• Vianočná Viedeň

          • V pondelok dňa 19.12. sa žiaci I. A a II. A tried  zúčastnili exkurzie vo Viedni, kde sme okrem návštevy vianočných trhov a Dómu sv. Štefana mali aj možnosť priblížiť si život jednej z najznámejších cisárovien - Sisi.

             Po takmer dvojhodinovej strastiplnej a zbesilej jazde nás pán vodič vysadil živých a zdravých na Námestí Márie Terézie. Odtiaľ sme sa prešli až k gotickému Dómu svätého Štefana, ktorý sme si mohli prezrieť aj z vnútra a pokochať sa jeho prekrásnym interiérom. Tu sme mohli okrem obdivovania oltárov a architektúry aj zapáliť sviečky.

            Katedrálu sme však museli opustiť, pretože bol čas na prehliadku múzea Sisi v Hofburgu, kde sme si okrem nových informácií o cisárovnej dokázali aj vyvrátiť niektoré stereotypné teórie o jej živote. Sisi tu bola opisovaná ako veľmi krásna no dumavá a sklesnutá žena. Povinnostiam panovníčky sa však toľko nevenovala. Dozvedeli sme sa, že si zakladala na svojej kráse - najmä jej vlasoch, držala rôzne diéty a pravidelne cvičila. Ako dôkaz jej krásy sme v múzeu mohli vidieť rôzne obrazy, šaty a doplnky, ktoré zvykla nosiť. Zaujali nás aj jej ďalšie koníčky, ktorými boli jazdenie na koni a poetike. Mnoho jej básní bolo inšpirovaných Heinem.

            Následne sme sa mohli presunúť na vianočné trhy. Hladní a premrznutí sme takmer všetci zamierili ku stánkom s jedlom a punčom alebo do McDonaldu. Vianočnú náladu nám prinášalo okrem množstva vianočných ozdôb aj klzisko, výzdoba v podobe svetielok a betlehemy.

            Obom triedam sa zájazd veľmi páčil a určite sa do Viedne radi v budúcnosti vrátime.

             Bibiana Hrušecká

          • Kde nájdete najväčšiu kvapku medu a tisícročnú včelu?

          • 21. december 2022 – deň prvej spoločnej mimoškolskej akcie študentov I.D.

            Naša exkurzia začal prehliadkou zaujímavých priestorov bývalého liehovaru – dnes sídla a výroby rodinného medovinárstva APIMED. Zaujala nás sklená veža, obrovská 6-metrová sklená kvapka medu, obojstranné schodisko, reprezentatívne degustačné priestory, ale aj  pivnice na uskladnenie medoviny. Rovnako zaujímavá bola aj ponuka produktov APIMED-u – med lesný, agátový, lipový, kvetový a i. Samozrejme, nevynechali sme voňavý obchodík, plný výrobkov šikovných medovinárov z Dolnej Krupej.

            Nasledovala Trnava, ktorej starú časť sme spoznali počas literárno-historickej prechádzky. A potom? Vianočná atmosféra starobylých trnavských uličiek, horúci punč na vianočných trhoch...

            Sviatočnú náladu sme si všetci užili naplno! Už zostáva len jedno:  zaželať všetkým krásne, pokojné a v zdraví prežité vianočné sviatky!

            Študenti I.D

          • Netradičné vyučovanie v múzeu

          • Dňa  16.12. 2022 sme my, žiaci II.A, navštívili múzeum v Senici, kde sme mali možnosť si prezrieť  vianočnú výstavu a archeologickú expozíciu.

            Hneď pri vstupe nás uvítal usmievavý sprievodca. Prehliadka sa týkala najmä adventu, Vianoc a s nimi spojených tradícií. Okrem pôvodu tohto sviatku  sme sa na začiatku dozvedeli význam zvykov, ktoré mnohí z nás poznajú, no niektoré boli pre nás novinkou.

            Jednou z takých tradícií bolo napríklad to, že sa na začiatku adventu schádzali ľudia v rodinách a spoločne piekli vianočné perníky a medovníky, ktoré následne používali ako súčasť výzdoby tradičného stromčeka. Okrem toho sme sa zoznámili aj s históriou pohľadníc a kolied.

             Neodmysliteľnou časťou týchto tradícií je samozrejme aj štedrovečerné stolovanie a príkladné jedenie cesnaku s medom a oplátkou či rozrezávanie jabĺčka. Ľudia si zvykli privolávať šťastie, zdravie a dobrú úrodu rôznymi obradmi, ako napríklad reťazou obviazanou okolo nôh stola, kŕmením zvierat oblátkami a omrvinkami z večere alebo šupinou z kapra a mincami po každým tanierom.  Zvyky Štedrého večera sú rôzne v závislosti od lokalít, avšak podstata je všade rovnaká – je to čas oddychu, ktorý by sme mali stráviť s našimi najbližšími.

            V múzeu sme si nemohli nechať ujsť ani archeologickú expozíciu. Bola veľmi moderne spracovaná a pútavá. Tu sme videli predmety z rôznych období, ktoré sa našli v Senici a okolí, ako napríklad časť mamutieho kla, neolitická keramická nádoba, mamutí zub, germánska keramika a ďalšie. V expozícii sú predmety vystavené, ale pomocou interaktívnych projekcií je možné  3D modely exponátov pootáčať a prezrieť z každej strany. V druhej miestnosti sme mohli vidieť aj hrobky ľudí, ktoré boli súčasťou pohrebiska.

            Veľmi zaujímavé boli rôzne nápisy na stenách múzea kde sú zachytené ľahko zapamätateľné udalosti viažuce sa k mestu, napríklad prečo nie je v meste nemocnica ( pretože starosta Mitásek mal výčapné právo, a preto uprednostnil kasárne), alebo prečo je železničná stanica ďaleko od centra ( vlastník pozemkov v letohrádku pán Vagyon povedal, že chová kone lipicanov a železný kôň nevstúpi na jeho pozemky).

            Nakoniec sme sa presunuli do miestnosti, kde sme videli maketu mesta Senica z 19. storočia, o ktorej nám sprievodca rozprával ďalšie zaujímavé informácie.

            Bibiana Hrušecká

          • Naši študenti úspešní aj v anglickom jazyku

          • Naši najlepší študenti z najlepších angličtinárov sa zapojili do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku ' BEST IN ENGLISH'. Bola to veľká výzva pre študentov oboch odborov, nakoľko súťaž bola na úrovni B2-C1. V tomto roku zapojil rekordný počet študentov: 22779 z 704 škôl z 34 krajín, nielen z Európy. Testovali sa všetky zručnosti: čítanie a počúvanie s porozumením, gramatika a slovná zásoba. Maximálny počet bodov, ktorý mohli študenti dosiahnuť bol 118.

            Najvyšší počet bodov získal Šimon Pukančík, ktorý získal 97 bodov a umiestnil sa z celkového počtu študentov na vynikajúcom 1008 mieste. Výborné výsledky získali aj Silvia Lehotská, Pavlína Danková, Sára Smatanová z bilingválneho odboru. Ani prváci nezaostali a Samuel Krajčír skončil na 5. mieste v rámci školy.

            Ďakujeme všetkých študentom, že sa zapojili do súťaže a prajeme im aj naďalej, aby zlepšovali svoju úroveň anglického jazyka.  

          • Projekt na OA Senica - Parti rozpočet na stredných školách TTSK

          • Dostali sme možnosť zapojiť sa do projektu, ktorý pomáha vytvárať na stredných školách príjemnejšie prostredie a atmosféru. Študenti sami rozhodli, ako sa poskytnuté finančné prostriedky použijú. Vymysleli svoje vlastné projekty, ktoré si zrealizovali. Vďaka nim máme na chodbách moderné a pohodlné sedacie vaky, vynovenú klubovňu, zakúpené spoločenské hry a stolný futbal na poobedné aktivity a k dispozícii praktické farebné nádoby na triedený odpad. Tento projekt však nemá len materiálnu hodnotu. Oveľa väčší prínos má pre študentov, ktorí prevzali zodpovednosť za svoje projekty a dotiahli ich do konca. Tešíme sa na ďalší ročník Parti rozpočtu v roku 2023.

          • Mikulášsky tvorivý ateliér

          • V utorok 6. decembra študenti I. A opäť oživili príbeh a legendy o tejto významnej osobnosti kresťanskej kultúry. Pre väčšinu z nás je Mikuláš štedrým pánom, ktorý tajne obdarí sladkosťami dobré deti. Málokto už vie, že to bol významný biskup, obhajca prenasledovaných kresťanov a veľmi šľachetný človek, ktorý nezištne pomáhal ľuďom v núdzi. Majetok, ktorý zdedil použil na dobročinnosť. Narodil sa na území dnešného Turecka v maloázijskom gréckom meste Patara v rímskej provincii Lycii. Mikuláš bol obľúbený ľuďmi, vážený pre jeho zásluhy na budovaní cirkvi, ale aj prenasledovaný a väznený. Zomrel 6. decembra 343 v Myre.

            S týmito základnými faktami a mnohými legendami sa oboznámili prváci bilingválneho štúdia počas hodín angličtiny a dejepisu. Po naštudovaní dostupných a hlavne spoľahlivých zdrojov začali v skupinkách s prípravou programu, ktorý mal byť krátky, poučný a pritom zábavný. Po predvedení scénok pozvaným hosťom nasledovalo hlasovanie o najlepšiu scénku. Víťazom mohla byť len jedna skupina, ale každý účinkujúci bol víťazom, väčšinou nad trémou z prvého samostatného vystúpenia. Na druhý deň nasledoval rozbor celého ateliéru učiteľmi a samotnými aktérmi, ktorí sa podelili o svoje dojmy a hodnotili svoje výkony. Na drobné chybičky sa veľmi rýchlo zabudne a zostane príjemný pocit z pekne prežitého mikulášskeho dňa.

            Ďalšie foto nájdete vo fotogalérii.

            Mgr. Slavomíra Masrnová

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje