• Erasmus+ Viedeň 2022

          • V termíne od 17. júna 2022 do 4. júla 2022 sa 15 študentov odboru obchodná akadémia – bilingválne štúdium v anglickom jazyku spolu s vyučujúcimi jazykov (Mgr. K. Šalíková, Ing. J.Závodná, PhDr. E. Otepková) a odborných ekonomických predmetov (Ing. J. Sališová) zúčastnilo odbornej stáže vo Viedni v rámci programu Erasmus+. Študenti – stážisti pracovali v pridelených firmách a  vykonávali rôzne administratívne práce. Vo voľnom čase spoznávali pamiatky a históriu Viedne. Cieľom pobytu bolo získať odborné skúsenosti,  nadobudnúť komunikačné zručnosti, zdokonaliť sa v konverzácii v anglickom a nemeckom jazyku a naučiť sa  zodpovednosti voči iným i sebe samému.

            V prílohe sa nachádzajú postrehy študentov. Hodnotenie_ziakov_Vieden.pdf

            PhDr. Eva Otepková

          • Prváci na Špilberku

          • Koncoročný výlet využila trieda 1. C nielen na oddych a utuženie kolektívu, ale i na spoznávanie kultúrnych a historických pamiatok. Vybrali sme sa na hrad Špilberk v neďalekom Brne. Z viacerých prehliadkových okruhov sme si vybrali najnavštevovanejšiu trasu – kasematy. Tieto pevnostné chodby vznikli v 18. storočí a pôvodne boli určené pre vojakov. Neskôr sa však preslávili ako väzenie pre najhorších zločincov z celej Európy.  V tiesnivej atmosfére bývalého žalára sme videli  dobové cely, mučiace nástroje i figuríny zločincov. A keďže sa kasematy nachádzajú v podzemí, hodinová prehliadka nás v horúcom počasí príjemne schladila. Výlet bol pre celú triedu zážitkom, na ktorý budeme radi spomínať.

            Mgr. Iveta Bobeková

          • Koncoročný výlet I.B - Banská Štiavnica

          • Koniec školského roka je už tradične spojený s výletmi. Naša trieda 1. B strávila dva krásne dni v Banskej Štiavnici. Poznávanie sme zahájili v Štôlni Bartolomej, kde sme sa v originálnych banských priestoroch zoznámili s ťažbou rudy v minulosti. Naše ďalšie kroky viedli do centra mesta za historickými pamiatkami, navštívili sme lesnícku školu i botanickú záhradu. Absolvovali sme krátku túru na kalváriu, odkiaľ sme obdivovali výhľad na celú Banskú Štiavnicu. Výlet sme zakončili návštevou základnej školy, v ktorej ako povinný predmet vyučujú sokoliarstvo. Domov sme sa všetci vrátili unavení, ale plní zážitkov a emócií.

            Kristína Ragulová, I.B

          • Bolo – nebolo alebo  Podoby socialistickej každodennosti

          • 13. júna 2022 sa socializmus „vrátil“ na Obchodnú akadémiu v Senici... Návrat to bol, samozrejme, symbolický - zásluhou tvorivého ateliéru študentov druhého ročníka bilingválneho štúdia v anglickom jazyku. Sú to tínedžeri narodení do demokracie a obdobie socializmu poznajú z hodín dejepisu alebo z rozprávania svojich starých rodičov, ktorí naň väčšinou nostalgicky spomínajú. V našom vedomí je zakorenená snaha na zlé zabúdať, jednoducho vytesniť všetko ťaživé. Pre mnohých socializmus znamenal istotu práce, pravidelný plat a sociálne istoty, a tak sa k nemu niektorí jednotlivci vo svojich spomienkach vracajú radi. O tom sa presvedčili študenti, ktorých úlohou na začiatku „učenia sa inak“ bolo za pomoci svojich príbuzných pohľadať predmety z tejto doby a hlavne diskutovať o nej, porovnávať to, čo bolo, s tým, čím a ako žijeme dnes. Väčšinou došlo ku konfrontácii teoretických vedomostí získaných v škole s reálnymi spomienkami. Nie všetky boli pozitívne, študenti sa stretli aj s ľuďmi, ktorí boli totalitným režimom prenasledovaní a ich svedectvá obohatili študentskú burzu informácií spojenú s výstavou artefaktov z obdobia totalitného režimu v Československu. Súčasťou vernisáže výstavy bol aj umelecký program, v ktorom sa študenti predstavili ako šikovní moderátori, tanečníci, hudobníci, recitátori alebo sprievodcovia expozíciou. Aj zásluhou pozvaných rodičov, starých rodičov a príslušníkov Klubu vojenskej histórie a pohraničnej stráže zo Záhorskej Vsi ožila doba totality a bolo porovnávaná s demokraciou.

            Tvorivý ateliér bol koncipovaný ako „rovesnícke vzdelávanie“, a preto sme pozvali aj učiteľov a žiakov  z okolitých základných škôl. Odozva bola mimoriadna! Niekoľko skupín žiakov za Senice, Gbiel, Brezovej a Sobotišťa sa  predposledný júnový týždeň prišlo pozrieť na to, ako vyzerala naša socialistická  minulosť a so záujmom sa nechali neformálne poučiť od obchodkárov. Návšteva vzdelávacieho programu a výstavy bola pre nich príjemným spestrením blížiaceho sa konca školského roku.

            Za všetkých aktérov a organizátorov tvorivého ateliéru na záver ich spoločný názor: „Je super touto formou vzdelávať aj ostatných študentov a je dobré, že na senickej obchodke máme možnosť realizovať takéto netradičné akcie!“

            Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Výlet do Bratislavy - 1.A

          • Vo štvrtok 23. júna sa naša trieda vybrala na výlet vlakom do Bratislavy. Na hrade sme si pozreli expozície venované rôznym obdobiam slovenských dejín – od Keltov, cez obdobie po 1. svetovej vojne, kedy bola podpísaná Trianonská zmluva až po November 1989. Zaujali nás obrazy Martina Benku a niektorí sa odvážili vyjsť i do Korunnej veže. Odfotili sme sa v barokovej záhrade a potom sme prešli cez bývalú židovskú štvrť do Dómu svätého Martina. Odtiaľ sme sa uličkami Starého mesta presunuli až k Dunaju, kde sme náš výlet ukončili nákupmi a posedením pri Dunaji.

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje