• 2 % z daní
          • 2 % z daní

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Ak ste ešte nedarovali 2 % zo svojich daní z príjmov, môžete tak urobiť pre naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás predvyplnené editovateľné tlačivo a stručný návod, ako na to.

            Editovateľné tlačivo

            Ako postupovať

             

        • Veľkonočná párty na obchodke
          • Veľkonočná párty na obchodke

          • Pred odchodom na veľkonočné prázdniny v stredu 13. apríla študenti 1. ročníka bilingválneho štúdia zorganizovali pre svojich spolužiakov a pozvaných hostí veľkolepú „Easter party“ teda veľkonočnú slávnosť. Či už sme veriaci alebo nie, kresťanský význam tohto sviatku stojí za zmienku aj v dnešnej konzumnej spoločnosti a má svoje miesto aj vo vzdelávaní na strednej škole. Sviatky a zvyky s nimi spojené sú jednou z tém cudzojazyčného vzdelávania a sú preto vhodným zadaním pre prípravu a realizáciu tvorivého ateliéru. Každá krajina má jedinečné zvyky a tradície, ktoré pramenia z dávnej minulosti a sú typickou črtou jej kultúry. Po stáročia sa kresťanské a pohanské kultúrne zvyky miešali natoľko, že mnoho z nás si vlastne ani neuvedomuje, že často oslavujeme oboje.

            Kombinácia anglického jazyka a slovenských ľudových krojov bola veľmi pôsobivá a lahodiaca oku diváka. Väčšina účinkujúcich považovala zháňanie kroja za náročnejšiu úlohu než prezentovanie programu v cudzom jazyku.

            Jarné kvety, kraslice a dekorácie, veľkonočný baranček, ktorými žiaci vyzdobili triedu symbolizovali, že jar definitívne zavítala do našich končín. Vytvorili príjemnú atmosféru a kulisu pre predvedenie tradičných slovenských ľudových zvykov a rituálov veľkonočného obdobia, ktorými si v minulosti chceli ľudia zabezpečiť zdravie, krásu, hospodársku prosperitu a spokojnosť. Účinkujúce dievčatá sa symbolicky umývali v potoku,  aby boli čerstvé ako lastovičky, nemali pehy alebo im rýchlejšie rástli vlasy. Hádzali jedľové vetvičky, ktoré im podľa točenia na vode prezradili, odkiaľ budú mať ženícha.

            Chlapci imaginárne zaviazali kostolné zvony a rapkáčmi v rukách vyháňali zo školy zlých duchov. Pripomenutím ukrižovania Ježiša Krista na Veľký piatok a jeho zmŕtvychvstania sa chlapci radostne pustili do šibania svojich spolužiačok.

            V druhej časti slávnosti sa študenti zamerali na špecifiká Veľkej noci vo Veľkej Británii a USA tzv. „An egg hunting“ Na školskom dvore hľadali schované veľkonočné vajíčka. Nestačilo ich len nájsť. Každé vajíčko obsahovalo úlohy v anglickom jazyku, ktoré bolo treba vyriešiť, až potom ho študenti mohli získať. Korene tradície hľadania vajíčok pochádzajú zo staronemeckého zvyku, keď deti nechávali na noc svoje klobúčiky v húštinách, aby si tam na druhý deň našli vajíčka od veľkonočného zajaca. „Lov vajec“ importovali do USA osadníci z nemeckých území Európy, ktorí prišli na územie Pennsylvánie začiatkom 18. storočia.

            Vyšibané dievčatá, veselí mládenci, poučení spolužiaci, učitelia, rodičia a príbuzní spokojní s výkonom účinkujúcich odchádzali domov s príjemným pocitom očakávania pekného prežitia veľkonočných sviatkov.

          • Úspechy našich kolegýň

          • Študenti ju poznajú ako priateľskú pani profesorku, ktorá sa vytrvalo snaží sprostredkúvať svojim študentom vedomosti z nemčiny, angličtiny či dejepisu. Vytrvalosť ju však charakterizuje aj v športe, ktorý je jej srdcovkou.

            Vytrvalostnému behu sa venuje naša kolegyňa Mgr. Janka Kubíčková už desať rokov,  dokonca má za sebou aj účasť na prestížnom Košickom maratóne. A práve s vytrvalostným behom je spojený aj jej posledný úspech: 
            2. apríla 2022 si z rúk viceprimátorky Gbiel prevzala ocenenie za 3. miesto Grand Prix  Záhorie v kategórii ženy nad 45 rokov (je teda treťou najlepšou vytrvalostnou bežkyňou Záhoria vo svojej vekovej kategórii).

            Našej kolegyni blahoželáme a prajeme ešte veľa zvládnutých bežeckých kilometrov, mnoho úspechov v bežeckých súťažiach a najmä, aby ju pocit slobody, ktorý jej tento vytrvalostný šport prináša (ako sa nám priznala),  sprevádzal na každom kilometri!

            Kolegovia

        • Na aktuálnu tému...
          • Na aktuálnu tému...

          • Rasistické, diskriminujúce alebo xenofóbne názory sa čoraz častejšie a intenzívnejšie infiltrujú do sociálnych sietí a stávajú sa nebezpečným fenoménom v demokratickej spoločnosti. Ako chrániť seba, svojich príbuzných a okolie vôbec pred intoleranciou na internete, bolo cieľom vzdelávania na tému (In)tolerancia, xenofóbia a rasizmus v slovenskej spoločnosti. Besedy so zameraním na ľudské práva  pre žiakov 3.roč. viedol preventista PhDr. Pavol Mihály z CPPPaP Senica.

            PhDr. E.Otepková, vých.poradkyňa

        • Vyučovanie inak – alebo od minulosti po súčasnosť
          • Vyučovanie inak – alebo od minulosti po súčasnosť

          • V rámci predmetu Služby v cestovnom ruchu sme sa 29. 03. 2022 zúčastnili exkurzie v Múzeu v Senici. Dozvedeli sme sa o histórii budovy, v ktorej sa múzeum nachádza, zaujali nás príbehy spojené s históriou mesta, vystavené exponáty a tiež moderné technológie, ktoré sú využívané v expozícií.

          • Postupujeme do celoslovenského kola SOČ-ky!

          • V piatok 1. apríla 2022 sa uskutočnilo krajské kolo 44. ročníka SOČ, ktoré v tomto roku organizačne zastrešovala Stredná odborná škola chemická v Hlohovci. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu na stredných školách mala súťaž online podobu.

            Obchodnú akadémiu v Senici úspešne reprezentovala študentka 3. ročníka

            Natália Rajčáková,

            ktorá získala 2. miesto a súčasne postup do celoslovenského kola!

            Natálii gratulujeme, tešíme sa z jej úspechu a držíme päste v celoštátnom kole, ktoré sa bude konať na východnom Slovensku, v Bardejove!

            PhDr. Iveta Hazuchová

          • Prijatie pedagogických a kultúrnych osobností mesta Senica

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov sa v priestoroch spoločenskej sály mestského múzea uskutočnilo kultúrno-spoločenské podujatie, prostredníctvom ktorého mesto Senica, Komisia pre vzdelávanie, kultúru a mládež a Zbor pre občianskej záležitosti pri MsZ Senica oceňuje pedagogických a kultúrnych pracovníkov za úspešnú pedagogickú, kultúrnu a výchovnú činnosť v roku 2021. Ocenení sa zapísali do pamätnej knihy mesta a zároveň si z rúk primátora mesta Senica Martina Džačovského a predsedu komisie pre vzdelávanie Petra Pastuchu prevzali pamätný list.

            „Ďakujem vám, že ste prijali naše pozvanie na dnešné slávnostné stretnutie, želám vám hlavne veľa zdravia, mnoho radosti z práce a dosiahnutých výsledkov, dobrých, pozorných a premýšľavých žiakov, vďačné publikum, podnetné a tvorivé pracovné prostredie,“ poprial oceneným pedagogickým a kultúrnym pracovníkom v príhovore primátor mesta.

            Tento rok boli medzi ocenenými aj naše pani profesorky Monika Hladíková a Zlata Mudrochová. Pamätný list, ktorý si prevzali je symbolom uznania a vďaky za dlhoročnú náročnú prácu spojenú s pedagogickou činnosťou. Za zodpovedný a precízny prístup k žiakom, za trpezlivú prácu so študentami a nadšenie nielen počas vyučovacieho procesu, ale i v rámci mimoškolských aktivít. Za to, že všetko čo robia, robia na sto percent a s tým najlepším úmyslom.

            Srdečne blahoželáme k oceneniu a želáme veľa síl a nadšenia do ďalšej práce.

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje