• Za štúrovčinou

          • Dá sa prepojiť telesná výchova so slovenčinou? Znie to neuveriteľne, ale dá!

            23. mája 2023 sme  druháci – obchodkári v rámci branného cvičenia  navštívili obec Hlboké. Dôvod bol jednoduchý – v rámci TSV si pripomenúť 180. výročie kodifikácie štúrovčiny ako spisovného jazyka Slovákov. Našou prvou zastávkou bola Mohyla Jozefa Miloslava Hurbana – jedného s kodifikátorov slovenčiny, kde sme si uctili jeho pamiatku položením pamätného venca od študentov OA Senica. 

            Jozefa Miloslava  Hurbana sme spoznali vďaka návšteve pamätnej izby - poznáme ho ako prvého predsedu Slovenskej národnej rady, vydavateľa Slovenských pohľadov, spoluzakladateľa Tatrína, spisovateľa, novinára, kritika, historika, politika, evanjelického kňaza, národného buditeľa, aj ako životopisca Ľudovíta Štúra a v neposlednom rade – aj ako manžela Aničky Jurkovičovej, prvej slovenskej herečky.

            Z výkladu o živote J. M. Hurbana, ktorý nám sprostredkoval miestny pán farár,  sme sa dozvedeli veľa informácii a zaujímavostí o tejto výnimočnej osobnosti.

            Napriek blatistému terénu, sme si spoločnú akciu našich slovenčinárov a telocvikárov užili a tešíme sa na ďalšie podobné exkurzie. Len toho blata by mohlo byť menej...

            Sme radi, že sme spoznali miesto „narodenia“ štúrovčiny o to viac, že si júni pripomeniem 180. rokov od jej kodifikácie.

            Nuž a na záver trochu štúrovčiny! Rozumiete?

            Chceme  poďakuvať  našim  ďejaťeľom  za našu milú Slovenčinu. Veť jazik je najduoležiťejším  znakom každjeho národa!

            Liana Vachová, II.A

          • Spoločne vo Viedni

          • Vo štvrtok 11. mája 2023 sa naša trieda I. D spoločne s triedou III. B zúčastnila  školskej akcie, ktorú pripravila pani profesorka        PhDr. Otepková – poznávacej exkurzie do Viedne. Zodpovedný pán šofér nás už o 7.00h ráno čakal s úsmevom na tvári pred školou. Cesta ubiehala a slnko nás, napriek hrozivej predpovedi počasia, sprevádzalo až do Viedne. Nevedeli sme sa dočkať, veď Viedeň patrí k najkrajším európskym mestám.

            Naše prvé kroky smerovali k Hundertwasserhaus, kde sme obdivovali zvláštnu architektúru a na rad prišlo aj fotografovanie. Potom nás čakali ďalšie zaujímavé miesta, napríklad Stephanhaus, Naturwissenschaftliches museum, Burgtheater alebo zrekonštruovaná budova parlamentu. Najviac sa nám páčilo v Schönbrunne a Kaiserliche Schatzkammer. Navštívili sme aj ulicu Graben, kde sme mali „rozchod“. Hladní žiaci sa hneď pobrali do McDonald´s a ostatní na prehliadku pamätihodností alebo na nákupy.

            Po tomto náučnom, ale aj zábavnom dni sme unavení sadli do autobusu, rozlúčili sa Viedňou a o necelé dve hodiny sme sa ocitli opäť v Senici.

            Za tento pekne prežitý deň sme vďační našim triednym profesorkám Ing. Černekovej (III. B) a PhDr. Hazuchovej (I. D). Veľké ĎAKUJEME  patrí organizátorke exkurzie pani  profesorke       PhDr. Otepkovej, našej nemčinárke, ktorá nám ukázala zaujímavé a krásne miesta vo Viedni.

            Myslím, že tento deň sa nám všetkým – prvákom aj tretiakom - veľmi vydaril!

            Patrícia Lipová, I. D

          • Zažili sme „Kopanec“

          • 3. mája sa triedy 1. A a 2. A zúčastnili na divadelnom predstavení  s názvom “Kopanec”.  Hra dokumentuje skutočný prípad z nemeckej obce Potzlow, ktorý sa udial v roku 2002. Traja mladí chlapci brutálne zavraždili svojho kamaráta, sedemnásťročného Marinusa.  Predstavenie sme si užili v štúdiu v Divadle Jána Palárika v Trnave.

            Po skončení vyučovania upravení a nahodení v elegantných oblekoch a šatách sme nasadli do autobusu. Milý a zodpovedný pán šofér nás vysadil pri Bernolákovej bráne v centre mesta. Na pešej zóne sme mali rozchod a všetci sme sa rozpŕchli iným smerom. Niekto do kaviarne, niekto do McDonaldu, do obchodov.

            S vysokými očakávaniami sme sa usadili v divadelnom štúdiu. Hra bola veľmi kontaktná, z času na čas sme si mysleli,  že sme súčasťou deja, dokonca herecké rekvizity padali aj na niektorých z nás. Ocitli sme sa na súdnom procese s mladými vrahmi. Prostredníctvom výpovedí rodičov, kamarátov, svedkov a obyvateľov dediny sa pred nami odkryli príbehy ľudí, ktorí čelia mnohým problémom a nechcú si pripustiť, že ich deti boli páchateľmi zločinu.  Po skončení predstavenia  sa začala diskusia, boli sme všetci plní dojmov a zamyslení, atmosféra bola dusná, ale skúsení herci s odborníčkou sa s nami o tom otvorene porozprávali, a tým odľahčili atmosféru. Všetci sme si odniesli neskutočný zážitok a radi by sme niečo podobné zažili ešte zopárkrát.  

            Simona Ligasová,I.A

          • Cvičná výprava DoFe

          • 8. a 9. Mája sme vybrali na cvičnú expedíciu z DoFe. Začínali sme okolo deviatej v Plaveckom Podhradí. Vyšlapali sme až na Roštún, z ktorého bol nádherný výhľad. Naša cesta potom smerovala na Amonovu lúku. Tu sme aj stanovali. Po krátkom oddychu sme si uvarili večeru na plynovom horáku. Noc bola chladná, ale ranné slnko nás nabudilo na druhú časť túry. Z Amonovej lúky sme vyrazili do Plaveckého Mikuláša. Po celú dobu sme obdivovali krásnu prírodu okolo nás. Naša cesta skončila tam, kde sme začínali, v Plaveckom Podhradí. Dokopy sme prešli približne 21 km. Bola to pre nás nová skúsenosť, ktorá stála za námahu.

            Adela Cupáková

          • Úspešná výprava na Župnej olympiáde

          • 15.ročník Župnej olympiády stredoškolákov Trnavského samosprávneho kraja privítal aj 40 obchodkárov. V dňoch 27.5 a 28.5. 2023 si zmerali sily v skupinových aj individuálnych športových disciplínach a vôbec sa nestratili. Domov si odviezli 4 zlaté, jednu striebornú a dve bronzové medaily.    

            V skupinových športoch sa najviac darilo našim florbalistkám. Tie nemali jednoduchú úlohu, nakoľko obhajovali minuloročné prvenstvo. Svoju dominanciu potvrdili a zaslúžene vyhrali aj tento rok. Už teraz sa tešia na Majstrovstvá SR, ktoré sa uskutočnia 2. - 3.5. 2023, kde ich čakajú súperky zo Zvolena, Dubnice a Košíc.

            Na medaily nedosiahli volejbalistky a skupina chlapcov hrajúcich stolný tenis, ktorí skončili na zemiakovom 4.mieste. V silnej konkurencii skončili naši basketbalisti na 5. mieste a dievčence hrajúce stolný tenis na poslednom mieste.

            V atletike obchodkári dominovali vo viacerých disciplínach. Natália Králiková si domov odniesla kompletnú zbierku – 1. miesto za hod diskom, 2. miesto za vrh guľou a 3.miesto za hod oštepom. Kristián Hlaváč si vybehal 1.miesto za beh na 100m a 3.miesto za beh na 200m. Patrícia Oremusová skončila na 1.mieste v hode oštepom. Veľmi pekné je aj 5. miesto Magdalény Jursovej v hode oštepom.

            Všetkým študentom ďakujeme za reprezentáciu a gratulujeme víťazom.

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje