• SMART TIME

          • V stredu 18. októbra 2023 sa na našej škole konalo ďalšie zo série už tradičných podujatí pre verejnosť pod názvom SMART TIME, tentoraz v spolupráci s MsÚ v Senici a Ligou pre duševné zdravie a bolo v niečom odlišné ako predchádzajúce.

            Pretrvávajúci vojenský konflikt na východ od našich hraníc k nám priviedol mnoho obyvateľov z Ukrajiny, deti a mladých nevynímajúc. Či už v škole alebo v bežnom živote stretnutia s ukrajinskými odídencami sa stali bežnou záležitosťou a poznať kultúrne a rečové rozdiely môže byť užitočné. Práve ukrajinskí tínedžeri, deti so svojimi rodičmi aj dospelí odídenci prijali pozvanie na doobedie plné aktivít, ktoré pre nich pripravili študenti II.A triedy bilingválneho odboru v anglickom jazyku. Hostia sa mohli dozvedieť zaujímavosti o Slovensku a jeho kultúre na trhu informácií, zabaviť sa v tvorivých dielňach, ochutnať niečo zo slovenskej kuchyne, súťažiť v netradičných disciplínach. Odmenou za preukázané vedomosti a zručnosti boli žetóny, za ktoré si mohli „nakúpiť“ v charitatívnom stánku. Druháci spolu s ruštinármi zo IV.A. boli štedrí a zásobili stánok kvalitnými a peknými vecami.

            Nielen angličtina a slovenčina znela v priestoroch školy. Dôležitú úlohu plnili naši študenti pôvodom z Ukrajiny, ktorí zvládli tlmočenie ( ak bolo nutné ) na výbornú.  Na svoje si prišli aj študenti, ktorí študujú ruštinu ako druhý cudzí jazyk. Prakticky si ju vyskúšali. Dievčatá z II.C prijali výzvu a sprevádzali hostí po škole v ruskom jazyku. Z dôvodu historických súvislostí majorita obyvateľstva Ukrajiny ovláda aj ruský jazyk, učili sa ho v škole. Aj v tejto pre nich ťažkej dobe ruskej invázie je bežné kombinovanie oboch jazykov.

            V emotívnej silnej debate sme si uvedomili, že Ukrajinci si strážia ich intímnu zónu a sú citlivejší na jej narušenie, že medzi nami sú kultúrne rozdiely, a treba brať do úvahy, že mnohí prišli poznačení vojnou, traumatizovaní. So záujmom sme počúvali ich príbehy a skúsenosti so životom na Slovensku. Po celý čas rezonovala potreba byť súcitní, empatickí, byť zhovievaví a vyjadrovať podporu tým, ktorí sú o niečo ukrátení. Podujatie nám ukázalo, že ľudskosť nám pomáha byť sociálnymi bytosťami. Pomáha nám v tom, aby sme sa dokázali navzájom prijať, aby sme sa rešpektovali a tolerovali. Žijeme v dobe, keď sa čoraz častejšie stretávame s prejavmi agresívneho či arogantného správania. Ak však chceme, aby sa naša spoločnosť posúvala pozitívnejším smerom, mali by sme sa zamýšľať nad ľudskosťou a robiť veci, ktoré ju charakterizujú. Stretnutie s ukrajinskými odídencami bolo nepochybne dobrý príkladom.

                                                                                   Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Obchodkári aj tento rok na Erasme

          • Výber študentov 3. ročníka odboru obchodná akadémia v týchto dňoch absolvuje odbornú stáž v Prahe a vo Viedni v rámci programu ERASMUS+.

            Študenti pracujú v pridelených firmách a  vykonávajú rôzne administratívne práce a praktické činnosti, pomáhajú s prípravou rôznych podujatí, prípadne vykonávajú činnosti spojené s recepciou v hoteli. Vo voľnom čase spoznávajú pamiatky, históriu a krásy veľkomesta. Cieľom pobytu je získať odborné skúsenosti, spoznať kultúru inej krajiny, nadobudnúť komunikačné zručnosti, zdokonaliť sa v konverzácii v anglickom a nemeckom jazyku a naučiť sa  zodpovednosti voči iným i sebe samému.

            Foto Praha     Foto Viedeň

          • Strieborno - bronzové oceňovanie

          • Po ročnom úsilí nastal opäť čas odmeniť prácu našich dofákov. Program Medzinárodnej ceny vojvody z Edinburgu - DofE sa zameriava na podporu mladých v oblasti talentu, športu a dobrovoľníctva. Nedielnou súčasťou je aj expedícia. 4 študenti obchodky si 26. 9. 2023 v Bratislave prebrali diplomy a piny, ktoré im budú pripomínať ich ročné úsilie. Matej Drinka a Cristino De Sousa Viveiros ukončili bronzovú úroveň. Adela Cupáková, Kristína Mášiková a Sofia Kiripolská (pre chorobu sa nemohla zúčastniť) ukončili striebornú úroveň. Vyššie menovaní sa venovali hre na hudobný nástroj, kresbe, behu, osobnému tréningu, zberu odpadu, ... Naučili sa nie len niečo nové, no pomohli aj zlepšiť kvalitu života vo svojom okolí.

          • Európsky deň jazykov

          • V utorok 26. septembra prebiehali hodiny cudzích jazykov netradične. Dôvodom zábavných a tvorivých aktivít bol Európsky deň jazykov, ktorý je vyhlásený Radou Európy a oslavuje sa už od roku 2001.

            Niektoré skupiny sa zapojili do online aktivít pripravených organizátorom podujatia, alebo vyučujúce pripravili vlastné originálne činnosti. Mali podobu hier, vytvárania informatívnej cudzojazyčnej nástenky prvákmi bilingvalistami vo vestibule, súťaženia, učenia sa navzájom, ale hlavne išlo o zábavu. V tvorivom ateliéri II.A mohli návštevníci nasávať informácie o anglofónnych krajinách a získať sladkú odmenu za preukázané zručnosti.

            „Deň“ sa vydaril a dúfame, že podnietil nás všetkých „bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, aby sa učili viac jazykov s presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia“ – tak znie základný cieľ podujatia, ktoré sa koná už 22 rokov.

            Mgr. Slavomíra Masrnová

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia
        • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
        • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
        • PaedDr. Jana Pekarová
        • Mgr. Viera Rosová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje