• P. F. 2021

          •  

            „Aj v najťažších časoch a krízach možno prežiť vďaka spolupatričnosti, práci na spoločnom diele, empatii, odpúšťaní a láske.“

                                                       (Peter Jaroš)

             

            Všetko najlepšie v roku 2021 želá všetkým zamestnancom, rodičom a študentom vedenie školy.

          • DÔLEŽITÉ!

          •  

            List riaditeľky OA Senica rodičom a študentom školy

             

            Vážení rodičia, milí študenti,

            odchádzajúci rok 2020 bol pre nás  náročný. Pandémia nás všetkých zmenila. Priniesla rúška na tvárach, sociálny odstup, izoláciu, ale aj vnútorný pocit neistoty. Školský život sa preniesol do virtuálneho priestoru sociálnych sietí, v ktorom chýbajú emócie a bezprostredný kontakt.  

            Pandémia nám však otvorila oči!  Myslím, že sme všetci pochopili, že škola, školská trieda a v nej reálny učiteľ a spolužiaci má  jedinečnú atmosféru, ktorú nenahradí  žiadna virtuálna komunikačná platforma. Škola nám skrátka všetkým chýba!

            V roku 2021 sa majú brány škôl opäť otvoriť a náš školský život by sa mohol vrátiť do zabehnutých koľají. Predpokladom však bude – ako nás informovalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a náš zriaďovateľ TTSK – pretestovanie študentov pred nástupom do školy.

            Je preto potrebné, aby nám rodičia a plnoletí študenti OA Senica poskytli spätnú väzbu a 

            do 4. januára 2021 do 10.00 h

            vyplnili dotazník, reflektujúci testovanie žiakov a zákonných zástupcov neplnoletých žiakov pre následný návrat žiakov do škôl. 

            Dotazník je prístupný po prihlásení do konta EduPage v Správach označený ako Prihlasovanie.

            Vážení rodičia, milí naši študenti, v súčasnosti si viac ako inokedy uvedomujeme, aký význam má ľudské zdravie, ľudský život. Rovnako intenzívne si však uvedomujeme dôležitosť vzdelania pre budúcnosť jednotlivca aj celej našej spoločnosti. Verme, že rok 2021 bude pokojnejší a bude priať zmysluplnej školskej práci!

            Milí študenti, na záver sa Vám prihováram  aj v mene svojich kolegov: Chýbate nám a tešíme sa na Vás. Veríme, že sa čoskoro stretneme!

                                                                                                      

            PaedDr. Jana Pekarová, riaditeľka OA Senica

          • Deň študentstva tento rok v núdzovom režime

          • S radosťou a hrdosťou sme v októbri posielali nominácie našich najšikovnejších, najúspešnejších  a najaktívnejších študentov. Chceli sme veriť tomu, sa nám podarí stretnúť sa na slávnostnom podujatí Deň študentstva na radnici, ktoré každoročne organizuje Centrum voľného času (CVČ). Pandémia koronavírusu však ovplyvnila aj toto podujatie. V súlade s hygienickými opatreniami si nakoniec dňa 15. decembra 2020 najlepší študenti senických stredných škôl prevzali diplom a pamätnú plaketu z rúk riaditeľky CVČ Mgr. Silvie Krišlákovej.

            Našu školu reprezentovali Kamil Kotvan, 4. C, Diana Papuláková, 4. A, Radka Juračková, 3. A a Markéta Vinklerová, 2. A. Srdečne blahoželáme!

            Kamil Kotvan

            Maturant Kamil sa do histórie obchodnej akadémie zapísal ako svedomitý a rozhodný predseda študentskej rady. Má výborné organizačné schopnosti a svojim umením diplomacie posunul študentskú radu vpred.

            Kamil sa aktívne zúčastňuje súťaží Spracovanie informácií na počítači. Vyniká v rýchlosti písania na počítači a úspešne sa umiestnil na celoslovenskej súťaži Slovenské rýchle prsty v roku 2019. Kamil je členom Študentského parlamentu mesta Senica. Je zakladateľom Community Development League, čo je projekt zameraný na elektronický šport. Je tiež pravidelným darcom krvi.

            Vo voľnom čase si rád zahrá hokej, tenis či bedminton. Je vášnivým cestovateľom.  Zaujíma sa o domácu i zahraničnú politiku. Je otvorený novým výzvam a nebojí sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny, čoho dôkazom je aj jeho účasť na mládežníckom výmennom pobyte v Španielsku počas letných prázdnin. Po maturite plánuje pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

            Markéta Vinklerová

            Markéta je žiačkou druhého ročníka OA, bilingválneho odboru. Má výborné študijné výsledky, je kreatívnou redaktorkou školského časopisu. Je aktívna v triednom kolektíve, spoľahlivá pokladníčka a ochotná spolužiačka.

            Na konci prvého ročníka sa vyznamenala úspechom v literárnej súťaži „Čo potom? – Pandémia 2020 a čo bude po nej“. So svojou pútavou poviedkou získala najvyššie ocenenie - 1. miesto.

            Maktéta je šikovná fotografka, ktorá nielenže zaznamenáva všetky školské akcie, ale sa aj zúčastňuje rôznych fotografických súťaží v našom regióne, na ktorých žne nemalé úspechy.

            Markéta rada číta, píše úvahy, počúva hudbu. Miluje cestovanie. Zaujíma sa o ekológiu a jej životnou ambíciou je dokázať žiť v rámci princípu „zero waste“. Pravidelne pomáha v občianskom združení zameranom na ekológiu a zdravý životný štýl.

            Radka Juračková

            Tretiačka Radka študuje bilingválny odbor obchodnej akadémie. Vyznamenala sa účasťou na krajskej literárnej súťaži. Za svoju esej na tému „Sloboda a demokracia. Ďakujem, že môžem...“ si z Trnavy odniesla cenu za krásne 2. miesto.

            Radka vyniká v recitácii, ktorou ozvláštnila nejedno kultúrne či spoločenské podujatie v škole, v Senici i vo svojej obci. Je redaktorkou školského časopisu, kde je známa najmä schopnosťou zohnať zaujímavých ľudí a urobiť s nimi ešte zaujímavejšie interview. Má výborné študijné výsledky. Svojou kreativitou sa aktívne podieľa na tvorbe kultúrnych programov a prezentácií školy, či už sa jedná o tanečné choreografie, dramatizáciu či tvorbu násteniek.

            Radka má rada zvieratá, zaujíma sa o módu a rada trávi voľný čas s rodinou a priateľmi. V budúcnosti by chcela študovať na vysokej škole so zameraním na umenie či médiá.

            Diana Papuláková

            Diana je vo štvrtom ročníku bilingválneho odboru obchodnej akadémie. Už od počiatku svojho štúdia je aktívnou členkou študentskej rady. Kreatívna a nápaditá, ochotná a zodpovedná. Nafotí akciu, vymyslí logo, vytvorí video, zostaví prezentáciu. Pre Dianu nič nepredstavuje problém.

            Diana je šéfredaktorkou školského časopisu. Aktívne spolupracuje na tvorbe tvorivých ateliérov v rámci prezentácie bilingválneho odboru.

            Ako absolventka výtvarného odboru ZUŠ má blízko k umeniu. Zaujíma sa o digitálnu kresbu, maľovanie a fotografovanie. Má rada prírodu a jazdenie na koni. Vo voľnom čase píše poéziu a poviedky. Rada cestuje a spoznáva históriu krajín.

          • VIANOČNÉ PRIANIE

          • Daj Boh šťastia tejto zemi, všetkým ľuďom v nej.
            Nech im slnko jasne svieti každý Boží deň.
            Nech ich sused v láske má,  nech im pokoj zachová.
            Daj Boh šťastia tejto zemi,  všetkým ľuďom v nej.

            Daj Boh šťastia tejto zemi, všetkým národom.
            Nech im svetlo hviezdy lásky ožiaruje  dom.
            Hladným chleba dobrého, chorým zdravia pevného.
            Daj Boh šťastia tejto zemi, všetkým národom.

            Dopraj  Bože svojmu dielu večné trvanie.
            Nech sa samo nezahubí, všetci prosíme.
            Rybám čistej vody daj, vtáctvo a zver zachovaj.
            Dopraj Bože svojmu dielu večné trvanie.

             

            Šťastné, pokojné a v zdraví prežité vianočné sviatky všetkým študentom, rodičom a priaznivcom našej školy praje

            kolektív pracovníkov Obchodnej akadémie v Senici

          • Zmena termínu vianočných prázdnin

          • Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu, hlavného hygienika a Ministrestva školstva, vedy, výskum a športu budú vianočné prázdniny 3 týždne od 21. 12. 2020 do 8. 1. 2021. Predpokladaný nástup žiakov do školy je 11. 1. 2021.

            O podmienkách nástupu žiakov do školy vás budeme informovať cez EduPage.

            Prajeme žiakom a rodičom príjemné prežitie vianočných sviatkov.

             

            Jana Pekarová, riaditeľka školy

          • Generation €uro

          •  

            Študentská súťaž o získaní vedomostí, skúseností, ale i o tom ako spolupracovať s ľuďmi v tíme. Cieľom je rozšíriť vedomosti o Eurosystéme, menovej politike a celkovo o oblasti financií. Hlavná cena je návšteva Európskej Centrálnej Banky vo Frankfurte.
            Možnosť zapojiť sa sme dostali od triednej pani profesorky Závodnej a zostavili sme tím z piatich členov: Markéta Vinklerová, Sára Smatanová, Sabína Mastihubová, Dominik Procházka a Kristián Sabota. Mali sme asi dva týždne na prípravu do prvého kola – kvíz. Príprava spočívala vo vypĺňaní skúšobných kvízov, vyhľadávaní informácií o jednotlivých témach a taktiež sa náš tím spájal cez ZOOM.
            Vďaka našej príprave a spolupráci sa nám podarilo postúpiť do druhého kola, kde treba vypracovať zadanie na určitú tému a potom prezentovať. Verím, že sa nám bude dariť aj naďalej.

            Sára Smatanová, II. A

          • VYJADRENIE K OTVÁRANIU ŠKÔL

          • Na základe dohody všetkých samosprávnych krajov ako aj na základe toho, že nie sú jasne zadefinované podmienky a postupy vstupu žiakov do škôl, ich testovania a pod. Trnavský samosprávny kraj v súčasnej dobe nevydáva súhlas k otvoreniu škôl prezenčnou formou v zmysle  rozhodnutia ministra číslo 2020/18259:3-A1810.

            O ďalších krokoch Vás budeme informovať.

          • Medzinárodná internetová súťaž INTERSTENO ZAV-100

          • V ťažkom čase izolácie sa prostredníctvom internetu spojili  tvorcovia programu ZAV - manželia Zaviačičovci, združenie INTERSTENO a súťažiaci z rôznych krajín sveta a pripravili  medzinárodnú  internetovú súťaž v písaní na PC. Súťažiaci ju absolvovali  v dňoch  21. a 24. 11. 2020.

            Úlohou  bolo odpísať 25 minútových odpisov, pri prísnej penalizácii 100 trestných bodov za každú chybu.

            V súťaži si zmeralo sily 1132 pretekárov z rôznych krajín sveta, napr. z USA, Ruska, Turecka, Francúzska, Nemecka, Talianska, Belgicka, Poľska, Maďarska, Chorvátska, Arménska. Zapojilo sa tiež viacero škôl zo Slovenska a už tradične najviac súťažiacich z Českej republiky.

            Z Obchodnej akadémie Senica  sa do súťaže zapojilo 38 študentov. Pretekári boli rozdelení

            do 4 vekových kategórii.

            Najlepšie umiestnenie v kategórii  12 – 16 rokov získala Darya Romanova z Volgogradu, Ruská federácia, s výkonom 593,7 čistých úderov/1 min.

             

            Z našich súťažiacich sa v tejto kategórii najlepšie umiestnili títo žiaci:

            • 31. miesto Natália Šišoláková, II. B trieda,  357,2 úderov/min,
            • 34. miesto  Juraj Vyletel, II. B trieda, 343,2 úderov/min a 
            • 35. miesto  Natália Chlebíková, II. C trieda, 340,1 úderov/min

            Ich umiestnenie je veľmi pekné najmä preto, že v tejto kategórii súťažilo 315 pretekárov.

            kategórii 17 – 20 rokov, bol počet súťažiacich väčší,sily si zmeralo až 703 súťažiacich. Najlepším pretekárom bol už tradične Jonáš Vala, z Českej republiky, ktorý za 1 minútu napísal neuveriteľných 876,1 úderov. Je to pretekár, ktorého trénujú manželia Zaviačičovci a pri písaní používa skratkové písmo.

            Umiestnenie našich súťažiacich:

            • 53. miesto Simona Kálková, II. B trieda, 400,2 úderov/min,
            • 68. miesto Zuzana Jašová, IV. A trieda, 384,5úderov/min,
            • 69. miesto Kamil Kotvan,  IV. C trieda, 381,8 úderov/min.

            Sme veľmi radi, že máme na škole vynikajúcich pisárov. Všetkým 38 študentom, ktorí venovali voľný čas zdokonaleniu svojich zručností  ďakujeme a srdečne im  blahoželáme.

          • VODA JE ŽIVOT

          • Naša obchodka sa zapojila do grantového programu Naučme sa viac o vode Nadácie BVS s úspešným projektom Voda je život. Z dôvodu mimoriadnej situácie s COVID-19 a  dištančného vzdelávania nemôžeme realizovať aktivity naplánované v minulom roku v plnom rozsahu.

            Grantový program  Naučme sa viac o vode Nadácie BVS je orientovaný na stredné odborné školy a gymnáziá na území pôsobenia BVS. Cieľom je podporiť výučbu o vode a vodárenstve v rámci vyučovacích hodín alebo ako súčasť mimoškolských aktivít na stredných školách v rámci územného pôsobenia BVS.

            Projekty sa zameriavajú na osvetu o vode a vodárenstve formou vzdelávania, exkurzií, zážitkového učenia a podpory vodozádržnych opatrení v areáli školy.

            V rámci projektu a podpory vodozádržných opatrení sme nainštalovali vodozádržné nádoby v areáli školy a vzdelávanie o vode realizujeme a budeme realizovať v rámci vyučovacích hodín biológie a geografie.

            Ing. Zlata Mudrochová

          • OZNAM

          • Vážení kolegovia, vážení rodičia a milí študenti, nariadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky všetky stredné školy od pondelka 12. októbra 2020 prechádzajú na dištančné vzdelávanie.

            Dôrazne žiadame študentov, aby sa riadili pokynmi jednotlivých vyučujúcich a do dištančného vzdelávania sa riadne zapájali.

            Dištančné vzdelávanie bude zatiaľ prebiehať podľa riadneho rozvrhu v čase od 8.00 h do 14.20 h. Preto je každý žiak povinný v tomto čase byť dostupný pri počítači, prípadne mobile a riadne sa zapájať do dištančného vzdelávania a robiť úlohy zadané vyučujúcim daného predmetu.

            Zároveň žiadame rodičov o spoluprácu, aby ich deti v danom čase neabsolvovali žiadnu brigádnickú činnosť.

            Ak bude žiak chorý a nemôže sa do distančného vzdelávania zapojiť, pošle triednemu učiteľovi ospravedlnenku od lekára.

            Pravidelne sledujte oznamy na webovej a facebookovej stránke školy.

              

          • Výzva pre všetkých študentov

          • Mesto Senica zajtra organizuje na námestí Eko deň - nové veľké podujatie o ekológii. 

            Pripravené budú náučné aj zábavné stanoviská - tvorivé dielne, ukážky správneho triedenia odpadkov, lesná pedagogika, ukážky výrobkov z recyklovaných plastových fľašiek, papiera či textilu, bannery o o ekológii, recyklácii a o Európskej zelenej dohode, infostan o EÚ, Kohéznej politike, Erasmus+, ekologické autá,  ekologické hry a súťaže.

            Okrem týchto aktivít sa uskutoční aj zbierka použitých plastových zubných kefiek - za 100 ks možno získať nádobu na odpad.

            Takže, milí študenti, spojme sily, pohľadajte doma staré zubné kefky, alebo  vymeňme staré kefky za nové a staré zajtra doneste do školy do zberu. 

            V JEDNOTE JE SILA!

          • 52. Hurbanov pamätník

          • Regionálna  súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy

             

            Do súťaže, ktorá sa konala 17.septembra 2020 v Senici, bola za našu školu nominovaná študentka z III.C Simona Dojčárová. V nerovnocennej konkurencii súťažiacich( na jednej úrovni sú žiaci stredných škôl, ktorých poézia baví a žiaci dramatického odboru ZUŠ) sa umiestnila v kategórii - poézia na 3.mieste za okres Senica. Je to osobný úspech samotnej recitátorky, ktorej blahoželáme a ďakujeme zároveň za vzornú reprezentáciu školy.

                                                                                      PhDr. Eva Otepková

          • Oznam školskej jedálne

          • Od stredy 16. septembra 2020 sa bude v školskej jedálni variť aj pre žiakov. Žiaci, ktorí sa prihlásili na stravovanie, budú automaticky k tomuto dátumu prihlásení na odber stravy. Ak sa chcete odhlásiť, treba tak spraviť cez EduPage stránku po prihlásení.

          • Otvorenie školského roka 2020/2021

          • Slávnostné otvorenie školského roka bude 02. 09. 2020 (streda) o 8.00 h v kmeňových triedach formou rozhlasového vysielania.

            • Žiaci sa nezhromažďujú pred budovou školy ani v areáli školy.
            • Žiaci prejdú pri vchode meraním telesnej teploty, neprezúvajú sa, idú priamo do tried a riadia sa pokynmi dozorujúcich zamestnancov školy. Rozpis rozmiestnenia tried bude na informačných nástenkach.
            • Žiaci musia mať na tvári vo všetkých priestoroch školy rúško – majú prekrytý nos aj ústa (žiaci musia mať 2 rúška, jedno na tvári a jedno rezervné).
            • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov školy.
            • Žiak pri prvom nástupe do školy predkladá triednemu učiteľovi Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do strednej školy. Dotazník si môžete stiahnuť tu: Zdravotný dotazník a vyhlásenie.
            • Žiadame rodičov, aby nevstupovali do budovy školy a čakali žiakov pred budovou.

            Organizácia vyučovania

            • Od 2. do 15. septembra 2020 bude prebiehať vyučovanie maximálne do 12.00 h. Vyučovacia hodina bude skrátená na 30 minút.

            Pokyny, upravujúce podmienky Obchodnej akadémie Senica

            Manuál opatrení pre školy a školské zariadenia vydaného MŠVVaŠ SR​​​​​​​

          • Čo bude po...?

          • ...vráťme sa do júna 2020. Koncom júna totiž vrcholil nielen školský rok, ale aj  literárna súťaž „Pandémia 2020 a čo bude po nej“, ktorú vyhlásil Študentský parlament mesta Senica v spolupráci s Centrom voľného času Senica.  Do literárnej súťaže sa zapojilo 13 talentovaných mladých ľudí s jasným názorom a túžbou reagovať na aktuálne prežité udalosti prostredníctvom toho najsilnejšieho nástroja, ktorý  my ľudia máme – slova. 

            Teší nás, že naša študentka Markétka Vinklerová (I. A) získala v I. kategórii (14 – 16 rokov)              1. miesto.  Prísnu, ale podľa mojej mienky aj konštruktívnu porotu  tvorili študenti  Adelka Sadloňová (Gymnázium Senica), Filip Tóth (zástupca Rady mládeže TTSK), ale aj bývalá šéfredaktorka Našej Senice pani  Viera Barošková a slovenčinárky – zo senického Gymnázia L. Novomeského  Mgr. Hana Odokienko  Fodorová a OA Senica  zastupovala PhDr. Iveta Hazuchová.

            Markétka nás  (porotcov) oslovila svojou poviedkou Budúcnosť, ktoré zmenila minulosť,  v ktorej pekne, zrozumiteľne, ale aj umelecky presvedčivo vystavala príbeh o pandémii, ktorú sa podarilo zastaviť – stačilo málo: cestovať v čase. Viac neprezradím... Markétkinu prácu si totiž prečítate na stránkach školského časopisu!

            Prvý prázdninový deň si Markétka z rúk primátora mesta Senica Martina Džačovského prevzala ocenenie za svoju víťaznú prácu. Gratulujeme a želáme veľa ďalších literárnych úspechov!

            PhDr. Iveta Hazuchová

          • Oznam zákonným zástupcom a žiakom

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

          • Oznam školskej jedálne

          • ​Žiaci, ktorí sa stravovali v minulom školskom roku 2019/20 a vznikol im preplatok na stravu, bude im táto suma automaticky prevedená do budúceho šk. roku ako počiatočný kredit. Ak je suma vyššia ako 32 €, rodičia nemusia zadávať príkaz na platbu za mesiac september, prípadne ani za nasledujúce mesiace, podľa výšky preplatku (1 mesiac = 32 €).

            Ostatní stravníci sa riadia podľa pokynov pre stravníkov https://oasenica.edupage.org/a/stravovanie.

            Za vzniknutú situáciu ohľadom nevrátenia preplatku na konci šk. roka sa ospravedlňujeme.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
      • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
      • PaedDr. Jana Pekarová
      • Mgr. Viera Rosová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje