• Predvianočná Viedeň

          • O tom, že Viedeň je jedno z najkrajších európskych hlavných miest sa v pondelok 18. decembra na vlastné oči presvedčili žiaci 2. B a 3. C triedy.

            Naše prvé kroky smerovali do centra mesta na Stephansplatz, hlavný cieľ bol jasný - Dóm svätého Štefana (Stephansdom). V tejto najznámejšej rakúskej pamiatke sme sa mohli pokochať bohato zdobenými barokovými oltármi a sochami. Celkovú atmosféru dotváral spevácky chór.

            Krásne vysvietenými ulicami sme sa presunuli na Námestie Márie Terézie, kde nás čakala druhá zastávka - prírodovedecké múzeum (Naturhistorisches Museum). Obdivovali sme najstaršiu a najväčšiu zbierku meteoritov na svete, vzácne minerály a drahé kamene, exponáty zoologického či prehistorického oddelenia.

            Popoludní sme sa presunuli na Radničné námestie (Rathausplatz), kde sa každoročne konajú najkrajšie vianočné trhy vo Viedni (Christkindlmarkt). Predierali sme sa množstvom stánkov s vianočnými ozdobami, ručne vyrábanými darčekmi, remeselnými výrobkami. Zaujala nás nádherná výzdoba, obrovský kolotoč, ruské kolo, klzisko.

            Nabití vianočnou atmosférou sme sa presunuli k autobusu, ktorý nás doviezol pred nákupné stredisko Donau Zentrum, kde sme tento príjemne strávený deň mohli zavŕšiť nákupom darčekov či suvenírov pre najbližších.

            Mgr. Ružena Prosnanová

          • Vianoce po francúzsky

          • V piatok 15. decembra sa francúzštinári z III. A rozhodli na hodine pripraviť tradičný francúzsky vianočný dezert - Bûche de Noël (v preklade vianočné poleno). Ide o roládu plnenú čokoládovým krémom tak, aby pripomínala kmeň stromu.Táto tradícia pochádza ešte z predkresťanského obdobia. Ľudia si v lese zadovážili čo najväčšie poleno do kozubu, ktorého oheň mal chrániť a zároveň zabezpečiť rodine hojnosť. Častokrát poleno polievali vínom a kládli naň ovocie. V 20. storočí sa z tohto zvyku stal Bûche de Noël v takej podobe, v akej ho poznáme dnes.Spoločne sme si so spolužiakmi vyhľadali recept, každý doma pripravil svoju časť dezertu a v škole sme ho už iba dokončili. A takto sme si na hodine užili malé Vianoce po francúzsky.

            Bibiana Hrušecká, III. A

          • ENGLISH BREAKFAST

          • ENGLISH BREAKFAST

            Študenti z bilinguálnej 1. A si vyskúšali pripraviť typické anglické raňajky a darilo sa im! English tea s mliekom skúšali viacerí po prvýkrát. Spolu si vytvorili peknú predvianočnú atmosféru.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sme sa rozhodli zapojiť do krásneho projektu “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok”, ktorý sa už pomaly stáva u nás tradíciou. Spojili sme sily a každá trieda, ktorá mala čas a chuť naplnila krabice od topánok maličkosťami pre osamelých seniorov. Spolu sme naplnili až neuveriteľných 72 krabičiek plných lásky. Špeciálne by som chcela vyzdvihnúť triedu 2.D. a 4.B, ktoré za triedu odovzdali až 10 krabičiek. Samozrejme ďakujem všetkým triedam, ktoré sa rozhodli do projektu zapojiť a prispeli tak k tomu, aby si každý človek niečo pod stromčekom našiel pretože častokrát práve tieto krabičky sú pre seniorov jediným darčekom, ktorý dostanú. Srdečne Vám ďakujem a verím, že sa do tohto projektu budeme zapájať aj naďalej.

          • DRAHÝ ŠPÁS

          •  

            V stredu, dňa 29. 11. žiaci 2.A a 3.A dostali príležitosť vidieť derniéru predstavenia Drahý špás. Toto predstavenie bolo režírované Jurajom Bielikom s hlavnou postavou zastúpenou Petrom Trníkom.

             Drahý špás bola mimoriadna hra plná recesie a humoru, ktorý sme my ako študenti obchodnej akadémie značne ocenili. Okrem zábavy nám táto hra pripomenula ako falošná a labilná spoločnosť vie byť. Je zamorená závisťou, klebetami a klamstvami, a niektorí ľudia prichádzajú a ostávajú v našich životoch len s vidinou úžitku.

             Keďže išlo o posledné uvedenie predstavenia, herci ho obohatili o spontánne improvizované vsuvky, ktoré hru urobili jedinečnou. Peknou vsuvkou po predstavení bola aj šanca sa s hercami porozprávať, vyfotiť a poprosiť ich o podpis.

            Nakoniec sme sa domov vracali, i keď trochu zarmútení, že to bolo úplne posledné predstavenie tejto hry, v pozitívnej a veselej nálade a všetci sme veľmi vďační za možnosť vidieť Drahý špás.

            Bibiana Hrušecká, 3.A

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje