú! Angličtina a jej aktívne ovládanie sa totiž v dnešnom svete stáva samozrejmosťou na trhu práce či v univerzitnom prostredí.

            Mgr. Jana Kubíčková

          • Po roku opäť krásne výsledky

          • V stredu, 08. 02. 2023, sa na celom Slovensku rozbehli krajské kolá Súťaže v spracovaní informácií na počítači. Študenti zo škôl trnavského kraja si prišli zmerať svoje sily na našu senickú obchodku.

            Do prvej súťažnej disciplíny - písanie na PC sa zapojilo 17 žiakov zo všetkých 4 obchodných akadémií v pôsobnosti TTSK (OA Trnava, OA Sereď, OA Veľký Meder a OA Senica). Náročné kritéria, ktoré pre túto disciplínu platia sa podarilo splniť iba 7 súťažiacim. Na prvých troch miestach sa umiestnili:

            1. miesto Matej Šarmír OA Trnava 418,4 čistých úderov za minútu

            2. miesto Juraj Vyletel OA Senica 366,3 čistých úderov za minútu

            3. miesto Lucia Pobjecká OA Senica 332,6 čistých úderov za minútu

            Máme veľkú radosť z krásneho umiestnenia Juraja a Lucky, ale aj z toho, že všetci ostatní súťažiaci z našej školy písali rýchlosťou písania nad 290 čistých úderov za minútu, pri penalizácii 50 trestných bodov za každú chybu. Ani Natália Chlebíková, Sabina Čierňavová a Natália Šišoláková sa teda za svoj dosiahnutý výkon nemusia hanbiť.

            V druhej súťažnej disciplíne – úprava textu na počítači (pomocou korektorských značiek) si sily zmerali 8 súťažiaci. Prvé 3 miesta si rozdelili medzi sebou takto:

            1. miesto Tereza Hlúchová OA Senica 99 korektúr 9400 bodov

            2. miesto Viktória Bojnanská OA Sereď 76 korektúr 7600 bodov

            3. miesto Žaneta Pusztakürtiová OA Sereď 80 korektúr 7500 bodov

            Okrem Terky bola v tejto disciplíne úspešná aj Lucia Palanská a Michal Antálek.

            V tretej súťažnej disciplíne – wordprocessing súťažili iba 3 študenti. Našu školu reprezentovala Zuzana Tománková a Romana Pappová. Vzhľadom na časovo náročnejšiu opravu prác v tejto disciplíne výsledky ešte nepoznáme, ale budeme vás o nich informovať neskôr.

            O krátky kultúrny program sa pričinili chlapci z I. A – Matúš Slaný a Eduard Baumgartner. S organizáciou celého podujatia nám pomáhali členky študentskej rady - Soňa Jánošíková,Lívia Valachovičová, Adela Cupáková, Adriana Dubravcová a Simona Ligasová.

            Všetkým menovaným študentom ďakujeme za spoluprácu a reprezentáciu školy. Súťažiacim ku krásnym dosiahnutým výsledkom blahoželáme a v prípade postupu do celoslovenského kola im držíme palce.

            Ing. Antónia Černeková

          • Boli sme v divadle.......

          • Dňa 1.2.2023 sa žiaci 1.A zúčstnili divadelného predstavenia “Sluha dvoch pánov” v Divadle Jána Palárika v Trnave.

            Po vyučovaní sme sa nahodili do gala oblekov a vyrazili sme na cestu. Zodpovedný a usmiaty pán šofér nás vysadil pri Bernolákovej bráne, v centre mesta. Odtiaľ sme prešli na pešiu zónu kde sme mali rozchod. Väčšina vyhladovaných sa išla najesť do City Arény alebo do McDonaldu, každý si našiel to svoje.

            O pol siedmej sme sa všetci stretli pred divadlom. Spokojní, najedení a plní očakávaní sme si sadli do divadelnej sály. Komédia "Sluha dvoch pánov" všetkých zaujala a rozosmiala. Herecké výkony hercov boli úžasné. Herec v hlavnej úlohe zapájal do predstavenia aj divákov, a nikto nevedel, čo môže očakávať. Občasná improvizácia nás upútala a zapojila do deja.

            Po skončení predstavenia, očarení neopísateľnou atmosférou večerného divadla, sme sa pobrali domov. Triede sa výlet veľmi páčil a určite by sme to chceli v budúcnosti zažiť ešte aspoň raz.

            Ligasová, I. A

          • Obhájili sme prvenstvo z minulých rokov

          • V utorok, 24. 01., sme sa opätovne zapojili do online súťaže ZAV Zvolen, v písaní na PC. Súťaž tvorili 3 pomerne náročné disciplíny. Bolo to 25 minútových odpisov s penalizáciou 100 trestných bodov za chybu a 2 desaťminútové odpisy. Jeden s penalizáciou 50 a druhý až 100 trestných bodov.

            Súťažné družstvo tvorili: Markéta Vinklerová, Lucia Pobjecká, Natália Chlebíková, Juraj Vyletel, Natália Šišoláková, Sabina Čierňavová, Martin Antala, Sára Smatanová, Dominik Procházka, Simona Štepanovská, Tereza Hluchová, ale aj dvaja začiatočníci Nina Náterová a Viliam Nemec.

            Súťažiaci dosiahli veľmi pekné výsledky a svoje osobné rekordy. Najlepší výsledok - 3. miesto v celkovom hodnotení získala Markéta Vinklerová.

            Úspechom všetkých súťažiacich bolo 1. miesto v celkovom hodnotení školských družstiev.

            OA Senica si tak už po tretí krát toto prvenstvo potvrdila a obhájila.

            Ku krásnym osobným výsledkom, aj k tomu spoločnému, blahoželáme :)

            Antónia Černeková

        • Olympiáda z angličtiny
          • Olympiáda z angličtiny

          • Šikovní angličtinári si 19. januára 2023 zmerali svoje znalosti na okresnom kole olympiády v anglickom jazyku. Zúčastnilo sa jej 16 žiakov vrátene našich dvoch študentov. Obaja boli úspešní, čo nás neprekvapilo a zároveň potešilo.Šimok Pukančík z 3.B získal v kategórii 2B nádherné prvé miesto, ktoré si bezkonkurenčne zaslúžil. Lea Líšková z 2.C získala v kategórii 2A skvelé druhé miesto, na ktoré môže byť náramne hrdá.

            Obom našim študentom gratulujeme k ich úspechom a želáme im veľa síl získať ďalšie.

            Natália Skuráková

          • Naše mimoriadne úspechy

          • OA Senica je už tradične spájaná s prívlastkom - kvalitná. Nejde však len o subjektívne hodnotenie, ale o tvrdenie, ktoré môžeme podporiť konkrétnymi dosiahnutými výsledkami.

            S radosťou sme prijali decembrovú správu Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM), ktorý nás informoval o celoslovenských výsledkoch meraní pridanej hodnoty vo vzdelávaní v predmete slovenský jazyk a literatúra (PHV). Podstatou PHV – SJL je porovnať progres žiaka v predmete SJL za 4-ročné obdobie od Testovania 9 až po externú časť maturitnej skúšky. Naša škola bola na základe týchto výsledkov zaradená do najvyššej kategórie - výsledky našich maturantov boli nad úrovňou očakávania. Za týmto úspechom hľadajte najmä systematickú prácu slovenčinárov, veď príprava na maturitnú skúšku začína prvou písomkou v prvom ročníku.

            Hodnotenie stredných škôl, ktoré každoročne zverejňuje INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) prinieslo v januári nový „rebríček“ stredných škôl. Vznikol na základe hodnotenia výsledkov maturitných skúšok v slovenskom jazyku, anglickou jazyku, pridanej hodnoty vo vzdelávaní v slovenskom jazyku, hodnotili sa aj mimoriadne výsledky žiakov, ich uplatnenie na trhu práce a úspešnosť v prijímacom konaní na VŠ. Aké je naše umiestnenie?

            Obchodná akadémia Senica získala hodnotenie

            Škola s výbornými výsledkami

            a v rámci Trnavského samosprávneho kraja sa stala 2. najlepšiu strednou školou,

            v regióne Záhoria sme jednotkou!

            Naša škola nadviazala na výborné výsledky predchádzajúcich rokov a udržala si svoje postavenie medzi tými najlepšími strednými školami v Slovenskej republike.

          • Učili sme  Anglický jazyk v ZŠ Komenského v Senici – zážitkové učenie

          • Posledný deň v škole pred Vianocami sa  študenti I. B bilingválneho štúdia rozhodli, že si pôjdu vyskúšať vyučovať anglický jazyk žiakov na 1. aj 2. stupeň. Naši študenti si pripravili rôzne pracovné listy, kvízy, aktivity na precvičenie slovnej zásoby a hlavne, snažili sa so žiakmi komunikovať čo najviac v anglickom jazyku, samozrejme primerane veku žiakov a úrovni vedomostí z ANJ. Milé prekvapenie pre nás pripravili žiaci 2. A triedy, ktorí nám na začiatku hodiny zaspievali pesničku v anglickom jazyku.

            Pre všetkých to bol úplne nová skúsenosť a zhodli sa, že hoci mali priebeh hodiny pripravený, bolo pre nich dosť stresujúce  postaviť sa pred katedru a zaujať žiakov. Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

          • ENGLISH BREAKFAST - zážitkové učenie

          • I. A a I. B - bilingválne triedy si pred Vianocami v rámci konverzačných hodín pripravili v kuchynke školy "English breakfast"- typické raňajky pre Angličanov. Naštudovali recepty a pripravili palacinky, lievance s "maple syrup", nechýbala ovsená kaša s "marmalade", toasty a samozrejme anglický čaj s mliekom. Chlapci urobili palacinky, lievance, niektorí po prvýkrát a išlo im to super. Skvelú atmosféru doplnila vianočná hudba, výborná predvianočná nálada a spoločné stolovanie.

          • Vianočná Viedeň

          • V pondelok dňa 19.12. sa žiaci I. A a II. A tried  zúčastnili exkurzie vo Viedni, kde sme okrem návštevy vianočných trhov a Dómu sv. Štefana mali aj možnosť priblížiť si život jednej z najznámejších cisárovien - Sisi.

             Po takmer dvojhodinovej strastiplnej a zbesilej jazde nás pán vodič vysadil živých a zdravých na Námestí Márie Terézie. Odtiaľ sme sa prešli až k gotickému Dómu svätého Štefana, ktorý sme si mohli prezrieť aj z vnútra a pokochať sa jeho prekrásnym interiérom. Tu sme mohli okrem obdivovania oltárov a architektúry aj zapáliť sviečky.

            Katedrálu sme však museli opustiť, pretože bol čas na prehliadku múzea Sisi v Hofburgu, kde sme si okrem nových informácií o cisárovnej dokázali aj vyvrátiť niektoré stereotypné teórie o jej živote. Sisi tu bola opisovaná ako veľmi krásna no dumavá a sklesnutá žena. Povinnostiam panovníčky sa však toľko nevenovala. Dozvedeli sme sa, že si zakladala na svojej kráse - najmä jej vlasoch, držala rôzne diéty a pravidelne cvičila. Ako dôkaz jej krásy sme v múzeu mohli vidieť rôzne obrazy, šaty a doplnky, ktoré zvykla nosiť. Zaujali nás aj jej ďalšie koníčky, ktorými boli jazdenie na koni a poetike. Mnoho jej básní bolo inšpirovaných Heinem.

            Následne sme sa mohli presunúť na vianočné trhy. Hladní a premrznutí sme takmer všetci zamierili ku stánkom s jedlom a punčom alebo do McDonaldu. Vianočnú náladu nám prinášalo okrem množstva vianočných ozdôb aj klzisko, výzdoba v podobe svetielok a betlehemy.

            Obom triedam sa zájazd veľmi páčil a určite sa do Viedne radi v budúcnosti vrátime.

             Bibiana Hrušecká

          • Kde nájdete najväčšiu kvapku medu a tisícročnú včelu?

          • 21. december 2022 – deň prvej spoločnej mimoškolskej akcie študentov I.D.

            Naša exkurzia začal prehliadkou zaujímavých priestorov bývalého liehovaru – dnes sídla a výroby rodinného medovinárstva APIMED. Zaujala nás sklená veža, obrovská 6-metrová sklená kvapka medu, obojstranné schodisko, reprezentatívne degustačné priestory, ale aj  pivnice na uskladnenie medoviny. Rovnako zaujímavá bola aj ponuka produktov APIMED-u – med lesný, agátový, lipový, kvetový a i. Samozrejme, nevynechali sme voňavý obchodík, plný výrobkov šikovných medovinárov z Dolnej Krupej.

            Nasledovala Trnava, ktorej starú časť sme spoznali počas literárno-historickej prechádzky. A potom? Vianočná atmosféra starobylých trnavských uličiek, horúci punč na vianočných trhoch...

            Sviatočnú náladu sme si všetci užili naplno! Už zostáva len jedno:  zaželať všetkým krásne, pokojné a v zdraví prežité vianočné sviatky!

            Študenti I.D

          • Netradičné vyučovanie v múzeu

          • Dňa  16.12. 2022 sme my, žiaci II.A, navštívili múzeum v Senici, kde sme mali možnosť si prezrieť  vianočnú výstavu a archeologickú expozíciu.

            Hneď pri vstupe nás uvítal usmievavý sprievodca. Prehliadka sa týkala najmä adventu, Vianoc a s nimi spojených tradícií. Okrem pôvodu tohto sviatku  sme sa na začiatku dozvedeli význam zvykov, ktoré mnohí z nás poznajú, no niektoré boli pre nás novinkou.

            Jednou z takých tradícií bolo napríklad to, že sa na začiatku adventu schádzali ľudia v rodinách a spoločne piekli vianočné perníky a medovníky, ktoré následne používali ako súčasť výzdoby tradičného stromčeka. Okrem toho sme sa zoznámili aj s históriou pohľadníc a kolied.

             Neodmysliteľnou časťou týchto tradícií je samozrejme aj štedrovečerné stolovanie a príkladné jedenie cesnaku s medom a oplátkou či rozrezávanie jabĺčka. Ľudia si zvykli privolávať šťastie, zdravie a dobrú úrodu rôznymi obradmi, ako napríklad reťazou obviazanou okolo nôh stola, kŕmením zvierat oblátkami a omrvinkami z večere alebo šupinou z kapra a mincami po každým tanierom.  Zvyky Štedrého večera sú rôzne v závislosti od lokalít, avšak podstata je všade rovnaká – je to čas oddychu, ktorý by sme mali stráviť s našimi najbližšími.

            V múzeu sme si nemohli nechať ujsť ani archeologickú expozíciu. Bola veľmi moderne spracovaná a pútavá. Tu sme videli predmety z rôznych období, ktoré sa našli v Senici a okolí, ako napríklad časť mamutieho kla, neolitická keramická nádoba, mamutí zub, germánska keramika a ďalšie. V expozícii sú predmety vystavené, ale pomocou interaktívnych projekcií je možné  3D modely exponátov pootáčať a prezrieť z každej strany. V druhej miestnosti sme mohli vidieť aj hrobky ľudí, ktoré boli súčasťou pohrebiska.

            Veľmi zaujímavé boli rôzne nápisy na stenách múzea kde sú zachytené ľahko zapamätateľné udalosti viažuce sa k mestu, napríklad prečo nie je v meste nemocnica ( pretože starosta Mitásek mal výčapné právo, a preto uprednostnil kasárne), alebo prečo je železničná stanica ďaleko od centra ( vlastník pozemkov v letohrádku pán Vagyon povedal, že chová kone lipicanov a železný kôň nevstúpi na jeho pozemky).

            Nakoniec sme sa presunuli do miestnosti, kde sme videli maketu mesta Senica z 19. storočia, o ktorej nám sprievodca rozprával ďalšie zaujímavé informácie.

            Bibiana Hrušecká

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
      • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
      • PaedDr. Jana Pekarová
      • Mgr. Viera Rosová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje