• Bronzový medailista

          • Kristián Hlaváč, žiak II. B triedy, patrí medzi najlepších slovenských atlétov v kategórii dorastu, vybranými na základe doterajších výkonov. V súčasnosti je jeden z najlepších šprintérov cez prekážky na Slovensku.

            Postavenie spolufavorita potvrdil na Majstrovstvách SR, ktoré sa konali vo februári tohto roka. V kategórii dorastu v behu na 60 m cez prekážky si vo finále vynikajúcim novým osobným rekordom zaslúžene vybojoval bronzovú medailu. Kiko tak pridal ďalší cenný kov ku svojim dvom striebram z M-SR v kategórii starších žiakov z r. 2021. 

            Gratulujeme a želáme veľa trpezlivosti a zdravia na ceste za ďalším zlepšovaním sa.

          • Naša výprava na celoslovenskej súťaži

          • Dva krásne slnečné jarné dni prežili 5 naši žiaci v meste horaliek a šampanského, v Seredi. Podarilo sa im postúpiť medzi najlepších, do celoslovenského kola Súťaže v spracovaní informácií na počítači. Naša výprava patrila k tým najpočetnejším a tvorili ju - Lucia Pobjecká, Zuzana Tománková, Tereza Hlúchová, Natália Chlebíková a jediný zástupca mužského rodu Juraj Vyletel.

            Okrem náročných súťaží absolvovali aj pekné sprievodné podujatia a upevnili svoje priateľstvá. Zaujímavá bola exkurzia v Huberte - podniku na výrobu šampanského, ale aj filmové predstavenie SHAZAM! Hnev Bohov.

            A aké boli výsledky? Najkrajšie umiestnenie získala Terka Hlúchová 3. miesto v Úprave textu na počítači. Ani ostatné výsledky neboli určite na zahodenie - Lucka Pobjecká 6. miesto v Odpise textu, Zuzka Tománková 7. miesto v profesionálnom spracovaní textu vo Wordprocessingu. Dievčatá sú iba druháčky, preto veríme, že svoje nadanie budú naďalej rozvíjať.

            Všetkým blahoželáme ku krásnym výsledkom a sme radi, že sa nájdu šikovní študenti, ktorí sú ochotní urobiť niečo navyše a našu školu reprezentovať :)

            Antónia Černeková a Viera Rosová

          • Zásady poskytovania prvej pomoci

          • Zásady poskytovania prvej pomoci a KPR sprostredkovala našim študentom I. B.a I. D. triedy PhDr. Mgr. Tatiana Rajnohová, PhD. zo SČĶ v Senici.
            Študenti sa oboznámili s použitím prenosného defibrilátora a na figuríne boli predvedené praktické ukážky masáže srdca a umelého dýchania.

            Ing. Zlata Mudrochová

          • Poznávací zájazd do Londýna

          •       V dňoch od 10. marca do 14. marca 2023 sme my druháci (obchodkári aj bilingváli)  absolvovali poznávací zájazd do Londýna, z ktorého sme si odniesli mnoho zážitkov a vedomostí. V piatok skoro ráno sme vyrazili autobusom zo Senice a cestovali cez Českú republiku, Nemecko, Belgicko a Francúzsko až do  prístavu Calais, kde sa náš autobus nalodil na trajekt. Po hodine a pol sme „pristáli“ v anglickom Doveri, odkiaľ sme pokračovali do Londýna. Po dlhej a  náročnej ceste sme konečne  mali možnosť spoznať  krásy a zaujímavosti tejto metropoly!  Najskôr sme navštívili známu Elizabeth’s Tower alebo Big Ben, The Houses of Parliament a Westminster Abbey.  Neskôr sme prešli cez St. James´s  Park, aby sme sa dostali k veľkolepému Buckinghamskému palácu. Cez obedovú prestávku sme mali možnosť navštíviť China Town a Leicester Square.  Popoludní sme sa previezli loďou po rieke Temža, počas plavby sme spoznali  ďalšie významné pamiatky, napr. Shakespearovo divadlo Globe alebo London Eye,  plavili sme sa pod  mostami London Bridge, Millennium Bridge a Tower Bridge, ktorý sme mohli aj navštíviť.

                 Ďalší deň nás čakala návšteva Oxfordu. Najskôr sme sa prešli po malebných oxfordských uliciach, ktoré pôsobili veľmi príjemne. Prišli sme k pamiatkam - ako boli Radcliffe Camera, budovy patriace slávnej oxfordskej univerzite alebo Most lásky. Poobede sme navštívili Christ Church College, kde sme sa prostredníctvom audiosprievodcu dozvedeli veľa zaujímavého. Prešli sme sa po schodoch, ktoré sú známe z mnohých filmov a navštívili slávnu jedáleň, ktorú poznáme z filmov o Harrym Potterovi alebo nádhernú katedrálu, ktorá nás všetkých očarila.

                 Posledný deň sme navštívili Warner Bros Studios v Londýne, kde sa nakrúcali filmy o Harrym Potterovi. Mnohí z nás sa na prehliadku veľmi tešili!  Pre fanúšikov Harryho Pottera to bol splnený sen, no a pre tých,  ktorí Harryho Pottera nikdy nevideli, to bol príjemný zážitok. Cítili sme sa ako vo svete čarodejníkov a videli naozaj všetko, čo sme poznali len z filmov. Podvečer sme sa presunuli double deckerom  do Watfordu, ktorý je predmestím Londýna, kde sme sa poprechádzali po pešej zóne a absolvovali posledné nákupy. Vo večerných hodinách sme vyrazili autobusom späť domov.

                  Do Senice sme sa vrátili spokojní, s úžasnými zážitkami a vedomosťami. Pani sprievodkyňa nám poskytla mnoho informácií o rôznych miestach a pamiatkach. Dokonca sme sa dozvedeli i kopu faktov aj „pikošiek“ o kráľovskej rodine a jej histórii. Videli sme kus sveta, a keďže sme bývali v rodinách, dozvedeli sa aj čo-to o typických anglických rodinách a spôsobe ich života (ktorý niektorých šokoval).  Myslím si, že nikto z nás na tento výlet nezabudne a všetci naň budeme spomínať len a len v dobrom.  Už sa tešíme na ďalšie cesty... Veď svet je obrovská  kniha a kto necestuje, číta iba jednu stránku.

            Sofia Kiripolská II. A

          • Zelený piatok na obchodke

          • Piatok 17. marca bol pre študentov bilingválneho odboru Obchodnej akadémie v Senici už tradične zelený. Oslavovali Deň Svätého Patrika tak, ako ho slávia Íri - teda veselo a v zelených farbách! Nechýbal nám symbol tohto sviatku ďatelinový trojlístok, symbol Írska. Legenda hovorí, že Patrik ho používal, keď ako kresťanský misionár vysvetľoval podstatu Svätej Trojice.

            Mnohí z nás vedia, že Íri svojho patróna oslavujú okázalými sprievodmi, hudbou a tancami, hlučnými večierkami, pitím zelených nápojov, v Chicagu dokonca farbia rieku na zeleno. Zdrojom týchto tradícií je život muža, ktorý však takýmto zábavám neholdoval... Vieme, že sa narodil okolo roku 400 v rímskej provincii Británia a ako šestnásťročný bol zajatý a predaný pirátmi do otroctva - do Írska. Po šiestich rokoch ušiel pravdepodobne do Gálie (Francúzsko), kde sa stal kňazom. Ako biskup sa vrátil do Írska, kde šíril kresťanstvo a budoval cirkev. Je uctievaný nielen ako svätý, ale aj ako národný hrdina najmä v Írsku, v severnej Amerike a v Austrálii. Toľko vraví história i legendy...

            Tieto fakty a legendy o svätom Patrikovi spracovali žiaci spolu so svojimi učiteľkami do „peer“ teda rovesníckeho vzdelávacieho programu v anglickom jazyku pre svojich spolužiakov. Objavili sa v ňom scény nielen o vyhnaní hadov z Írska, ale aj o nezištnej pomoci ľuďom v núdzi. Nasledoval multimediálny súťažný kvíz, ktorý preveril porozumenie divákov. Konzumácia zelených dobrôt, ktoré pripravili žiaci, bol chutnou bodkou tvorivého ateliéru.

            Aj tento sa vydaril! Náš tvorivý ateliér ukázal aktérom aj divákom zaujímavosti anglicky hovoriacich krajín netradičnými formami, ktoré majú svoje pevné miesto v edukačnom procese na senickej obchodke.

            Mgr.Slavomíra Masrnová, OA Senica

          • SMART TIME V

          • Dňa 10.3 a 13.3 sa 1. skupina I.A triedy podieľala na zorganizovaní podujatia „Smart time V. “.Prišli do k nám do školy žiaci základných škôl zo Senice a Štefanova, aby sa dozvedeli viac o bilingválnom štúdiu na OA Senica.

            Na vymyslení programu sme pracovali počas vyučovania na hodinách anglického jazyka. Sprevádzali sme hostí po škole v anglickom jazyku a stručne opísali priestory a učebne. Radi sme zodpovedali na každú otázku základoškolákov, ktorí majú záujem stať sa obchodkármi. Konečná zastávka bola I. A - naša trieda, kde sme si pre našich hostí pripravili anglické hry a aktivity. Aby hostia neostali hladní a smädní, nachystali sme im pohostenie, avšak niektorí boli hanbliví.

            Všetci sme si to veľmi užili, my sme sa priučili čo to o hostení návštevy a organizácii podujatia. Dúfame, že sa v budúcom školskom roku s niektorými účastníkmi podujatia uvidíme.

            Simona a NIna, I.A

          • Parti rozpočet na obchodke

          • Do Parti rozpočtu sme sa znova zapojili, pretože sme toho názoru, že naši žiaci sú veľmi tvoriví a majú hlavy plné dobrých nápadov. Projekt Parti rozpočet im dáva možnosť tieto nápady realizovať a zároveň sa počas realizácie aj niečomu priučiť. Žiaci majú možnosť získať množstvo skúseností a nových zručností, vyskúšať si ako sa z nápadu stane realita, dokázať zdolávať prekážky a spolupracovať na uskutočnení spoločného cieľa.Aktuálny priebeh projektu a všetky informácie k nemu sú prístupné na tejto stránke:

            https://application.decision21.org/obchodna-akademia-senica-trnavsky-2022-23/

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje