• Erasmus+ - odborná stáž v Prahe

          • V termíne od 18. apríla 2022 do 3. mája 2022 sa 15 študentov odboru obchodná akadémia spolu s pani profesorkou Ing. Mudrochovou a Mgr. Volkovou zúčastnilo odbornej stáže v Prahe v rámci programu Erasmus+.

            Študenti – stážisti pracovali v pridelených firmách , vykonávali jednoduché administratívne práce. Po práci, vo voľnom čase spoznávali krásy Prahy.

            Cieľom pobytu je  okrem  odborných skúseností  nadobudnúť aj  komunikačné zručnosti, spoznať kultúru inej krajiny, zodpovednosť voči iným i sebe samému.

            V priloženom dokumente sa dozviete, ako stáž hodnotia samotní žiaci: Zhodnotenie_Erasmus+_Praha.pdf

             

        • V DofE ideme pomaly do finále
          • V DofE ideme pomaly do finále

          • Študenti finišujú so svojimi čiastkovými úlohami z oblasti športu, talentu a dobrovoľníctva. Čerešničkou na torte je expedícia. Cvičnú expedíciu absolvovalo 17 študentov 15.5.-16.5.2022. pod dohľadom p.p. Štefku. Už teraz sa všetci tešia na kvalifikačnú expedíciu.

            Expedicia_DoFe.mp4​​​​​​​

          • Finále sveta v Trnave

          • Vo štvrtok 12. mája sa žiaci I. A - doplnení o niekoľko dievčat z III.C a IV.C - po prvýkrát po mnohých pandemických obmedzeniach vybrali do trnavského Divadla Jána Palárika. Popoludní sa študenti v malých skupinkách túlali uličkami starej Trnavy a niektorí sa dokonca odvážili vyjsť na Mestskú vežu. Večer sme sa zúčastnili predpremiéry hudobnej komédie Finále sveta, ktorá je dielom známeho súčasného režiséra a dramatika Martina Čičváka.

            Komédia o rodiacej sa kapele, ktorej členovia chcú byť občiansky angažovaní a premýšľajú o tom, ako zachrániť svet, nielen pobavila, ale aj prinútila popremýšľať nad problémami súčasného sveta.

            Z Trnavy sme odchádzali aj rozosmiati, aj spokojní a najmä – tešíme sa na ďalšie spoločné mimoškolské aktivity.

            Mgr. Jana Kubíčková, tiedna učiteľka I. A

        • Nebezpečenstvá turistiky pre -násťročných
          • Nebezpečenstvá turistiky pre -násťročných

          • Obchod s bielym mäsom sa nás týka viac ako inokedy. Možnosti slobodného vycestovania do sveta a migrácia ľudí v Európe z rôznych dôvodov tvoria ,,živnú pôdu“ pre nelegálny obchod s ľuďmi. Ide o jeden z najvýnosnejších nelegálnych biznisov. Obeťami sú najmä mladí ľudia vo veku 16 až 25 rokov, ktorí nemajú ešte vytvorený realistický pohľad na realitu a sú ľahko manipulovateľní. K nim sa potom pripájajú  hlavne osoby zo sociálne slabšieho prostredia. Preventista z CPPPaP v Senici upozornil na fenomén novodobého otroctva a na aktivity, ktorými sa usiluje Ministerstvo vnútra SR dlhodobo bojovať proti tomuto trestnému činu, pomáhať obetiam a prispieť k prevencii. Na prednáške sa v máji zúčastnili všetci študenti 4.ročníka.

              PhDr. Eva Otepková, vých.por.

          • Vzdelávame sa v škole i v divadle

          • Po dlhom pandemickom období mali žiaci I. C a III. B opäť možnosť navštíviť divadelné predstavenie.  Divadlo Jána Palárika v Trnave bolo jasnou voľbou. Energiou nabitá komédia Drahý špás zaujala skvelými hereckými výkonmi a všetkých pobavila. Pred predstavením si žiaci vychutnali atmosféru trnavských uličiek a užili si spoločne strávený čas.  Keďže mnohí boli v divadle prvýkrát, po príjemnom zážitku sa už teraz tešia na ďalšie predstavenie.

          • Druháci a ich názory na holokaust

          • V utorok 26. apríla 2022 sa II.A a II.B vybrali do Serede, kde strávili netradičné vyučovanie v Múzeu holokaustu zamerané na prenasledovanie Židov v Slovenskom štáte počas 2. svetovej vojny. Ich úlohou bolo spracovať túto problematiku a vyjadriť svoj názor na holokaust v eseji. Za mnohé výborné postrehy z múzea a prednášky uvádzame niektoré.... 

            „Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého koncentračného a pracovného tábora. Tábor bol určený hlavne na prácu. Po vzniku Slovenskej republiky 14.3.1939 sa objavili prvé protižidovské právne normy a v septembri 1941 vznikol Židovský kódex. Bola to najtvrdšia protižidovská právna norma v Európe. Ale v roku 1942 začali deportácie Židov do koncentračných táborov za účelom ich likvidácie. Od 25.3.1942 do 20.10.1942 slovenská vláda vypravila za hranice Slovenska 57 transportov s počtom 57 752 Židov. Jedným z hlavných rozdielov oproti iným táborom bolo, že na území tábora v Seredi neboli žiadne plynové komory.“(Adam Mikula)

            „Tragické osudy miliónov Židov v Európe, vrátane Slovenska, by nemali zostať nikdy zabudnuté a mali by sme si ich často pripomínať ako memento, kam až môže zájsť totalitná ideológia a ľudská nenávisť. Aj dnes sa stretávame s extrémistickými náladami a myšlienkami a musíme ich jasne odmietnuť. Z minulosti sa musíme jednoducho poučiť, a to aj tak, že si takéto udalosti budeme neustále pripomínať.”(Saša Vlková)

            „V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Vidieť sme mohli ich osobné veci, ktoré im boli odcudzené – kufry, topánky a oblečenie. Súčasťou múzea sú aj matrace, na ktorých spali a nástroje, s ktorými pracovali. Jedným z vystavených artefaktov je aj dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Súčasťou múzea je vzdelávacie stredisko, v ktorom prebiehajú prednášky.“(Nika Sásiková)

            „To čo sa v táboroch dialo bolo neuveriteľné, ako som to počúvala, bolo mi na zvracanie. Radšej by som nežila, ako tam byť týraná tou zverou. Alois Brunner (veliteľ tábora) po vojne bol medzi tromi najhľadanejšími mužmi v Európe. Nikdy sa nedostal k súdu. Mal na svedomí  smrť asi 250 000 Židov. Ušiel cez Egypt do Sýrie a žil tam až do svojej smrti  v roku 2001. V tomto momente neverím na spravodlivosť, tento človek nebol nikdy potrestaný. Keď sa ho opýtali, či by sa zmenil odpovedal, že by zabil ešte viac Židov, lebo sú diabli. Nie je fér, že dobrí ľudia odchádzajú skoro a tí zlí zostávajú na svete čo najdlhšie. Vážme si každého dňa, pretože zajtra už môže byť všetko inak.“ (Linda Príkazská)

            „Veľmi ma zaujala spomienka na zomrelých vo forme mien napísaných na sklo. Bolo to šokujúce koľko ľudí tam zomrelo. Keď som sa pozerala na tie mená a čítala som ich, vtedy som si to uvedomila. Nie sú to len nejaké mená. Tí ľudia chodili po tom istom mieste kde som ja stála. Spali tam, jedli tam, trpeli tam hrozným spôsobom… O to viac si túto pamiatku cením. Zaujali ma vystavené spisy, kde boli zapísaní všetci Židia, ktorí vstúpili do tohto táboru. Bol tam zapísaný Žid pôvodom z Chile ale aj Židia napríklad z Holíča.“ (Lívia Valachovičová)

            „Normálny človek nedokáže pochopiť, že sme za toto utrpenie ľudí a ich vývoz Nemecku platili. A už vôbec nedokážem pochopiť, že sme sa chválili Židovským kódexom, ktorý bol jeden z najprísnejších v Európe.“(Tomáš Bareš.)

            „Zapamätala som si príbeh, že vozne, ktoré sa používali na prepravu Židov navrhol a vytvoril tiež žid, ale boli určené pre prepravu dobytku. O 35 rokov neskôr sa začali používať na prepravu ľudí. Je to veľmi smutné, on sám ani nevedel, aké vozne vytvoril.“(Karin Jurková)

            „Aj keď holokaust je stále množstvom ľudí spochybňovaný a niektorí neveria tomu, že koncentračné tábory existovali, je potrebné o holokauste rozprávať, aby sa táto téma dostávala do povedomia aj nám mladším generáciám, aby sa na toto obdobie nezabudlo.“ (Ivana Cigánková)

            „Je dobré, že vzniklo múzeum holokaustu v Seredi, pretože je rozdiel čítať knihu  a byť na mieste, kde sa odohrávali hrozné veci. Momenty holokaustu nesmú byť nikdy zabudnuté a mali by sme si ich neustále pripomínať aby sme vedeli kam až môže zájsť ľudská nenávisť a totalitná ideológia.“(Nela Štefková)

                                                                                               z esejí vybrala Mgr. Slavomíra Masrnová

        • Wiener déjà vu  alebo Viedenské návraty
          • Wiener déjà vu  alebo Viedenské návraty

          • Po covidovom období sme začiatkom mája opäť vycestovali do Viedne a nadviazali na dlhoročnú tradíciu našich exkurzií v tomto nádhernom meste. Triedy IV.B a IV.C  po náročnom období písomných maturitných skúšok si to namierili priamo do tohto hlavného mesta Rakúska aj so svojimi triednymi profesorkami, aby sa pokochali historickými pamiatkami a zažili atmosféru , ktorú Viedeň ponúka turistom. Prezreli sme si známe pamätihodnosti, využili zľavy pre študentov v múzeách a poprechádzali sa v krásnom parku Schönbrunnu. Pocity nevšedného dňa umocnilo i teplé májové slniečko a dobrá nálada z toho, že sme mohli opäť vyraziť za hranice všedného dňa. Súčasne sme si aj mnohí uvedomovali, že prežívame poslednýkrát spoločne niečo mimo školy. A my, triedne učiteľky, sme si len v tichosti povzdychli: Ako nám tie prváčence rýchlo dospeli!

            PhDr. Eva Otepková, vyuč. NEJ, tr.prof. IV.C

        • Majsterky kraja
          • Majsterky kraja

          • Naše dievčatá sa tento rok stali majsterkami krajskej Župnej olympiády. Gratulujeme nielen dievčatám za ich úžasný výkom, ale aj ich trénerovi pánovi profesorovi Rehákovi.

        • Príbeh, ktorý píšeme spolu
          • Príbeh, ktorý píšeme spolu

          • 8. apríla 2022 sa v Múzeu Senica konalo podujatie s originálnym názvom  Príbeh, ktorý sa píše sám. Tento príbeh však svojich autorov má: napísali ho šikovní študenti - stredoškoláci a im blízki ľudia, ich dospelí spolupracovníci. Príbeh s názvom Študentský parlament mesta Senica otvoril už svoju dvadsiatu stranu.  Prečo práve dvadsiatu stranu?

            Študentský parlament mesta  Senica si pripomenul 20. výročie svojho vzniku!

            Podujatia sa zúčastnili súčasní aj bývalí členovia študentského parlamentu, koordinátori, zástupcovia vedenia stredných škôl, primátor mesta Senica, zástupcovia senických kultúr-no-vzdelávacích inštitúcií, ktoré pracujú s mládežou (Iuventa, CVČ Senica...)

            Účastníci akcie si vypočuli zaujímavé fakty o 20-ročnej histórii študentského parlamentu a zaspomínali si. Súčasťou akcie bol aj kultúrny program s videoprojekciou. Prítomní boli aj svedkami krstu pamätnej publikácie k výročiu Študentského parlamentu mesta Senica.

            Súčasťou podujatia nebolo len spomínanie, ale aj poďakovanie všetkým, ktorí  svojou zmysluplnou prácou  prispeli k činnosti študentského parlamentu. Ocenenie obdržali mnohé zaujímavé a podnetné  osobnosti. Takouto osobnosťou je aj vyučujúca anglického jazyka a dlhoročná koordinátorka Študentskej rady pri OA Senica Mgr. Katarína Šalíková

            Pani profesorka Šalíková je v našej škole už osem rokov garantom aktívnej študentskej rady, prináša námety, nápady a najmä – pomáha ich študentom zrealizovať. Aj vďaka nej je študentský život na obchodke zaujímavý a pestrý. Ocenenie je v správnych rukách a my našej  pani profesorke prajeme veľa ďalších nápadov, originality a najmä trpezlivosti s nami - študentmi!

                                                                                                                  Lívia Valachovičová, II.A

        • Nové číslo časopisu EKO
          • Nové číslo časopisu EKO

          • Predstavujeme nové číslo školského časopisu EKO, ktoré je opäť plné zaujímavého čítania. Ak sa chceš zasmiať a zabaviť, spoznať osobnosti, ktoré u nás pôsobia, niečo nové sa naučiť, alebo si precvičiť angličtinu, neváhaj a čítaj. :-) kliknutím na link: EKO

             

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje