• Návšteva predstavenia Na západe nič nové

          • 24. apríla 2024 sa študenti 3. ročníka zúčastnili v Štúdiu L+S v Bratislave divadelného predstavenia – dramatizácie slávneho protivojnového románu Na západe nič nové.

            Na 90 minút sa študenti „preniesli“ do zákopov 1. svetovej vojny a sledovali príbehy štvorice rovesníkov.

            Kultúrnu akciu organizačne pripravili vyučujúce slovenského jazyka.

            Naši študenti – tretiaci o predstavení a odkaze diela...

            Divadelné predstavenie sa mi páčilo, hoci bolo emočne náročné. Najviac ma zasiahla scéna, v ktorej bolo opisované nasadenie vojakov – chlapcov zo základnej školy. Boli to deti v priveľkých uniformách, malé a vystrašené deti, ktoré sa od strachu báli vykríknuť ešte aj v momente svojej smrti. Prekvapil ma aj kontrast scén. Za scénami s prvkami humoru a náznakmi nádeje vo vlastnú budúcnosť nasledovali – náhle a prekvapujúco – kruté scény z bojiska. Odporúčam toto silné predstavenie každému, kto si myslí, že vojna je jediným spôsobom riešenia problémov.

            Klára Žáková, III.A

            Divadelné predstavenie sa mi páčilo, hoci... Cítil som sa blbo, keď som si uvedomil, že na bojisku 1. svetovej vojny zomierali chalani v rovnakom veku ako som ja a moji spolužiaci. Prekvapilo ma aj to, že predstavenie „utiahli“ len piati herci. Podľa mňa boli výborní, presvedčivo stvárnili Paula a jeho kamarátov. Predstavenie odporúčam aj ako skúsenosť s iným typom divadla, na malej scéne s minimom kulís a rekvizít dokázali divadelníci vytvoriť zaujímavé dielo.

            Cristino De Sousa Viveiros, III.A

            Dramatické spracovanie románu ma veľmi zaujalo. Vyvolalo vo mne rôzne pocity – smútok, strach, hnev, nepokoj. Najviac na mňa zapôsobila scéna, keď Paul rozprával o tom, ako musel stráviť niekoľko hodín v zákope so zomierajúcim vojakom, ktorého sám zabil. Uvedomila som si, aké ťažké je prežívanie vojakov, ktorí musia zabíjať nevinných. Vtedy som mala dokonca zimomriavky. Vďaka zvukovým efektom som sa ešte viac vžila do príbehu. Osobne si neviem predstaviť, že by niekto z mojich spolužiakov musel prejsť takou hrôzou.

            Ester Mošovská, III. B

          • Športové úspechy na Župnej olympiáde

          • Naše dievčatá obhájili minuloročné víťazstvo vo florbale na Župnej olympiáde v Trnave a postúpili na Majstrovstvá Slovenska do Trenčína. Chlapci vo futsale získali bronz. Darilo sa aj súťažiacim v atletike - celkovo sme priviezli 10 individuálnych medailý. Všetkým športovcom ďakujeme za reprezentáciu školy a dievčatám prajeme veľa úspechov na Majstrovstvách Slovenska.

          • Štátna jazyková skúška u nás na OA

          • Štátna jazyková skúška u nás na OA

            Študenti bilingválneho odboru majú na našej škole jedinečnú príležitosť získať Vysvedčenie o štátnej jazykovej skúške, ktoré potvrdzuje ich vysokú úroveň jazykových schopností v angličtine (C1). Súčasťou štátnej jazykovej skúšky je okrem iného aj preklad textu zo slovenského do anglického jazyka. Prihlásení študenti absolvovali práve túto časť „štátnice“ dnes, 26. apríla 2024. K výborným výkonom im určite prispelo aj dnešné krásne slnečné počasie.

            Výhodou certifikátu o štátnej jazykovej skúške sú vaše rozšírené možnosti na trhu práce. Milí študenti nižších bilingválnych ročníkov, nezabudnite na túto príležitosť, ktorú vám naša škola poskytuje. V piatom ročníku čaká táto výzva aj na vás. Veď viete ako sa hovorí – komu sa nelení, tomu sa zelení.

            Mgr. K. Šalíková, koordinátorka štátnej jazykovej skúšky

          • Pracovná ponuka

          • Obchodná akadémia, Dlhá 256/10, 905 80 Senica prijme do zamestnania zamestnanca

            na pozíciu údržbár/školník

            Miesto práce: Obchodná akadémia, Dlhá 256/10, 905 80  Senica

            Termín nástupu: 01.06.2024

             Bližšie informácie

          • Za kultúrou do SND

          • Žiaci III. A a III. C v piatok 5. mája 2024 zabudli na školské povinnosti a vydali sa za kultúrou do Bratislavy. V Slovenskom národnom divadle sme sa zúčastnili predstavenia známej komédie W. Shakespeara - Veselé paničky windsorské. Zaujali nás skvelé výkony hercov, ktorí komédiu okorenili nečakanou improvizáciou i priamym kontaktom s publikom. Odporúčame všetkým, ktorí majú chuť na výbornú komédiu plnú úsmevných zápletiek!

            Mgr. I. Bobeková

          • EASTER EGG HUNTING

          • Veľká noc je snáď najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Na Slovensku je sprevádzaná aj šibaním a oblievaním dievčat, čo je nepochopiteľné v ostatných krajinách sveta, kde sa tento sviatok oslavuje inak.

            V anglicky hovoriacich krajinách je jeden zo zvykov Veľkej noci spojený s veľkonočným zajacom. Ten údajne po záhrade a dome schováva čokoládové vajíčka, ktoré potom deti musia nájsť. Táto hra má svoje korene v Nemecku. V angličtine sa jej hovorí „Easter egg hunting“. Podobné zábavné podujatie sme si pripravili na hodinách angličtiny a jazykovej odbornej prípravy pre našich spolužiakov v 3.A a pre 2.A.

            Nebolo to len o hľadaní vajec, ale aj o vedomostiach a fyzických zručnostiach. Ak študenti zodpovedali správne kvízové otázky a splnili úlohy, dostali indície kde sú ukryté vajíčka. Najúspešnejšiu skupinu čakal plný košík sladkých čokoládových. Veríme, že si to obe triedy užili a radi sa zasa spojíme s pani profesorkou Masrnovou na príprave podobných aktivít.

             Bibiana Hrušecká, III.A

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje