• Art súťaž
          • Art súťaž

          • Aj v tomto školskom roku študentská rada vyhlásila Art súťaž, ktorej sa mali naši žiaci príležitosť zúčastniť. Tohtoročná téma znela Freedom. Žiaci mohli použiť ľubovoľné techniky maľovania a dokonca aj maľovanie na tablete. Študentská rada vyhodnotila práce takto:

            1. miesto: Martina Hralová, 4. C
            2. miesto: Petra Vrbová, 5. A
            3. miesto: Karolína Koníková, 2. B

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazkám gratulujeme!

            Študentská rada

          • „Hľadanie koreňov našej štátnosti“

          • Dňa 15.júna 2022 sme sa my, študenti 1.A a 2.C, vybrali na plánovanú exkurziu do Košarísk, kde sme navštívili Múzeum Milana Rastislava Štefánika. Pokračovali sme k Mohyle na Bradle a neskôr do Múzea SNR na Myjave.

            Naša prvá zastávka bolo Múzeum M.R.Štefánika v jeho rodnom dome, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých faktov o živote nášho národného hrdinu. Prostredníctvom šiestich miestností sme mali možnosť ocitnúť sa v izbe, kde sa narodil a vyrastal, pod hviezdnou oblohou na južnej pologuli, ktorú pozoroval, v Štefánikovom byte v Paríži, v jeho pracovni v Meudone a v závere aj v miestnosti venovanej Štefánikovej tragickej smrti. V expozícii sme mali možnosť vidieť jeho uniformy, kúzelnícke nástroje, výstroj na expedíciu na pozorovanie zatmenia slnka a dokonca aj suveníry, ktoré si priviezol zo sveta. Medzi nimi boli napríklad kanibalské vidličky z ostrova Tahiti alebo aj bumerang z Austrálie. Sprievodcovia boli veľmi milí a bolo vidieť, že sa naozaj intenzívne venujú štúdiu jeho života a aktivít, ktorými veľmi ovplyvnil naše dejiny. Podelili sa s nami aj o pár legiend a zaujímavých faktoch o Štefánikovi, ktoré sme doposiaľ nevedeli. Jednou z týchto legiend bola o tom, ako skolil snežného leoparda po trojdňovom schovávaní sa pod snehom. Kožušinu mal vystavenú vo svojom parížskom byte. Dozvedeli sme sa, že Štefánik bol taký menší ‘‘sukničkár“, veľký gentleman a že ovládal 8 cudzích jazykov. Prehliadka sa skončila príbehom o lete lietadla, ktorý sa stal pre Štefánika osudným.

            Neskôr sme sa vyviezli na Mohylu Milana Rastislava Štefánika, kde je pochovaný spolu s talianskymi letcami, ktorí tiež zahynuli pri havárii 4. mája 1919. Už sme vedeli o histórii tejto stavby, o tom ako sa budovala a o jej architektovi Dušanovi Jurkovičovi. Pani profesorka Masrnová sa s nami podelila o zážitky z obdobia socializmu v Československu, kedy reči o Štefánikovi a návštevy bradla boli pre politický režim nežiadúce. Na mohyle sme sa mohli voľne pohybovať, poobzerali si okolie a spravili fotografie.

            Na záver sme zašli do múzea Slovenských národných rád, ktorého súčasťou je dom Anny Kolényovej, kde v roku 1848 zasadala prvá Slovenská národná rada. Múzeum bolo veľmi pekne zariadené, avšak prehliadka nás neoslovila tak veľmi ako v múzeu na Košariskách. Aj keď bolo vidieť, že sprievodca je odborník v tejto oblasti, pre nás bol jeho výklad veľmi obsiahly a až príliš faktografický, nemali sme však už kapacitu vnímať toľko informácii naraz. Po upozornení sprievodca

            výklad skrátil a presunuli sme sa do domu Anny Koléniovej, kde sme videli stôl, za ktorým sedeli významné osobnosti našich dejín a robili dôležité a v tej dobe veľmi odvážne rozhodnutia.

            Osviežení zmrzlinou v Sobotišti a plní dojmov sme sa vrátili do Senice, vedomí si povinnosti napísať krátky report z tejto akcie. Exkurzia nás veľmi zaujala a dúfame, že sa budeme môcť zúčastniť aj ďalších.

            Alexandra Bošáková, Laura Kákošová a kolektív I.A

          • BUĎME FINANČNE GRAMOTNÍ

          • Ďňa 16. 6. 2022 nám  prišiel spestriť vyučovanie praktickými radami o finančnej gramotnosti pán Ing. Peter Smetana. Tento odborník na finančné záležitosti prednášal napr. o finančnej slobode, finančnom portfóliu alebo tvorbe finančnej rezervy. Taktiež spomenul aj v súčasnosti moderné kryptomeny, ich výhody a nevýhody. Študenti I. A, II. B a II. C   sústredene počúvali, zapájali sa do diskusie a prejavili záujem o ďalšie prednášky tohto typu.

          • Milé stretnutie

          • 9. jún 2022 bol pre nás, pracovníkov Obchodnej akadémie v Senici, dňom výnimočným aj slávnostným. Po rokoch sme sa opäť stretli s našimi milými bývalými kolegami!

            Pedagógovia, ale aj pani kuchárky či pán školník – tí všetci sa na nás prišli pozrieť! Opäť nahliadli do budovy školy, do tried, opäť si pripomenuli atmosféru obchodky, ktorú spoluvytvárali pred pár rokmi aj oni. Ich živý záujem o chod školy, o našich študentov, ale aj o nás – súčasných pracovníkov dokázal, že obchodkármi boli, sú a budú.

            Dvadsaťosem bývalých zamestnancov OA Senica (z ktorých niektorí otvorili už osemdesiatu kapitolu svojho života) nám všetkým ukázalo, že hoci rôčky pribúdajú, sú stále aktívni, príjemní a prajní a najmä, že sme si aj napriek ich odchodu do dôchodku blízki!

            Svojím prístupom a záujmom nám dokázali, že naše priateľstvo pretrvalo, že rozumejú našej minulosti a veria – ako povedala vo svojom príhovore bývalá pani zástupkyňa Mgr. Krajsová – v našu budúcnosť!

            Milí absolventi OA Senica, spomínate si na tváre svojich pedagógov?

            Na ekonómov Ing. Ožvoldíka, Ing. Vojtkovú, Ing. Balažovičovú, Ing. Vrbovskú, Ing. Juráňovú, dejepisára Mgr. Vavrušku a jeho kolegyňu Mgr. Gálikovú, vyučujúce strojopisu Mgr. Fraňovú a Mgr. Krajčiovú, matematikárky Mgr. Mastihubovú a Mgr. Medňanskú, nemčinárku Mgr. Lysú, francúzštinárku Mgr. Briestenskú, angličtinárku Mgr. Krištofovičovú, vyučujúcu slovenčiny Mgr. Bocmanovú, bývalé pani zástupkyne Ing. Čonkovú, Ing. Dukátovú, Ing. Turanovú a Mgr. Krajsovú, bývalého pána zástupcu Rotha, šikovné pani kuchárky, pani vrátničku (cez ktorú neprekĺzla do školy ani myška), pána školníka...

            Áno, spomínate! Škola do našich životov vstúpila prvým zazvonením zvončeka... aby už z našich spomienok nikdy neodišla.

            Toto milé stretnutie sa konalo vďaka ochote a snahe Ing. Antónie Černekovej a, samozrejme, vďaka vedeniu školy PaedDr. Jane Pekarovej a Mgr. Viere Rosovej, ktoré sa stotožnili s myšlienkou generačnej kontinuity a spolupráce. Ďakujeme!

            ...a už teraz sa tešíme na budúcoročné stretnutie s milými a inšpiratívnymi osobnosťami – našimi bývalými spolupracovníkmi!

            Za kolektív pracovníkov OA Senica PhDr. Iveta Hazuchová

        • Porušovanie verejného poriadku a Trestný zákon
          • Porušovanie verejného poriadku a Trestný zákon

          • Blížia sa letné prázdniny. Prežiť tento voľný čas tak, aby sme mali naň len tie najkrajšie spomienky, znamená neriskovať a dodržiavať určité zásady verejného poriadku. V tomto období  sa žiaci 1. ročníka po druhýkrát v tomto školskom roku stretli  s pracovníkom Mestskej polície v Senici s p.  Macákom. Diskutovali o porušovaní verejného poriadku zo strany ich rovesníkov. Kde sa končí tzv. hrdinstvo niektorých mladistvých a začína trestná zodpovednosť? Cieľom preventistu bola analýza takýchto situácií na základe Trestného zákona SR a prevencia rizikového správania sa.

            PhDr. Eva Otepková, vých.por

        • Z maturantov sú už absolventi
          • Z maturantov sú už absolventi

          • Len pred pár týždňami sme odprevadili našich budúcich maturantov na akademický týždeň. Emotívna rozlúčka s učiteľmi a mladšími spolužiakmi sa niesla v nezameniteľnej atmosfére. Posledný stisk ruky, posledné objatie, posledné chvíle strávené v triede, posledná spoločne zaspievaná pieseň. Príhovory, ktoré vháňali slzy do očí. Maturanti opúšťali školské lavice s bázňou ale i nádejou na úspešné zloženie skúšky dospelosti.

            Akademický týždeň využili naši študenti naplo a v piatok 3. júna sme ich mohli oficiálne vyhlásiť za absolventov obchodnej akadémie. Z rúk triednej profesorky a pani riaditeľky si prevzali maturitné vysvedčenia a pamätné listy za výnimočný prínos pre školu. Naši absolventi vykročili do novej etapy svojho života a my im prajeme veľa šťastia a úspechov!

            Mgr. Katarína Šalíková

            Rozlúčka 2021-22.

          • Prváci v Záhorskej knižnici

          • Všetci žiaci prvého ročníka sa počas maturitného týždňa zúčastnili exkurzie v Záhorskej knižnici. Zoznámili sa s knižničným a výpožičným poriadkom, knižničným fondom, s online katalógom i s doplnkovými službami,  ktoré knižnica svojim čitateľom poskytuje. Záujem vzbudili rôzne pútavé akcie určené širokej verejnosti. Žiaci nazreli do jednotlivých oddelení a napokon si  sami mohli vyhľadať knihy podľa vlastného záujmu.  Niektorí dokonca odchádzali s požičanou knihou v rukách. Veríme, že i vďaka exkurzii sa budú naši žiaci do Záhorskej knižnice pravidelne a radi vracať.

            Mgr. Iveta Bobeková

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje