• Ocenenie študentov

          • Vo štvrtok 22. 06. 2023 si prevzali šikovní žiaci, z rúk pani riaditeľky, diplomy a malé darčeky za úspešnú reprezentáciu školy. Okrem svojich školských povinností rozvíjajú svoje nadanie v rôznych oblastiach a prispievajú k upevňovaniu dobrého mena školy. Ocenenými boli:

            Atletické súťaže – Patrícia Oremusová, Magdaléna Jursová, Natália Králiková, Kristián Hlaváč

            Florbal – Miška Horvátiková, Bibiána Kadlicová, Daniela Kovach, Adela Bobeková, Tamara Dvorská,

            Ema Dvorská, Zuzana Lukáčková, Natália Králiková, Ivana Cigánková, Gabriela Prelecová

            Volejbal – najlepšia nahrávačka na Župnej olympiáde – Svetlana Šedivá

            Ekonomická olympiáda krajské kolo – Matúš Zimka

            Literárna súťaž „Čo potom? ... keď zmiznú hranice“ – Matej Drinka, Adela Cupáková

            Medzinárodná súťaž v písaní na PC INTERSTENO – Nina Náterová, Timea Blanáriková, Lucia

            Pobjecká, Simona Štepanovská, Alžbeta Cvečková

            Súťaž v písaní na PC „Mladé talenty“ – Nina Náterová, Timea Blanáriková, Daniela Foltínová

            Veľký počet ocenených v rôznorodých oblastiach reprezentácie svedčia o tom, že na obchodke je veľa talentovaných žiakov, ktorí sú ochotní svoju školu reprezentovať. Ďakujeme a držíme palce v ďalších aktivitách.

            Antónia Černeková

          • Svedectvo o dobe minulej a prítomnej

          • V utorok 20. júna zažila II. a III .A príjemnú a veľmi užitočnú debatu s výnimočným hosťom o kľúčových udalostiach v procese formovania sa našej štátnosti. Debate predchádzalo zbieranie a zapisovanie svedectiev známych a príbuzných, ktorí zažili prelomové roky 1968 a 1989. Z pozvaných hostí na „debatu naživo“ nakoniec prišiel jen jeden, ale stretnutie s ním stálo za to. Bol to mediálne známy a medzinárodne uznávaný človek s bohatými životnými skúsenosťami generálporučík Ing. Pavel Macko. Počas kariéry zastával významné funkcie v  pozemných silách SR a pri plnení svojich povinností pôsobil v mnohých krajinách sveta. Bol najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrach NATO a velil spojeneckému veliteľstvu – Výcvikovému centru spoločných síl NATO. Niet divu, že sme mu kládli veľa otázok. Zaujal nás nielen rozprávaním o vojenských misiách, ale aj svojím osobným príbehom, ktorý by sa dal nazvať splnením „amerického sna“ chudobnému chlapcovi zo Záhoria. Zdôrazňoval. že poctivým štúdiom, zdokonaľovaním sa a plnením si povinností prídeme k cieľu, ktorý chceme v živote dosiahnuť. Ďakujeme a možno niekedy nabudúce.

            Slavomíra Masrnová

            Postrehy študentky:

            Za všetkých zhodnotila podujatie Bibiana Hrušecká „ V úvode pán Macko zhrnul históriu komunistického režimu u nás. Aj napriek tomu, že sme veľa informácií už vedeli či zo školy, či od rodičov a starých rodičov, našli sa v jeho prednese aj pre nás nové informácie a osobné skúsenosti.  Jeho práca v armáde  mu prikázala odcestovať do krajín, trýznených vojnou. Niečo, čo si mi nedokážeme predstaviť. Keď dorozprával, neváhali sme a zahrnuli ho otázkami. Diskusiu sme si užili a mnohí z nás našli v pánovi Mackovi vzor. Jeho príbehy z Afganistanu nám pripomenuli, že svet nie je taký ružový, ako sa nám zdá.“

          • Cesta k spisovnej slovenčine

          •  

            V júli si budeme pripomínať 180. výročie kodifikácie spisovnej slovenčiny, ktorá sa udiala na fare v Hlbokom. Prijatie jednotnej formy spisovného jazyka bolo nevyhnutným a potrebným krokom Slovákov na ceste k modernému národu, ktorý sa dožadoval naplnenia svojich historických práv na sebaurčenie. Cesta to nebola jednoduchá a o tom sa presvedčili žiaci I.A. V rámci dejepisu pripravili pre svojich spolužiakov otvorenú hodinu, počas ktorej im priblížili túto vážnu tému veselým spôsobom.

            Po naštudovaní učiva o slovenskom národnom obrodení si prečítali básne, listy, články a potom sa pri vzájomnej skupinovej diskusii snažili vcítiť do života spoločnosti 19. storočia vrátane osudov významných osobností, ktorí zasvätili svoj život práci v prospech národa. Vytvárali scénky, ktoré prezentovali zápas o podobu slovenčiny od bernolákovcov po štúrovcov. V piatok 16. júna sa pred tabuľou vystriedali významní národní buditelia, zazneli výzvy k boju za slobodu, romantické vyznania lásky, komentáre dedinských klebetníc.  Nielen samotní aktéri, ale aj diváci boli vtiahnutí do simulácie udalostí, ktoré sa odohrali na bratislavskom lýceu alebo seminári, na fare v Borskom Mikuláši, v Hlbokom, na doskách ochotníckeho divadla v Sobotišti, na uhorskom sneme. Herecké výkony účinkujúcich, dobové kostýmy a účesy, gitarový podcast aj záverečná pieseň  boli po zásluhe odmenené potleskom a slovami chvály nielen našich obchodkárov, ale aj hostí z Berouna v utorok 20. mája.

            Nielen dobrý pocit, ale aj výborné známky nám opäť ukázali alternatívnu cestu akou sa dá učiť a naučiť dejepis.

             Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Atléti K. Hlaváč a N. Králiková úspešní na Majstrovstvách SR v kategórii dorastu

          • V prvý júnový víkend sa na vynovenom atletickom štadióne v peknom prostredí, príjemnom slnečnom počasí, medzi najlepšími dorastajúcimi slovenskými atlétmi (2006-2011), vybranými na základe doterajších výkonov, predstavili aj atléti ŠK Jablonica a študenti Obchodnej akadémie Senica - Kiko Hlaváč, Natálka Králiková a Magdalénka Jursová.

            Prekážkar Kiko Hlaváč a napriek polročnému tréningovému výpadku (zdravotné problémy) aj Natálka Králiková v hode 1 kg diskom potvrdili postavenie spolufavoritov vo svojich disciplínach, Magdalénka bola členkou štafety 4x100m a dostala sa aj do výberu 20 najlepších v hode oštepom.

             Kiko Hlaváč si síce v sobotu v šprinte na 110m cez 91,4 cm prekážky vybehal cenné 3. miesto, no nebol až tak spokojný, pretože cítil, že vie zabehnúť lepšie. Na dno síl si však siahol na druhý deň v behu na 400 m cez 83,8 cm prekážky, kde novým osobákom a druhým najlepším výkonom na Slovensku prekvapil nielen sám seba. Za tento vynikajúci výkon (i výborné výkony v r. 2023) si od reprezentačného trénera prebral, okrem dvoch medailí a diplomov, aj nominačný list na medzištátne stretnutie U18 CRO-SVK-HUN-SLO-POL, ktoré sa uskutoční dňa 11. 6. 2023 v meste Ptuj (Slovinsko). Je to veľká, zaslúžená odmena za niekoľkoročný príkladný prístup ku tréningom, životospráve, keď spolu so správnym mentálnym nastavením, veľmi dobrými tréningovými podmienkami, logicky prinášajú kontinuálne zlepšovanie sa.

             Natálka Králiková, zaradená aj pre r. 2023 do dorasteneckej reprezentácie SR, sa po polročnej tréningovej odmlke (zdravotné problémy) a doslova pár tréningových hodoch a vrhoch išla "pozrieť", čo v nej ešte zostalo od minulej sezóny. Napriek nie až tak dobrým hodom, nedostatočnej sile i dynamike si o pár centimetrov zlepšila osobný i klubový rekord v hode diskom a získala striebornú medailu. Chýbajúce tréningy sa prejavili aj vo vrhe guľou a  na druhý deň v hode oštepom, takže celková jej bilancia - striebro a dve 6. miesta vo finále sú až priveľmi dobrá vizitka a odmena vzhľadom na jej "neprípravu". 

             Mladšia medzi dorastenkami, Magdalénka Jursová, ešte len zbiera skúsenosti z veľkých podujatí a tak napriek veľkému tohtoročnému zlepšeniu sa v hode oštepom už na 32,16 m, výkonu ašpirujúcemu na finále (najlepších 8), tréma a prílišne chcenie si vybralo svoju daň. Avšak trpezlivosť a poctivá tréningová práca aj jej určite prinesú v budúcnosti pekné umiestenia.

            Za predvedené výkony, získané umiestnenia, príkladnú reprezentáciu klubu ŠK JABLONICA i Obchodnej akadémie Senica vám patrí úprimná gratulácia a veľká vďaka!!!

            Adrian Kubica, Atletický klub Jablonica

          • Exkurzia hrad Devín a Bratislavský hrad

          • Bolo horúce počasie, no napriek tomu sme sa triedy 1. B a 1. C vybrali objavovať historické miesta hradu Devín. Hoci sme tu už viacerí boli. aj tak tak uchvátili nádherné výhľady na sútok Dunaja a Moravy a celé okolie. Mali sme tiež možnosť pozrieť novootvorenú výstavu nálezov v hradnej veži.

            Naša cesta pokračovala na Bratislavský hrad, prešli sme sa po Zámockej ulici, okolo Dómu sv. Martina, most SNP a samozrejme na záver nesmel chýbať 'shopping' . Výlet sme si všetci užili a v dobrej nálade sme sa vrátili domov.

            Natalia Galikova,1.B

          • Vyrazili sme za kultúrou

          • Prísť do divadla Jána Palárika v Trnave a zažiť atmosféru divadelného predstavenia bolo pre mnohých z nás - studentov 1.B úplne nová skúsenosť a v skutočnosti sme sme si to užili. Divadelná hra ´Drahý špás´ je francúzska komédia v inscenácií Juraja Bielika. Celé predstavenie, scéna, kostýmy aj samotné výkony hercov boli fantastické. It a MUST
            naozaj doručujeme!!

        • Najväčší Slovák očami obchodkárov
          • Najväčší Slovák očami obchodkárov

          • V rámci hodín vyučovacieho predmetu spoločenská komunikácia sa v máji uskutočnila rečnícka súťaž inšpirovaná formátom BBC 100 Greatest Britons – súťaž o najväčšiu osobnosť krajiny. Takáto súťaž prebehla aj na Slovensku v réžii RTVS v roku 2018. Víťazom sa stal gen. Milan Rastislav Štefánik (získal 48 968 hlasov), ktorého mediálnym „obhajcom“ bol novinár a filozof Michal Havran.

            Podobný princíp sme uplatnili aj v našich triednych súťažiach, rozdiel bol len v tom, že za osobnosti svojimi argumentmi nebojovali jednotlivci, ale tímy žiakov. Po súťaži študenti hlasovali – mali vybrať osobnosť,  ktorej obhajcovia argumentmi presvedčili publikum, že je to Najväčší Slovák, a spolužiaka, ktorý je najšikovnejším rečníkom triedy.

            Cieľom bolo naučiť sa argumentovať, presviedčať, spolupracovať a v neposlednom rade striasť sa trémy z verejného vystúpenia. Výsledky rečníckej súťaže Najväčší Slovák sú nasledovné:

            I. C – hlasovaním študenti zvolili za Najväčšieho Slováka osobnosť Alexandra Dubčeka. Žiaci, ktorí svojimi rečníckymi schopnosťami vybojovali víťazstvo tejto osobnosti: Adela Bobeková , Tamara Drinková, Filip Pollák, Tobiáš Tokoš a Tamara Vajdová.  Najlepšou rečníčkou triedy sa stala Rebeka Suchá.

            I. D – v záverečnom hlasovaní zvíťazil Jozef Miloslav Hurban, ktorého obhajovali žiaci: Nikola Kadlíčková, Patrícia Lipová, Klára Pinkasová a Karolína Versanová. Najlepším rečníkom triedy sa stal Matej Gembeš.

            II. A – Najväčším Slovákom  pre druhákov je Alexander Dubček, jeho obhajcami boli Alexandra Bošáková, Matej Drinka, Sofia Kiripolská, Natália Malíková, Alžbeta Ondrušová, Timea Štepanovská a Vladimír Volek. Najlepšou rečníčkou triedy bola zvolená Lucia Kiripolská.

            Šikovným rečníkom gratulujeme a veríme, že svoj rečnícky potenciál budú rozvíjať aj naďalej!

            PhDr. Iveta Hazuchová

          • Za štúrovčinou

          • Dá sa prepojiť telesná výchova so slovenčinou? Znie to neuveriteľne, ale dá!

            23. mája 2023 sme  druháci – obchodkári v rámci branného cvičenia  navštívili obec Hlboké. Dôvod bol jednoduchý – v rámci TSV si pripomenúť 180. výročie kodifikácie štúrovčiny ako spisovného jazyka Slovákov. Našou prvou zastávkou bola Mohyla Jozefa Miloslava Hurbana – jedného s kodifikátorov slovenčiny, kde sme si uctili jeho pamiatku položením pamätného venca od študentov OA Senica. 

            Jozefa Miloslava  Hurbana sme spoznali vďaka návšteve pamätnej izby - poznáme ho ako prvého predsedu Slovenskej národnej rady, vydavateľa Slovenských pohľadov, spoluzakladateľa Tatrína, spisovateľa, novinára, kritika, historika, politika, evanjelického kňaza, národného buditeľa, aj ako životopisca Ľudovíta Štúra a v neposlednom rade – aj ako manžela Aničky Jurkovičovej, prvej slovenskej herečky.

            Z výkladu o živote J. M. Hurbana, ktorý nám sprostredkoval miestny pán farár,  sme sa dozvedeli veľa informácii a zaujímavostí o tejto výnimočnej osobnosti.

            Napriek blatistému terénu, sme si spoločnú akciu našich slovenčinárov a telocvikárov užili a tešíme sa na ďalšie podobné exkurzie. Len toho blata by mohlo byť menej...

            Sme radi, že sme spoznali miesto „narodenia“ štúrovčiny o to viac, že si júni pripomeniem 180. rokov od jej kodifikácie.

            Nuž a na záver trochu štúrovčiny! Rozumiete?

            Chceme  poďakuvať  našim  ďejaťeľom  za našu milú Slovenčinu. Veť jazik je najduoležiťejším  znakom každjeho národa!

            Liana Vachová, II.A

          • Spoločne vo Viedni

          • Vo štvrtok 11. mája 2023 sa naša trieda I. D spoločne s triedou III. B zúčastnila  školskej akcie, ktorú pripravila pani profesorka        PhDr. Otepková – poznávacej exkurzie do Viedne. Zodpovedný pán šofér nás už o 7.00h ráno čakal s úsmevom na tvári pred školou. Cesta ubiehala a slnko nás, napriek hrozivej predpovedi počasia, sprevádzalo až do Viedne. Nevedeli sme sa dočkať, veď Viedeň patrí k najkrajším európskym mestám.

            Naše prvé kroky smerovali k Hundertwasserhaus, kde sme obdivovali zvláštnu architektúru a na rad prišlo aj fotografovanie. Potom nás čakali ďalšie zaujímavé miesta, napríklad Stephanhaus, Naturwissenschaftliches museum, Burgtheater alebo zrekonštruovaná budova parlamentu. Najviac sa nám páčilo v Schönbrunne a Kaiserliche Schatzkammer. Navštívili sme aj ulicu Graben, kde sme mali „rozchod“. Hladní žiaci sa hneď pobrali do McDonald´s a ostatní na prehliadku pamätihodností alebo na nákupy.

            Po tomto náučnom, ale aj zábavnom dni sme unavení sadli do autobusu, rozlúčili sa Viedňou a o necelé dve hodiny sme sa ocitli opäť v Senici.

            Za tento pekne prežitý deň sme vďační našim triednym profesorkám Ing. Černekovej (III. B) a PhDr. Hazuchovej (I. D). Veľké ĎAKUJEME  patrí organizátorke exkurzie pani  profesorke       PhDr. Otepkovej, našej nemčinárke, ktorá nám ukázala zaujímavé a krásne miesta vo Viedni.

            Myslím, že tento deň sa nám všetkým – prvákom aj tretiakom - veľmi vydaril!

            Patrícia Lipová, I. D

          • Zažili sme „Kopanec“

          • 3. mája sa triedy 1. A a 2. A zúčastnili na divadelnom predstavení  s názvom “Kopanec”.  Hra dokumentuje skutočný prípad z nemeckej obce Potzlow, ktorý sa udial v roku 2002. Traja mladí chlapci brutálne zavraždili svojho kamaráta, sedemnásťročného Marinusa.  Predstavenie sme si užili v štúdiu v Divadle Jána Palárika v Trnave.

            Po skončení vyučovania upravení a nahodení v elegantných oblekoch a šatách sme nasadli do autobusu. Milý a zodpovedný pán šofér nás vysadil pri Bernolákovej bráne v centre mesta. Na pešej zóne sme mali rozchod a všetci sme sa rozpŕchli iným smerom. Niekto do kaviarne, niekto do McDonaldu, do obchodov.

            S vysokými očakávaniami sme sa usadili v divadelnom štúdiu. Hra bola veľmi kontaktná, z času na čas sme si mysleli,  že sme súčasťou deja, dokonca herecké rekvizity padali aj na niektorých z nás. Ocitli sme sa na súdnom procese s mladými vrahmi. Prostredníctvom výpovedí rodičov, kamarátov, svedkov a obyvateľov dediny sa pred nami odkryli príbehy ľudí, ktorí čelia mnohým problémom a nechcú si pripustiť, že ich deti boli páchateľmi zločinu.  Po skončení predstavenia  sa začala diskusia, boli sme všetci plní dojmov a zamyslení, atmosféra bola dusná, ale skúsení herci s odborníčkou sa s nami o tom otvorene porozprávali, a tým odľahčili atmosféru. Všetci sme si odniesli neskutočný zážitok a radi by sme niečo podobné zažili ešte zopárkrát.  

            Simona Ligasová,I.A

          • Cvičná výprava DoFe

          • 8. a 9. Mája sme vybrali na cvičnú expedíciu z DoFe. Začínali sme okolo deviatej v Plaveckom Podhradí. Vyšlapali sme až na Roštún, z ktorého bol nádherný výhľad. Naša cesta potom smerovala na Amonovu lúku. Tu sme aj stanovali. Po krátkom oddychu sme si uvarili večeru na plynovom horáku. Noc bola chladná, ale ranné slnko nás nabudilo na druhú časť túry. Z Amonovej lúky sme vyrazili do Plaveckého Mikuláša. Po celú dobu sme obdivovali krásnu prírodu okolo nás. Naša cesta skončila tam, kde sme začínali, v Plaveckom Podhradí. Dokopy sme prešli približne 21 km. Bola to pre nás nová skúsenosť, ktorá stála za námahu.

            Adela Cupáková

          • Úspešná výprava na Župnej olympiáde

          • 15.ročník Župnej olympiády stredoškolákov Trnavského samosprávneho kraja privítal aj 40 obchodkárov. V dňoch 27.5 a 28.5. 2023 si zmerali sily v skupinových aj individuálnych športových disciplínach a vôbec sa nestratili. Domov si odviezli 4 zlaté, jednu striebornú a dve bronzové medaily.    

            V skupinových športoch sa najviac darilo našim florbalistkám. Tie nemali jednoduchú úlohu, nakoľko obhajovali minuloročné prvenstvo. Svoju dominanciu potvrdili a zaslúžene vyhrali aj tento rok. Už teraz sa tešia na Majstrovstvá SR, ktoré sa uskutočnia 2. - 3.5. 2023, kde ich čakajú súperky zo Zvolena, Dubnice a Košíc.

            Na medaily nedosiahli volejbalistky a skupina chlapcov hrajúcich stolný tenis, ktorí skončili na zemiakovom 4.mieste. V silnej konkurencii skončili naši basketbalisti na 5. mieste a dievčence hrajúce stolný tenis na poslednom mieste.

            V atletike obchodkári dominovali vo viacerých disciplínach. Natália Králiková si domov odniesla kompletnú zbierku – 1. miesto za hod diskom, 2. miesto za vrh guľou a 3.miesto za hod oštepom. Kristián Hlaváč si vybehal 1.miesto za beh na 100m a 3.miesto za beh na 200m. Patrícia Oremusová skončila na 1.mieste v hode oštepom. Veľmi pekné je aj 5. miesto Magdalény Jursovej v hode oštepom.

            Všetkým študentom ďakujeme za reprezentáciu a gratulujeme víťazom.

          • Deň zeme 

          • Záleží nám na tom ako vyzerá prostredie v ktorom žijeme - dievčatá z bilinguálnej I. A a I. B  sa rozhodli, že 'poupratujú' nielen okolie Obchodnej akadémie a pozbierali toho naozaj veľa....

          • Projektové vyučovanie „Fieldwork“ 1. B

          • Vyučovanie na Obchodke môže vyzerať aj inak.

            Študenti I. B bilingválneho štúdia vyrazili do mesta, aby využili nadobudnuté vedomosti v praxi. V rámci témy obchod, služby a móda zisťovali a pozorovali činnosti spojené so službami v obchodoch s rôznym sortimentom. Ich zadanie bolo zistiť napríklad cenové relácie, vybavovanie sťažností, možnosť zliav a nákupu online, správanie zákazníkov, ale aj predavačov a podobne.

            Svoje zistenia spracovali do prezentácií v anglickom jazyku a prezentovali ich na vyučovacej hodine. Žiaci sa nielen dozvedeli  užitočné informácie, ale naučili sa aj ako pracovať v tíme a teréne.

            Túto aktivitu vyhodnotili ako pozitívnu zmenu vo vyučovaní  predmetu konverzácia v anglickom jazyku.

            Mgr. Veronika Balgová, Mgr. Beáta Fodorová

          • „An egg hunting I.A“

          • Pred odchodom na veľkonočné prázdniny v stredu 5. apríla študenti I.A počas hodiny angličtiny súťažili o to, kto nájde najviac čokoládových vajíčok. Najskôr museli splniť úlohy, ktoré im pripravili spolužiaci, aby získali indície, kde sú vajíčka skryté.

            Korene tradície hľadania vajíčok pochádzajú zo staronemeckého zvyku, keď deti nechávali na noc svoje klobúčiky v húštinách, aby si tam na druhý deň našli vajíčka od veľkonočného zajaca. Klobúčiky sa postupne premenili na košíky a v 19. storočí vajíčka nahradila čokoláda. Tradičné veľkonočné symboly importovali do USA osadníci z nemeckých území Európy, ktorí prišli na územie Pennsylvánie začiatkom 18. storočia. Každá krajina má jedinečné veľkonočné zvyky a tradície, ktoré pramenia z dávnej minulosti a sú typickou črtou jej kultúry. Veľká noc nemá len kresťanský charakter, ale nesie so sebou aj veľa pohanských zvykov, medzi ktoré patria vajíčka  - symbol zrodenia nového života a plodnosti.

            Písomné zhodnotenie tejto netradičnej hodiny angličtiny potvrdilo, že prváci sa veľmi zabavili. Za všetky uvádzame úryvky z niektorých „reportov“:

            Nikola

            „Before our Easter holiday we prepared a traditional American game called egg hunting. In England and some other countries on Easter Monday kids take their baskets and go egg hunting. They believe that Easter Bunny hid them in their gardens. We did not search for the eggs outside since it was pretty cold but we hid them all around the school. Our classmates from other group got a hint where the eggs were hidden when they completed the games we prepared. I think all of us really enjoyed it and we are opened to the other activities in the future.“

            Patrícia

            „I enjoyed this  new experience. I had a lot of fun hiding those eggs and more joy to watch as they search for them. I was happy and amused because I could see their happiness and confusing at the same time. I also liked that we worked as a team and I think that this experience made our relationships even better.“

          • Bronzový medailista

          • Kristián Hlaváč, žiak II. B triedy, patrí medzi najlepších slovenských atlétov v kategórii dorastu, vybranými na základe doterajších výkonov. V súčasnosti je jeden z najlepších šprintérov cez prekážky na Slovensku.

            Postavenie spolufavorita potvrdil na Majstrovstvách SR, ktoré sa konali vo februári tohto roka. V kategórii dorastu v behu na 60 m cez prekážky si vo finále vynikajúcim novým osobným rekordom zaslúžene vybojoval bronzovú medailu. Kiko tak pridal ďalší cenný kov ku svojim dvom striebram z M-SR v kategórii starších žiakov z r. 2021. 

            Gratulujeme a želáme veľa trpezlivosti a zdravia na ceste za ďalším zlepšovaním sa.

          • Naša výprava na celoslovenskej súťaži

          • Dva krásne slnečné jarné dni prežili 5 naši žiaci v meste horaliek a šampanského, v Seredi. Podarilo sa im postúpiť medzi najlepších, do celoslovenského kola Súťaže v spracovaní informácií na počítači. Naša výprava patrila k tým najpočetnejším a tvorili ju - Lucia Pobjecká, Zuzana Tománková, Tereza Hlúchová, Natália Chlebíková a jediný zástupca mužského rodu Juraj Vyletel.

            Okrem náročných súťaží absolvovali aj pekné sprievodné podujatia a upevnili svoje priateľstvá. Zaujímavá bola exkurzia v Huberte - podniku na výrobu šampanského, ale aj filmové predstavenie SHAZAM! Hnev Bohov.

            A aké boli výsledky? Najkrajšie umiestnenie získala Terka Hlúchová 3. miesto v Úprave textu na počítači. Ani ostatné výsledky neboli určite na zahodenie - Lucka Pobjecká 6. miesto v Odpise textu, Zuzka Tománková 7. miesto v profesionálnom spracovaní textu vo Wordprocessingu. Dievčatá sú iba druháčky, preto veríme, že svoje nadanie budú naďalej rozvíjať.

            Všetkým blahoželáme ku krásnym výsledkom a sme radi, že sa nájdu šikovní študenti, ktorí sú ochotní urobiť niečo navyše a našu školu reprezentovať :)

            Antónia Černeková a Viera Rosová

          • Zásady poskytovania prvej pomoci

          • Zásady poskytovania prvej pomoci a KPR sprostredkovala našim študentom I. B.a I. D. triedy PhDr. Mgr. Tatiana Rajnohová, PhD. zo SČĶ v Senici.
            Študenti sa oboznámili s použitím prenosného defibrilátora a na figuríne boli predvedené praktické ukážky masáže srdca a umelého dýchania.

            Ing. Zlata Mudrochová

          • Poznávací zájazd do Londýna

          •       V dňoch od 10. marca do 14. marca 2023 sme my druháci (obchodkári aj bilingváli)  absolvovali poznávací zájazd do Londýna, z ktorého sme si odniesli mnoho zážitkov a vedomostí. V piatok skoro ráno sme vyrazili autobusom zo Senice a cestovali cez Českú republiku, Nemecko, Belgicko a Francúzsko až do  prístavu Calais, kde sa náš autobus nalodil na trajekt. Po hodine a pol sme „pristáli“ v anglickom Doveri, odkiaľ sme pokračovali do Londýna. Po dlhej a  náročnej ceste sme konečne  mali možnosť spoznať  krásy a zaujímavosti tejto metropoly!  Najskôr sme navštívili známu Elizabeth’s Tower alebo Big Ben, The Houses of Parliament a Westminster Abbey.  Neskôr sme prešli cez St. James´s  Park, aby sme sa dostali k veľkolepému Buckinghamskému palácu. Cez obedovú prestávku sme mali možnosť navštíviť China Town a Leicester Square.  Popoludní sme sa previezli loďou po rieke Temža, počas plavby sme spoznali  ďalšie významné pamiatky, napr. Shakespearovo divadlo Globe alebo London Eye,  plavili sme sa pod  mostami London Bridge, Millennium Bridge a Tower Bridge, ktorý sme mohli aj navštíviť.

                 Ďalší deň nás čakala návšteva Oxfordu. Najskôr sme sa prešli po malebných oxfordských uliciach, ktoré pôsobili veľmi príjemne. Prišli sme k pamiatkam - ako boli Radcliffe Camera, budovy patriace slávnej oxfordskej univerzite alebo Most lásky. Poobede sme navštívili Christ Church College, kde sme sa prostredníctvom audiosprievodcu dozvedeli veľa zaujímavého. Prešli sme sa po schodoch, ktoré sú známe z mnohých filmov a navštívili slávnu jedáleň, ktorú poznáme z filmov o Harrym Potterovi alebo nádhernú katedrálu, ktorá nás všetkých očarila.

                 Posledný deň sme navštívili Warner Bros Studios v Londýne, kde sa nakrúcali filmy o Harrym Potterovi. Mnohí z nás sa na prehliadku veľmi tešili!  Pre fanúšikov Harryho Pottera to bol splnený sen, no a pre tých,  ktorí Harryho Pottera nikdy nevideli, to bol príjemný zážitok. Cítili sme sa ako vo svete čarodejníkov a videli naozaj všetko, čo sme poznali len z filmov. Podvečer sme sa presunuli double deckerom  do Watfordu, ktorý je predmestím Londýna, kde sme sa poprechádzali po pešej zóne a absolvovali posledné nákupy. Vo večerných hodinách sme vyrazili autobusom späť domov.

                  Do Senice sme sa vrátili spokojní, s úžasnými zážitkami a vedomosťami. Pani sprievodkyňa nám poskytla mnoho informácií o rôznych miestach a pamiatkach. Dokonca sme sa dozvedeli i kopu faktov aj „pikošiek“ o kráľovskej rodine a jej histórii. Videli sme kus sveta, a keďže sme bývali v rodinách, dozvedeli sa aj čo-to o typických anglických rodinách a spôsobe ich života (ktorý niektorých šokoval).  Myslím si, že nikto z nás na tento výlet nezabudne a všetci naň budeme spomínať len a len v dobrom.  Už sa tešíme na ďalšie cesty... Veď svet je obrovská  kniha a kto necestuje, číta iba jednu stránku.

            Sofia Kiripolská II. A

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
      • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
      • PaedDr. Jana Pekarová
      • Mgr. Viera Rosová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje