• Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            • Ak ste ešte nedarovali 2 % zo svojich daní z príjmov, môžete tak urobiť pre naše Rodičovské občianske združenie "Rodičia a priatelia OA". Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy

              Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod:
              https://oasenica.edupage.org/percenta2/ 

            • Editovateľné tlačivo na poukázanie 2 % z Vašich daní

          • Obchodná akadémia Senica získala akreditáciu Erasmus+ v oblasti školského vzdelávania

          •  

            Za posledné roky sme mali možnosť sledovať cesty študentov a učiteľov obchodky do Viedne a Prahy. Bolo to vďaka realizácii projektov spolufinancovaných programom Erasmus+, ktoré otvorili študentom dvere do zahraničných firiem. Obchodka sa rozhodla pokračovať v týchto aktivitách a umožniť podobnú skúsenosť aj ďalším študentom, Preto sme v októbri minulého roka požiadali o akreditáciu v programe Erasmus+, ktorá uľahčí prístup školy ku grantom a prispeje ku komplexnému rozvoju školy.

            Študenti budú mať počas najbližších 5 rokov možnosť vycestovať do zahraničia na mobility – odborné stáže, počas ktorých spoznajú fungovanie zahraničných firiem, budú môcť rozvíjať odborné i jazykové zručnosti a zároveň spoznajú kultúru i históriu danej krajiny.

            Ing. Zlata Mudrochová

          • FAŠIANGY NA OBCHODKE

          • V piatok 17. februára 2023 sme v aule školy oslávili fašiangy. Pod vedením pani profesorky Masrnovej sme si my, žiaci I. A a II. A, pripravili program o zvykoch, ktoré sa v tomto období v minulosti vykonávali naprieč Slovenskom. Ten sme samozrejme odprezentovali v krojoch. Ich krása a rôznorodosť sa musela páčiť všetkým.

            Program vznikal na hodinách dejepisu, telesnej výchovy, na triednických hodinách a vo voľnom čase. Zdrojom pre dnešný scenár boli knižne vydané zvyky v odbornej etnografickej literatúre. Časť podujatia vznikla z vlastných skúseností, pretože mnohí z nás patria k tým, ktorí zachovávajú fašiangové zvyky na dedinách a naučili sa to od svojich predkov.

            Našim hosťom, zamestnancom školy, rodičom a spolužiakom sme predviedli humorné scénky, ktoré väčšinou znázorňovali dobovú slovenskú rodinu. Naši spolužiaci v nich ukázali tradíciu podkúvania mladých dievčat, ale aj tradičné masky, ktoré nesmeli chýbať vo fašiangovom sprievode. Každá z nich mala svoju symboliku, väčšinou spojenú s prirodzeným kolobehom života našich predkov. Nesmel chýbať ani tanec - aktivita, ktorú sme sa všetci krvopotne učili vždy, keď sa nám naskytla príležitosť. My sme ju však zvládli a dokonca sme do nej zapojili aj niektorých z hostí. Náš slávnostný deň zaklincovalo vystúpenie šabliarov, ktorí k nám ochotne prišli z Borského Mikuláša. Mnohí z nich sú študenti našej školy.

            Z programu sme si odniesli nielen veľa nových poznatkov, ale aj nové zručnosti a zážitky. Spokojní a vo veselej nálade sme sa rozišli na jarné prázdniny.

            Bibiana Hrušecká, II.A

          • Valentínske prekvapenie pre Svetlušku od OA Senica

          • Ako vykúzliť svetluškárom úsmev na tvári? Veľmi jednoducho. Stačí sa u nich staviť na návštevu! J Svetluška je denný stacionár pre deti a dospelých s mentálnym postihnutím, ktorý sídli v Kunove. V čase našej návštevy nás privítalo desať rozradostených klientov tohto sociálneho zariadenia. Odovzdali sme im vlastnoručne vyrobené valentínky a my sme na oplátku dostali krásne dekoračné srdiečka, ktoré klienti sami vyrábajú v neďalekej dielni.

            Priniesli sme však aj jeden špeciálny darček – výnos z dobročinného vianočného trhu, ktorý sme na OA usporiadali v decembri. Obchodkárom sa predajom vlastných výrobkov podarilo vyzbierať celkom 440 €, ktoré sme odovzdali pani riaditeľke Mgr. Marte Štítnej. Peniažky budú použité na organizáciu letných aktivít. Veľmi sa tešíme, že sme mohli prispieť svojou troškou ku krásnym novým zážitkom týchto večných detí.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie, svetluškári!

            Mgr. Katarína Šalíková

          • Olympiáda ANJ opäť po roku

          • Vo štvrtok 16. februára 2023 sa v Trnave konalo Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnili aj dvaja naši študenti.

            Šimon Pukančík z III. B súťažil v kategórii 2B – študenti 3. a 4. ročníkov gymnázií, obchodných a hotelových akadémií a Silvia Lehocká zo IV. A v kategórii 2C1 – študenti bilingválneho štúdia v anglickom jazyku.

            Tentoraz sa reprezentantom našej školy nepodarilo dosiahnuť na stupne víťazov, ale predsedníčka poroty skonštatovala, že výsledky súťažiacich boli mimoriadne tesné! Zároveň ocenila vynikajúce znalosti anglického jazyka všetkých účastníkov krajského kola a vyjadrila nádej, že sa budú v anglickom jazyku zdokonaľovať aj naďalej!

            Jazykový rast našich študentov. Šimon a Silvia ho svojím kvalitným súťažným výkonom dokazujú! Angličtina a jej aktívne ovládanie sa totiž v dnešnom svete stáva samozrejmosťou na trhu práce či v univerzitnom prostredí.

            Mgr. Jana Kubíčková

          • Po roku opäť krásne výsledky

          • V stredu, 08. 02. 2023, sa na celom Slovensku rozbehli krajské kolá Súťaže v spracovaní informácií na počítači. Študenti zo škôl trnavského kraja si prišli zmerať svoje sily na našu senickú obchodku.

            Do prvej súťažnej disciplíny - písanie na PC sa zapojilo 17 žiakov zo všetkých 4 obchodných akadémií v pôsobnosti TTSK (OA Trnava, OA Sereď, OA Veľký Meder a OA Senica). Náročné kritéria, ktoré pre túto disciplínu platia sa podarilo splniť iba 7 súťažiacim. Na prvých troch miestach sa umiestnili:

            1. miesto Matej Šarmír OA Trnava 418,4 čistých úderov za minútu

            2. miesto Juraj Vyletel OA Senica 366,3 čistých úderov za minútu

            3. miesto Lucia Pobjecká OA Senica 332,6 čistých úderov za minútu

            Máme veľkú radosť z krásneho umiestnenia Juraja a Lucky, ale aj z toho, že všetci ostatní súťažiaci z našej školy písali rýchlosťou písania nad 290 čistých úderov za minútu, pri penalizácii 50 trestných bodov za každú chybu. Ani Natália Chlebíková, Sabina Čierňavová a Natália Šišoláková sa teda za svoj dosiahnutý výkon nemusia hanbiť.

            V druhej súťažnej disciplíne – úprava textu na počítači (pomocou korektorských značiek) si sily zmerali 8 súťažiaci. Prvé 3 miesta si rozdelili medzi sebou takto:

            1. miesto Tereza Hlúchová OA Senica 99 korektúr 9400 bodov

            2. miesto Viktória Bojnanská OA Sereď 76 korektúr 7600 bodov

            3. miesto Žaneta Pusztakürtiová OA Sereď 80 korektúr 7500 bodov

            Okrem Terky bola v tejto disciplíne úspešná aj Lucia Palanská a Michal Antálek.

            V tretej súťažnej disciplíne – wordprocessing súťažili iba 3 študenti. Našu školu reprezentovala Zuzana Tománková a Romana Pappová. Vzhľadom na časovo náročnejšiu opravu prác v tejto disciplíne výsledky ešte nepoznáme, ale budeme vás o nich informovať neskôr.

            O krátky kultúrny program sa pričinili chlapci z I. A – Matúš Slaný a Eduard Baumgartner. S organizáciou celého podujatia nám pomáhali členky študentskej rady - Soňa Jánošíková,Lívia Valachovičová, Adela Cupáková, Adriana Dubravcová a Simona Ligasová.

            Všetkým menovaným študentom ďakujeme za spoluprácu a reprezentáciu školy. Súťažiacim ku krásnym dosiahnutým výsledkom blahoželáme a v prípade postupu do celoslovenského kola im držíme palce.

            Ing. Antónia Černeková

          • Boli sme v divadle.......

          • Dňa 1.2.2023 sa žiaci 1.A zúčstnili divadelného predstavenia “Sluha dvoch pánov” v Divadle Jána Palárika v Trnave.

            Po vyučovaní sme sa nahodili do gala oblekov a vyrazili sme na cestu. Zodpovedný a usmiaty pán šofér nás vysadil pri Bernolákovej bráne, v centre mesta. Odtiaľ sme prešli na pešiu zónu kde sme mali rozchod. Väčšina vyhladovaných sa išla najesť do City Arény alebo do McDonaldu, každý si našiel to svoje.

            O pol siedmej sme sa všetci stretli pred divadlom. Spokojní, najedení a plní očakávaní sme si sadli do divadelnej sály. Komédia "Sluha dvoch pánov" všetkých zaujala a rozosmiala. Herecké výkony hercov boli úžasné. Herec v hlavnej úlohe zapájal do predstavenia aj divákov, a nikto nevedel, čo môže očakávať. Občasná improvizácia nás upútala a zapojila do deja.

            Po skončení predstavenia, očarení neopísateľnou atmosférou večerného divadla, sme sa pobrali domov. Triede sa výlet veľmi páčil a určite by sme to chceli v budúcnosti zažiť ešte aspoň raz.

            Ligasová, I. A

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje