• Majsterky kraja
          • Majsterky kraja

          • Naše dievčatá sa tento rok stali majsterkami krajskej Župnej olympiády. Gratulujeme nielen dievčatám za ich úžasný výkom, ale aj ich trénerovi pánovi profesorovi Rehákovi.

        • Príbeh, ktorý píšeme spolu
          • Príbeh, ktorý píšeme spolu

          • 8. apríla 2022 sa v Múzeu Senica konalo podujatie s originálnym názvom  Príbeh, ktorý sa píše sám. Tento príbeh však svojich autorov má: napísali ho šikovní študenti - stredoškoláci a im blízki ľudia, ich dospelí spolupracovníci. Príbeh s názvom Študentský parlament mesta Senica otvoril už svoju dvadsiatu stranu.  Prečo práve dvadsiatu stranu?

            Študentský parlament mesta  Senica si pripomenul 20. výročie svojho vzniku!

            Podujatia sa zúčastnili súčasní aj bývalí členovia študentského parlamentu, koordinátori, zástupcovia vedenia stredných škôl, primátor mesta Senica, zástupcovia senických kultúr-no-vzdelávacích inštitúcií, ktoré pracujú s mládežou (Iuventa, CVČ Senica...)

            Účastníci akcie si vypočuli zaujímavé fakty o 20-ročnej histórii študentského parlamentu a zaspomínali si. Súčasťou akcie bol aj kultúrny program s videoprojekciou. Prítomní boli aj svedkami krstu pamätnej publikácie k výročiu Študentského parlamentu mesta Senica.

            Súčasťou podujatia nebolo len spomínanie, ale aj poďakovanie všetkým, ktorí  svojou zmysluplnou prácou  prispeli k činnosti študentského parlamentu. Ocenenie obdržali mnohé zaujímavé a podnetné  osobnosti. Takouto osobnosťou je aj vyučujúca anglického jazyka a dlhoročná koordinátorka Študentskej rady pri OA Senica Mgr. Katarína Šalíková

            Pani profesorka Šalíková je v našej škole už osem rokov garantom aktívnej študentskej rady, prináša námety, nápady a najmä – pomáha ich študentom zrealizovať. Aj vďaka nej je študentský život na obchodke zaujímavý a pestrý. Ocenenie je v správnych rukách a my našej  pani profesorke prajeme veľa ďalších nápadov, originality a najmä trpezlivosti s nami - študentmi!

                                                                                                                  Lívia Valachovičová, II.A

        • Nové číslo časopisu EKO
          • Nové číslo časopisu EKO

          • Predstavujeme nové číslo školského časopisu EKO, ktoré je opäť plné zaujímavého čítania. Ak sa chceš zasmiať a zabaviť, spoznať osobnosti, ktoré u nás pôsobia, niečo nové sa naučiť, alebo si precvičiť angličtinu, neváhaj a čítaj. :-) kliknutím na link: EKO

             

        • 2 % z daní
          • 2 % z daní

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Ak ste ešte nedarovali 2 % zo svojich daní z príjmov, môžete tak urobiť pre naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás predvyplnené editovateľné tlačivo a stručný návod, ako na to.

            Editovateľné tlačivo

            Ako postupovať

             

        • Veľkonočná párty na obchodke
          • Veľkonočná párty na obchodke

          • Pred odchodom na veľkonočné prázdniny v stredu 13. apríla študenti 1. ročníka bilingválneho štúdia zorganizovali pre svojich spolužiakov a pozvaných hostí veľkolepú „Easter party“ teda veľkonočnú slávnosť. Či už sme veriaci alebo nie, kresťanský význam tohto sviatku stojí za zmienku aj v dnešnej konzumnej spoločnosti a má svoje miesto aj vo vzdelávaní na strednej škole. Sviatky a zvyky s nimi spojené sú jednou z tém cudzojazyčného vzdelávania a sú preto vhodným zadaním pre prípravu a realizáciu tvorivého ateliéru. Každá krajina má jedinečné zvyky a tradície, ktoré pramenia z dávnej minulosti a sú typickou črtou jej kultúry. Po stáročia sa kresťanské a pohanské kultúrne zvyky miešali natoľko, že mnoho z nás si vlastne ani neuvedomuje, že často oslavujeme oboje.

            Kombinácia anglického jazyka a slovenských ľudových krojov bola veľmi pôsobivá a lahodiaca oku diváka. Väčšina účinkujúcich považovala zháňanie kroja za náročnejšiu úlohu než prezentovanie programu v cudzom jazyku.

            Jarné kvety, kraslice a dekorácie, veľkonočný baranček, ktorými žiaci vyzdobili triedu symbolizovali, že jar definitívne zavítala do našich končín. Vytvorili príjemnú atmosféru a kulisu pre predvedenie tradičných slovenských ľudových zvykov a rituálov veľkonočného obdobia, ktorými si v minulosti chceli ľudia zabezpečiť zdravie, krásu, hospodársku prosperitu a spokojnosť. Účinkujúce dievčatá sa symbolicky umývali v potoku,  aby boli čerstvé ako lastovičky, nemali pehy alebo im rýchlejšie rástli vlasy. Hádzali jedľové vetvičky, ktoré im podľa točenia na vode prezradili, odkiaľ budú mať ženícha.

            Chlapci imaginárne zaviazali kostolné zvony a rapkáčmi v rukách vyháňali zo školy zlých duchov. Pripomenutím ukrižovania Ježiša Krista na Veľký piatok a jeho zmŕtvychvstania sa chlapci radostne pustili do šibania svojich spolužiačok.

            V druhej časti slávnosti sa študenti zamerali na špecifiká Veľkej noci vo Veľkej Británii a USA tzv. „An egg hunting“ Na školskom dvore hľadali schované veľkonočné vajíčka. Nestačilo ich len nájsť. Každé vajíčko obsahovalo úlohy v anglickom jazyku, ktoré bolo treba vyriešiť, až potom ho študenti mohli získať. Korene tradície hľadania vajíčok pochádzajú zo staronemeckého zvyku, keď deti nechávali na noc svoje klobúčiky v húštinách, aby si tam na druhý deň našli vajíčka od veľkonočného zajaca. „Lov vajec“ importovali do USA osadníci z nemeckých území Európy, ktorí prišli na územie Pennsylvánie začiatkom 18. storočia.

            Vyšibané dievčatá, veselí mládenci, poučení spolužiaci, učitelia, rodičia a príbuzní spokojní s výkonom účinkujúcich odchádzali domov s príjemným pocitom očakávania pekného prežitia veľkonočných sviatkov.

          • Úspechy našich kolegýň

          • Študenti ju poznajú ako priateľskú pani profesorku, ktorá sa vytrvalo snaží sprostredkúvať svojim študentom vedomosti z nemčiny, angličtiny či dejepisu. Vytrvalosť ju však charakterizuje aj v športe, ktorý je jej srdcovkou.

            Vytrvalostnému behu sa venuje naša kolegyňa Mgr. Janka Kubíčková už desať rokov,  dokonca má za sebou aj účasť na prestížnom Košickom maratóne. A práve s vytrvalostným behom je spojený aj jej posledný úspech: 
            2. apríla 2022 si z rúk viceprimátorky Gbiel prevzala ocenenie za 3. miesto Grand Prix  Záhorie v kategórii ženy nad 45 rokov (je teda treťou najlepšou vytrvalostnou bežkyňou Záhoria vo svojej vekovej kategórii).

            Našej kolegyni blahoželáme a prajeme ešte veľa zvládnutých bežeckých kilometrov, mnoho úspechov v bežeckých súťažiach a najmä, aby ju pocit slobody, ktorý jej tento vytrvalostný šport prináša (ako sa nám priznala),  sprevádzal na každom kilometri!

            Kolegovia

        • Na aktuálnu tému...
          • Na aktuálnu tému...

          • Rasistické, diskriminujúce alebo xenofóbne názory sa čoraz častejšie a intenzívnejšie infiltrujú do sociálnych sietí a stávajú sa nebezpečným fenoménom v demokratickej spoločnosti. Ako chrániť seba, svojich príbuzných a okolie vôbec pred intoleranciou na internete, bolo cieľom vzdelávania na tému (In)tolerancia, xenofóbia a rasizmus v slovenskej spoločnosti. Besedy so zameraním na ľudské práva  pre žiakov 3.roč. viedol preventista PhDr. Pavol Mihály z CPPPaP Senica.

            PhDr. E.Otepková, vých.poradkyňa

        • Vyučovanie inak – alebo od minulosti po súčasnosť
          • Vyučovanie inak – alebo od minulosti po súčasnosť

          • V rámci predmetu Služby v cestovnom ruchu sme sa 29. 03. 2022 zúčastnili exkurzie v Múzeu v Senici. Dozvedeli sme sa o histórii budovy, v ktorej sa múzeum nachádza, zaujali nás príbehy spojené s históriou mesta, vystavené exponáty a tiež moderné technológie, ktoré sú využívané v expozícií.

          • Postupujeme do celoslovenského kola SOČ-ky!

          • V piatok 1. apríla 2022 sa uskutočnilo krajské kolo 44. ročníka SOČ, ktoré v tomto roku organizačne zastrešovala Stredná odborná škola chemická v Hlohovci. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu na stredných školách mala súťaž online podobu.

            Obchodnú akadémiu v Senici úspešne reprezentovala študentka 3. ročníka

            Natália Rajčáková,

            ktorá získala 2. miesto a súčasne postup do celoslovenského kola!

            Natálii gratulujeme, tešíme sa z jej úspechu a držíme päste v celoštátnom kole, ktoré sa bude konať na východnom Slovensku, v Bardejove!

            PhDr. Iveta Hazuchová

          • Stredoškolská odborná činnosť je späť!

          • Po niekoľkých rokoch mlčania  sa na pôdu našej školy vrátila tradičná súťaž – stredoškolská odborná činnosť. Cieľom SOČ-ky je rozvíjať potenciál nadaných študentov SŠ  v oblasti vedy, techniky a umenia.

            COVID-19  nás (aj ostatné stredné školy) na dva roky zastavil. Našťastie, v tomto školskom roku je všetko inak!   23. marca 2022 sa uskutočnilo vyhodnotenie školského kola SOČ. Zúčastnilo sa ho šesť šikovných študentiek 3. ročníka, ktoré dokázali sebe aj porotcom, že ak má človek cieľ, jasnú víziu a chuť vzdelávať sa, dokáže veľa! Predstavujeme vám úspešné riešiteľky SOČ 2022:

            Sára Smatanová (III.A), Natália Šišoláková (III.B), Natália Chlebíková (III.C), Melánia Stehlíková (III.C), Ema Varadiová (III.C) a Natália Rajčáková (III.C), ktorá so svojou prácou „Ako komunikovať s deťmi mladšieho školského veku o ochorení COVID-19“ postúpila do krajského kola.

            Víťazka Natália oslovila predovšetkým kreatívnym prístupom: pre deti mladšieho školského veku  vytvorila edukatívnu zábavnú skladačku (text aj ilustrácie), ktorá citlivo, originálne a súčasne primerane veku a vnímaniu dieťaťa odpovedá na základné otázky, týkajúce sa ochorenia COVID-19.

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnom priebehu tohtoročnej SOČ-ky  (či už organizačne, metodicky, či v pozícii oponenta práce), všetci ochotne priložili ruku k dielu! Stredoškolská odborná činnosť je teda  späť! Natálke prajeme veľa úspechov v krajskom kole a už teraz sa tešíme na nadaných študentov v budúcom ročníku.

            PhDr. Iveta Hazuchová

          • Prijatie pedagogických a kultúrnych osobností mesta Senica

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov sa v priestoroch spoločenskej sály mestského múzea uskutočnilo kultúrno-spoločenské podujatie, prostredníctvom ktorého mesto Senica, Komisia pre vzdelávanie, kultúru a mládež a Zbor pre občianskej záležitosti pri MsZ Senica oceňuje pedagogických a kultúrnych pracovníkov za úspešnú pedagogickú, kultúrnu a výchovnú činnosť v roku 2021. Ocenení sa zapísali do pamätnej knihy mesta a zároveň si z rúk primátora mesta Senica Martina Džačovského a predsedu komisie pre vzdelávanie Petra Pastuchu prevzali pamätný list.

            „Ďakujem vám, že ste prijali naše pozvanie na dnešné slávnostné stretnutie, želám vám hlavne veľa zdravia, mnoho radosti z práce a dosiahnutých výsledkov, dobrých, pozorných a premýšľavých žiakov, vďačné publikum, podnetné a tvorivé pracovné prostredie,“ poprial oceneným pedagogickým a kultúrnym pracovníkom v príhovore primátor mesta.

            Tento rok boli medzi ocenenými aj naše pani profesorky Monika Hladíková a Zlata Mudrochová. Pamätný list, ktorý si prevzali je symbolom uznania a vďaky za dlhoročnú náročnú prácu spojenú s pedagogickou činnosťou. Za zodpovedný a precízny prístup k žiakom, za trpezlivú prácu so študentami a nadšenie nielen počas vyučovacieho procesu, ale i v rámci mimoškolských aktivít. Za to, že všetko čo robia, robia na sto percent a s tým najlepším úmyslom.

            Srdečne blahoželáme k oceneniu a želáme veľa síl a nadšenia do ďalšej práce.

          • Korona-nekorona, na OA v Senici sa získavajú ocenenia

          • Prežívame ďalší školský rok, ktorý je poznačený pandémiou koronavírusu. Od septembra máme za sebou niekoľko týždňov dištančného vzdelávania, karantén a obmedzení. Napriek tomu nezaháľame. Učitelia učia a žiaci študujú za každých okolností. Prejavilo sa to aj v počte reprezentantov našej obchodky vo viacerých vedomostných súťažiach.

            S radosťou sme 10. marca 2022 ocenili diplomom a vecnými cenami šikovných žiakov našej školy za úspešnú reprezentáciu. Sme radi, že máme študentov, ktorí sa nenechali zmiesť vlnou výhovoriek a lenivosti, tak ako to v tomto období často vidíme. Naši úspešní reprezentanti našli v sebe dostatok odvahy a viery vo svoje vedomosti a schopnosti. Postavili sa čelom výzve zmerať svoje sily so žiakmi iných škôl na okresnej a krajskej úrovni a uspeli!

            Prehľad súťaží a ocenených:

            Olympiáda v anglickom jazyku

            Šimon Pukančík (II. B) – 3. miesto v krajskom kole v kategórii 2B

            Tereza Kollárová (V. A) – 6. miesto v krajskom kole v kategórii 2C1

             Súťaž ZAV Zvolen – písanie na PC

            Ocenenie družstiev – OA Senica – 1. miesto

            Markéta Vinklerová (III. A) – 5. miesto

            Zuzana Jašová (V. A) – 6. miesto

            Krajské kolo Súťaže v spracovaní informácií na počítači

              Súťažná kategória Odpis textu

              Markéta Vinklerová (III. A) – 2. miesto

              Súťažná kategória Úprava textu na počítači

              Aneta Madáková (IV. C) – 1. miesto

              Lucia Palanská (II. B) – 2. miesto

              Aneta Augustínová (IV. B) – 3. miesto

             Súťažná kategória Wordprocessing

              Lenka Leitnerová (V. A) – 1. miesto

              Markéta Vinklerová (III. A) – 2. miesto

              Dominik Procházka (III. A) – 3. miesto

            Olympiáda Mladý účtovník – školské kolo

            Aneta Madáková (IV. C) – 1. miesto

            Kristína Rišková (IV. B) – 2. miesto

            Karin Grossová (IV. C) – 3. miesto

            Štátne skúšky z písania na PC a vypracovania obchodnej korešpondencie

            21 žiakov 4. a 5. ročníka úspešne vykonalo štátnu skúšku

             

            Srdečne našim žiakom a žiačkam blahoželáme, tešíme sa z ich úspechov a držíme im palce v reprezentácii na celoslovenských kolách.

          • Maturita 2022

          • Maturitné skúšky sa po dvoch pandemických rokoch vrátili...

            Možno ich niektorí študenti prijali s frfľaním, možno sa mnohým nepozdávalo, že tohtoročných maturantov zasiahla pandémia koronavírusu už ako druhákov – stredoškolákov, možno z nich mali mnohí veľké obavy a strach, ale... Pravda je taká, že maturitná skúška je tradičným a aj logickým zavŕšením stredoškolského štúdia. Je prvou a zásadnou životnou skúškou.

            V tomto školskom roku zasadlo do maturitných lavíc v utorok 15. marca 2022 až 62 študentov štvrtého ročníka, aby preukázali svoje vedomosti vo vyučovacom predmete slovenský jazyk a literatúra.

            Na druhý deň 16. marca 2022 čakal obchodkárov anglický jazyk na úrovni B1, B2 a 18 maturantov, študentov 5. ročníka bilingválneho študijného odboru, aj najvyššia úroveň C1.

            Napätie a očakávanie. Po zvládnutí testov či slohových prác - obrovská úľava aj nesmelý úsmev. Takto sme vás, milí naši maturanti, videli my! Chápeme možné obavy aj vašu neistotu. Prežili ste náročné obdobie, v ktorom ste spoznali samých seba, silu sebadisciplíny aj svoje limity. Už zostáva len zvládnuť skúšku dospelosti! Prvý krok ste urobili... Veľa šťastia!

            PhDr. Iveta Hazuchová

          • Oznam

          • Pozývame Vás na individuálne Dni otvorených dverí v termíne od 22.  do 25. 2. 2022.

            V prípade záujmu si dohodnite konkrétny termín na tel. čísle 0910 225 438, 0905 625 810.

        • Beseda na aktuálne témy
          • Beseda na aktuálne témy

          • V piatok 18.2. 2022 zavítali do OA Senica pracovníci neziskovej organizácie SEEDS. Študenti II.A a III.A triedy mali besedu v anglickom jazyku na tému „Čo sa deje s našou planétou?“

            Environmentálne problémy súčasnosti a ako môžem pomôcť trvalo udržateľnému rozvoju, to boli hlavné témy besedy. Študenti I.B a I.C triedy sa bavili na tému „Slovensko, ako ho nepoznáme.” Precvičili si orientáciu vrámci Slovenska, zopakovali krásy a zaujímavosti Slovenska, významné osobnosti minulosti aj súčasnosti. Obe témy mali u študentov úspech a boli spestrením výučby.

        • Obchodka opäť boduje v ZAV
          • Obchodka opäť boduje v ZAV

          • V danom kole súťaže, ktoré sa konalo 9. februára 2021, súťažilo 205 žiakov z 21 škôl.

            Žiaci písali 2 desaťminútové odpisy – s penalizáciou 50 trestných bodov za chybu a s penalizáciou 100 trestných bodov.

            Odpis s penalizáciou 50 trestných bodov

              5. miesto – Markéta Vinklerová, 369,5 č. úderov/1 min

            12. miesto – Zuzana Jašová, 330,4 č. úderov/1 min

            17. miesto – Veronika Bederková, 318,6 č. úderov/1 min

            Odpis s penalizáciou 100 trestných bodov

              2. miesto – Markéta Vinklerová, 376,6 č. úderov/1 min

              6. miesto – Zuzana Jašová, 337,6 č. úderov/1 min

              8. miesto – Natália Chlebíková, 315,4 č. úderov/1 min

            11. miesto – Veronika Bederková, 305,9 č. úderov/1 min

            15. miesto – Sabina Čierňavová, 295,3 č. úderov/1 min

            Súčet čistých úderov v obidvoch odpisoch

            5. miesto – Markéta Vinklerová, 7 461 čistých úderov

            6. miesto – Zuzana Jašová, 6 680 čistých úderov

            9. miesto - Natália Chlebíková, 6 409 čistých úderov

            12. miesto – Veronika Bederková, 6 245 čistých úderov

            21. miesto – Sabina Čierňavová, 5 794 čistých úderov

             

            Vyhodnotenie škôl (súčet čistých úderov najlepších 3 súťažiacich zo školy – družstvo)

            1. miesto – Obchodná akadémia Senica – napísaných 20 550 čistých úderov

            2. miesto – Obchodná akadémia Nevädzová, Bratislava – napísaných 19 597 čistých úderov

            3. miesto – Obchodná akadémia Prievidza – napísaných 18 743 čistých úderov

             

            Blahoželáme k super výkonom, ktoré nás vytiahli na 1. miesto.

        • Úspešní riešitelia v krajskom kole
          • Úspešní riešitelia v krajskom kole

          • Obaja naši súťažiaci, ktorí sa prebojovali do krajského kola Olympiády z anglického jazyka,  sú úspešnými riešiteľmi, bohužiaľ, neprebojovali sa do celoslovenského kola.Šimon Pukančík, kategória 2A skončil na krásnom treťom mieste.Tereza Kollárová, kategória 2C1, sa umiestnila na 6. mieste.Terezke (V. A) ďakujeme za jej doterajšiu reprezentáciu našej školy v tejto súťaži. Šimonovi (II. B) budeme držať palce v súťažení aj v budúcich školských rokoch.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
      • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
      • PaedDr. Jana Pekarová
      • Mgr. Viera Rosová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje