• Rozhoduješ sa kam na strednú?

          • Čo tak študovať na najlepšej strednej škole v regióne? Na Obchodnej akadémii Senica.

            Ak sa zaujímaš o aktuálne dianie vo svete, vývoj ekonomiky, či o to, ako funguje firma, budeš tu správne! Na senickej obchodke je výučba zameraná prakticky na predmety ako „účto“, „makro“ či elektronická komunikácia; štúdium dvoch jazykov je samozrejmosťou.

            A ak Ti nestačí bežná jazyková výučba, pozri na ich bilingválny program. Na ten sa mimochodom môžu hlásiť už žiaci 8. ročníkov.

          • Thanksgiving Day - výzva k mieru a ľudskosti

          • Štvrtý štvrtok v novembri sa rodiny v USA stretnú za stolom, ktorému dominuje plnený moriak, brusnicová omáčka a dyňový koláč. Všetci bez rozdielu sa chytia za ruky, aby v spoločnej modlitbe ďakovali za všetko dobré za uplynulý rok.

            Stalo sa tradíciou, že aj študenti bilingválneho odboru Obchodnej akadémie v Senici oslavujú Deň vďakyvzdania. A tak sa 24. novembra po škole opäť pohybovali vo svojich typických odevoch "puritáni a Indiáni", za sprievodu gitár sa spievali gospely, recitovali a rozdávali sa ďakovné želania, hrali sa scénky, stoly sa prehýbali pod morkami a všakovakými inými dobrotami. Aj takúto podobu môže mať zážitkové vyučovanie, ktoré je veľmi populárne a v súčasnej dobe žiadané vo výchovno-vzdelávacom procese. Samotnej slávnosti predchádzala teoretická príprava počas hodín anglického jazyka a následne zo získaných vedomostí vznikal „peer“, t.j. edukačný rovesnícky program, v ktorom naši študenti simulovali príbeh prvého vďakyvzdania datovaného do 17. storočia.

            Je všeobecne známe, že ho prvýkrát slávili európski prisťahovalci do Ameriky spolu s domorodým indiánskym kmeňom Wampanoag v roku 1621. Išlo o poďakovanie Bohu a pôvodným obyvateľom za pomoc a prežitie. Vtedajší prisťahovalci za morom hľadali slobodu pre svoje protestantské, puritánske poňatie náboženstva. Polovica pútnikov – Pilgrims zaplatila za túžbu po slobode a viere najvyššou cenou, svojím životom. Našťastie, priateľstvo, mierová zmluva a pomoc „indiánskych nepriateľov“ zvyšok kolonistov zachránila.

            Ak opomenieme komerčný charakter tohto amerického sviatku, musíme zdôrazniť jeho humánny a na mnohých miestach USA aj charitatívny a dobročinný aspekt. Myšlienka pomoci ľuďom v núdzi, slobody prejavu, priateľstva a mierového spolužitia ľudí rôznej rasy, orientácie, politického názoru a viery sú odkazom Vďakyvzdania až do dnešných čias.

            Veď práve tieto spomenuté hodnoty potrebuje naša spoločnosť, naša civilizácia ako soľ!

            Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Naše naj študentky dostali ocenenie

          • Opäť sme sa mohli popýšiť – naše najlepšie študentky si prevzali ocenenie pri príležitosti Dňa študentstva. V utorok 15. novembra sme sa vybrali na mestský úrad, kde nás v sobášnej sieni privítali členovia Študentského parlamentu. Z rúk predsedníčky Katky Valúchovej a primátora mesta Senica Martina Džačovského si naše šikovné baby prevzali diplom, pamätný predmet a darčeky, podpísali sa do pamätnej knihy a tým sa zapísali do histórie mesta Senica. Blahoželáme: 

             

            Sára Smatanová, 4. A

            Má výborné študijné výsledky, najviac ju baví anglický jazyk. Od prvého ročníka aktívne pracuje v redakcii školského časopisu, najnovšie na pozícii šéfredaktorky. Sára sa neváha zapájať do vedomostných súťaží, spomeňme napríklad Generation €, celoslovenskú súťaž organizovanú Národnou bankou Slovenska. V celosvetovej online súťaži Essay Contest zaujala porotu svojou úvahou o živote. Pravidelne reprezentuje našu školu na súťažiach v písaní na počítači a v úprave textu na počítači.  Prispela aj svojou prácou do SOČky, kde sa zamerala na tému Životospráva mladých ľudí. Sára sa zúčastnila odbornej stáže vo Viedni v rámci programu Erasmus plus. Je aktívna v triednom kolektíve, vedie kroniku a stará sa o triedne financie. Vo voľnom čase rada cestuje a dobrovoľníči, napríklad aj ako animátorka voľného času v detskom tábore.

             

            Natália Šišoláková, 4. B

            Dosahuje výborné študijné výsledky. Medzi jej obľúbené predmety patri písomná a elektronická komunikácia, matematika a informatika. Toto zameranie jej pomohlo v úspechoch na súťažiach v písaní na počítači INTERSTENO, v ktorých sa jej darilo získavať popredné miesta v rebríčku úspešnosti z niekoľkých stovák súťažiacich. Svoju pracovitosť dokázala aj účasťou na Stredoškolskej odbornej činnosti s témou „Reformy 18. storočia“. Nedávno získala certifikát IT Fitness Test, ktorý dokazuje Natálkinu výbornú úroveň znalostí a zručností v oblasti IT. Je aktívna v triednom kolektíve, kde štvrtým rokom zodpovedne vykonáva činnosť pokladníčky. Natália rada šoféruje, cestuje a okrem štúdia na VŠ má v pláne preskúmať čo najviac európskych metropol. Zanedlho čaká Natáliu štátnica z administratívy a korešpondencie. Držíme palce!

             

            Natália Rajčáková, 4. C

            Má výborné študijné výsledky a vyniká v cudzích jazykoch, hovorí po anglicky, nemecky a španielsky. Je pravidelnou úspešnou účastníčkou olympiády v anglickom jazyku. Natália sa zapojila do Stredoškolskej odbornej činnosti. So svojou prácou z odboru sociológia, psychológia a pedagogika sa prebojovala do celoslovenského kola. Ako sama hovorí, priniesla si odtiaľ veľa zážitkov a skúseností. Aktívne sa zapája do školských akcií a prispieva k ich organizácii svojimi originálnymi nápadmi. Vo voľnom čase rada číta, športuje, pečie a varí. Voľné chvíle vypĺňa tiež samoštúdiom biológie, ktoré ju baví a dúfa, že ho využije v budúcnosti v štúdiu na VŠ.

             

             

            Júlia Mikulová, 4. C

            Maturantka, ktorú na našej škole pozná skoro každý a to vďaka aktívnej práci v študentskej rade, ktorej sa venuje od prvého ročníka. Už druhým rokom radu vedie ako jej predsedníčka, okrem toho je aj predsedníčkou triedy a zástupkyňou študentov v rade školy. Je tiež aktívnou členkou Študentského parlamentu mesta Senica. Pravidelne reprezentuje našu školu na veľtrhoch a prezentáciách stredných škôl. V minulom školskom roku úspešne ukončila prvý stupeň programu DofE a získala bronzovú medailu. Julka využíva možnosti, ktoré jej stredná škola ponúka a v rámci programu Erasmus+ absolvovala dvojtýždňovú odbornú stáž v Prahe. Rada cestuje, číta, športuje a varí. Julka plánuje pokračovať v štúdiu na vysokej škole s ekonomickým zameraním.

            Mgr. Katarína Šalíková, koordinátorka ŠR

          • Deň plný piety, spomienok aj emócií

          •      V piatok  11. novembra okolo poludnia bolo na cintoríne a pri pamätníkoch v meste nezvyčajne rušno. Skupinky ľudí rôzneho veku s červeným makom na hrudi vzdávali hold obetiam 1. svetovej vojny pri príležitosti Remembrance Day (Pamätný deň), ktorý je v krajinách Commonwealthu je známy  ako Poppy Day (Deň divých makov),  v USA sa nazýva Deň veteránov. Jeho história siaha až do roku 1919, kedy si po prvýkrát ľudia uctili dvomi minútami ticha obete prvej svetovej vojny – presne  o jedenástej hodine jedenásteho dňa jedenásteho mesiaca, pretože to bol čas (v Británii), keď v roku 1918 nadobudlo platnosť prímerie. V priebehu rokov sa stal dňom, kedy si pripomíname nielen obete vojnových konfliktov, ale aj utrpenie civilistov v časoch vojny.

                 Červené maky ako symbol padlých si pripli aj študenti 2. ročníka bilingválneho štúdia v anglickom jazyku Obchodnej akadémie v Senici. Myšlienka použiť divý mak pochádza z básne kanadského vojenského chirurga majora Johna McCraea. Proti depresii z vojnových útrap bojoval písaním veršov.

                  „Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu…“ Týmito slovami začína jeho najslávnejšia báseň In Flanders´ Fields (Na Flámskych poliach). Báseň, ktorou obchodkári začali na cintoríne spomienkovú a pietnu slávnosť pripravenú počas hodín anglického jazyka a dejepisu. Najskôr vzdali hold našim predkom, ktorí neváhali so zbraňou v ruke za cenu vlastného života bojovať za národné a ľudské práva počas revolúcie 1848/9 a počas 1. svetovej vojny. Pokračovali pri náhrobkoch významných osobností, ktoré svojím životom a prácou pozitívne ovplyvnili vývoj Senice. Komentovali udalosti v angličtine, zapaľovali sviece, recitovali protivojnové verše slovenských básnikov oslavujúce slobodu, kládli kytičky.

                 Pri pamätníku venovanom vzniku 1.ČSR pripomenuli nielen význam prvej republiky pre Slovákov, ale aj jedného z jej tvorcov – M. R. Štefánika. Kroky študentov a ich hostí smerovali k Pomníku padlých v Senici. Možno lúče slnka opierajúce sa do okolitých líp alebo hluk prechádzajúcich áut vybičoval tínedžerov do emotívne silnej dramatizácie básne Martina Rázusa o matke, ktorá zamrzne na vlakovej stanici, márne čakajúc na svojho syna – vojaka. Hromadne recitované Mor ho! bolo pomyselnou bodkou za spomínaním na obete všetkých doterajších vojnových konfliktov.

                 Edukačný zámer  podujatia bol naplnený. Vzdali sme poctu množstvu padlých, trpiacich vojakov a ich rodinám, poukázali na nezmyselnosť vojen a násilia. Pripomínanie tienistých stránok minulosti v dnešnej dobe mnohých ozbrojených konfliktov je mementom pre súčasnú i budúcu generáciu. 

             Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Návšteve Národnej rady a Národnej galérie

          • Študenti bilingválnych tried 4.A a 5.A sa vo štvrtok (03. 11. 2022) vydali na exkurziu do Bratislavy. Deň sme začali sprevádzaní Národnou radou Slovenskej republiky, kde sme bohužiaľ nestretli poslancov ani iné významné osoby. Na druhej strane sme zažili pokojný parlament, dostali sme sa na balkón rokovacej sály a mohli sme obdivovať umelecké diela od Albína Brunovského nachádzajúce sa na poschodí budovy NR SR. Po zaujímavom, náučnom i zábavnom výklade sme pokračovali do Parlamentnej reštaurácie, odkiaľ sme mali možnosť užiť si výhľad na naše hlavné mesto. Po oddychu naše kroky smerovali za umením do Národnej galérie SR. Keďže už bol čas obeda, v nákupnom centre Eurovea sme dostali dvojhodinové voľno. Ja s kamarátkami sme počas pauzy stihli navštíviť aj Festival Káva, čaj, čokoláda, ktorý sa konal v Starej tržnici. Celý priestor rozvoniaval kávou a mohli sme ochutnať rôzne pochúťky a niektoré stánky ponúkali aj kávu zadarmo. Po tejto praktickej výučbe a ceste za umením už naše unavené nohy smerovali domov, teda autobusom do Senice.

            Sára Smatanová, IV. A

          • Od teórie k praxi - Erasmus+ Praha

          • V termíne od 10. októbra 2022 do 31. októbra 2022 sa 15 študentiek odboru obchodná akadémia spolu s vyučujúcimi (Ing. Z. Mudrochová, Mgr. Rosová, Ing. Černeková) zúčastnilo odbornej stáže v Prahe v rámci programu Erasmus+. Študentky – stážistky pracovali v pridelených firmách a vykonávali rôzne administratívne práce. Vo voľnom čase spoznávali pamiatky a históriu Prahy. V rámci programu stáže sme navštívili Krkonoše a absolvovali sme odbornú prehliadku sklárskej výroby v Harachove, prehliadku Prahy so sprievodkyňou a Prahu sme spoznali aj z paluby lode počas plavby po Vltave.

            Cieľom pobytu bolo získať odborné skúsenosti, nadobudnúť komunikačné zručnosti, zdokonaliť sa v konverzácii v cudzom jazyku a naučiť sa  zodpovednosti voči iným i sebe samému.

            V prílohe sa nachádza správa študentiek zo stáže.   Sprava_zo__staze_Praha.pdf

          • Úspech aj v basketbale

          • Naši chlapci sa dňa 9. novembra 2022 pod vedením pána profesora Reháka zúčastnili basketbalového turnaja stredných škôl mesta Senica. Po výbornom výkone a napínavom priebehu všetkých zápasov chalani nakoniec získali 1. miesto. 

            Gratulujeme!

        • Dá sa zvládnuť Shakespear za 120 minút? ...dá!
          • Dá sa zvládnuť Shakespear za 120 minút? ...dá!

          • Vo štvrtok 3. novembra 2022 si študenti II. A a III. A bilingválneho študijného odboru spríjemnili návrat po prázdninách návštevou Divadla Jána Palárika v Trnave predstavením Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút.

            Zredukovaná shakespearovská spoločnosť nám v priebehu dvoch hodín predstavila 39 hier Williama Shakespeara. Mali sme šancu vidieť skrátené a vtipne spracované autorove najznámejšie tragédie a komédie, ale aj historické hry podané ako krvavý boj o korunu (najmä Macbeth). No nás však najviac zaujímali dve hry - Rómeo a Júlia a Hamlet, ktoré už poznáme z hodín anglického a slovenského jazyka.

            Z divadla sme všetci odchádzali spokojní, vysmiati a najmä kultúrne obohatení vďaka štyrom mladým hercom, ktorí nielen výborne zvládli svoje postavy, ale ukázali sa ako nadaní speváci a hudobníci.

            Bibiana Hrušecká, II.A

          • Má obchodka talenty?

          • Odpoveď na túto otázku sme zistili 25. októbra, keď sme sa zapojili do online súťaže Talenty druhých ročníkov v písaní na PC v prgrame ZAV. Celkovo súťažilo 271 žiakov, druhákov študijného odboru obchodná akadémia a tretiakov študijného odboru obchodná akadémia - bilingválne štúdium (predmet PEJ majú až od 2. ročníka) z celého Slovenska. Z našej školy to bolo 22 rýchlych pisárov, ktorí bežne píšu rýchlosťou vyššou ako 200 čistých úderov za minútu. Súťažiaci najskôr odpisovali minútové odpisy v programme ZAV, neskôr dva desaťminútové odpisy s penalizáciou 50 a 100 trestných bodov za chybu.

            Aký bol výsledok?

            Druhé miesto získala Lucia Pobjecká z II. B triedy, ktorá napísala krásnych 356 úderov za minútu. Po nej sa najlepšie umiestnili Kristián Hlaváč z II.B triedy na 11. mieste, Saša Vlková z III. A triedy na 16. mieste a Petra Bednarovská z II. B triedy na 23. mieste.

            O tom, že talentovaných žiakov naozaj máme svedčí celkový výsledok súťaže. Obchodná akadémia Senica, ako družstvo, získala už po tretí rok 1.miesto zo všetkých 24 súťažiacich škôl.

            Boli ste super, blahoželáme!

          • Za kultúrou...

          • Vo štvrtok 27. októbra, deň pred jesennými prázdninami, študenti 3. a 4. ročníka našej školy navštívili v Dome kultúry v Senici divadelné predstavenie Kým kohút nezaspieva slovenského dramatika Ivana Bukovčana. Predstavenia sa zúčastnilo vyše sto študentov našej školy a ich reakcie na naštudovanie hry Slovenským filmovým divadlom boli pozitívne. ...určite aj preto, že dráma Kým kohút nezapieva patrí k maturitným otázkam zo slovenčiny.

            Ale nielen pragmatický prístup bol tým, čo nás ako divákov oslovilo! Dielo Kým kohút nezaspieva kladie vážne a naliehavé etické otázky, ktoré sú aktuálne aj dnes: ako sa zachovať v hraničnej situácii, ako nezlyhať, ako si zachovať tvár a servilne nepoklonkovať zlu...

            Na záver citát, ktorý vystihuje výnimočné Bukovčanovo dielo a jeho posolstvo dnešku: „Človek nikdy nemá veľa možností... No vždy má aspoň jednu. Ostať človekom.“

            PhDr. Iveta Hazuchová

            Záber z predstavenia Slovenského filmového divadla 

          • Halloween, to nie sú len strašidlá...

          • Posledné októbrové dni sa na Obchodnej akadémii v Senici niesli v netradičnej atmosfére. Vyrezávané tekvice a strašidelné dekorácie, ktoré zdobili priestory školy a tried, jasne naznačovali prichádzajúci Halloween. Väčšina z nás vníma Halloween ako americký sviatok  v predvečer a v noci z 31. októbra na 1. novembra.   Na Slovensku získal popularitu po roku 1989. Je to sviatok, ktorý je na jednej strane odmietaný, no na strane druhej ho najmä tínedžeri obľubujú.   

            Hallloween je pre mnohých synonymom americkej kultúry. Pozor však, pôvod tohto sviatku je v kultúre Keltov. Večer 31. októbra slávili Samhain, ktorým ďakovali za úrodu, veštili, aká bude zima, komunikovali s mŕtvymi, prinášali dary božstvám i zosnulým predkom.

            Na začiatku „osláv na slovenský spôsob“ prebehol v našej škole v pondelok tvorivý ateliér študentov I. A triedy bilingválneho štúdia v anglickom jazyku, ktorí simulovali tradičnú  halloweenskú párty v kostýmoch s tradičnými jedlami a hrami. Príprava za pomoci príbuzných ukázala, že najmä staršia generácia Halloween striktne odmieta ako pohanský a čarodejnícky sviatok. Mladým ľuďom sa však páči obliekať sa do masiek, čoho dôkazom bola pestrosť a rôznorodosť kostýmov, ktoré študenti predviedli počas stredy. Súťaž halloweenskych masiek bola jedným z tradičných podujatí Študentskej rady pod názvom Deň trocha inak. Príšery, aké poznáme z amerických osláv, sa nám vyhli a školu zaplnili veselé a farebné postavy z filmov, rôznych hudobných štýlov, historické osobnosti. Nielen ony, ale aj zamestnanci školy si kúpili niečo pod zub v stánku študentov I. B triedy bilingválneho štúdia v anglickom jazyku. Výťažok z predaja študenti venovali útulku pre opustených starých a chorých psíkov Azyl u Badyho v Šajdíkových Humenciach a dali tak Halloweenu dobročinný rozmer.

            Halloweenský týždeň vyvrcholil v noci zo stredy na štvrtok. Noc strávili študenti a učitelia nielen v spacákoch na zemi, ale aj zábavou počas súťaží, schovávačky a na diskotéke. Študentská rada mala „prespávačku“ pevne v rukách! Príjemne nevyspatí, ale v dobrej nálade všetci účastníci zasadli na druhý deň do lavíc. Štvrtok bol ťažký, trochu s klipkajúcimi očami, ale s úsmevom na tvári, veď  posledné zazvonenie znamenalo - jesenné prázdniny! Halloween na obchodke bol fajn aj v tomto školskom roku!

            Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Piataci navštívili výrobný podnik Mahle v Senici

          • „We shape future mobility“ alebo „Formujeme mobilitu budúcnosti“, to je heslo, ktoré nás sprevádzalo v stredu 19. októbra. V rámci predmetu ekonomika sa trieda 5. A zúčastnila exkurzie vo firme MAHLE, ktorá sa zaoberá výrobou komponentov do áut, konkrétne klimatizácií. Nahliadli sme do výroby i do kancelárií... Dokonca nás neobišli ani bezpečnostné pokyny. Počas návštevy vo výrobnej hale sme museli mať oblečené oranžové vesty, a chodili sme len po vyznačenej trase.

            Ešte pred začiatkom „túry“ po výrobnom podniku sme si pozreli prezentačné video o firme MAHLE. V krátkom klipe sme spoznali MAHLE ako medzinárodný korporát, ktorý ponúka tisícky pracovných miest. Pracovníčka oddelenia vývoja, ktorá nás exkurziou sprevádzala, nám prezradila, že jej komunikačný jazyk je z veľkej časti angličtina a jej kolegovia sú z rôznych krajín sveta.

            Vo výrobnej hale, nám školiaca pracovníčka firmy ukázala jednotlivé pracovné pozície. Výrobní zamestnanci sú farebne odlíšení oblečením na základe ich kompetencií. Na každom pracovisku sa náplň práce líši. Zaujala nás najmä rýchlosť a profesionalita zamestnancov počas plnenia ich pracovných úloh.

            Na vlastné oči sme si mohli prezrieť priestory výrobnej haly i kancelárií. So spolužiakmi sme sa zhodli, že exkurzia bola pre nás veľmi nápomocná. Vďaka pochopeniu výrobného procesu v praxi, sme o krok bližšie stať sa ekonómami!

            Radka Juračková, V. A

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje