• Čo bude po...?

          • ...vráťme sa do júna 2020. Koncom júna totiž vrcholil nielen školský rok, ale aj  literárna súťaž „Pandémia 2020 a čo bude po nej“, ktorú vyhlásil Študentský parlament mesta Senica v spolupráci s Centrom voľného času Senica.  Do literárnej súťaže sa zapojilo 13 talentovaných mladých ľudí s jasným názorom a túžbou reagovať na aktuálne prežité udalosti prostredníctvom toho najsilnejšieho nástroja, ktorý  my ľudia máme – slova. 

            Teší nás, že naša študentka Markétka Vinklerová (I. A) získala v I. kategórii (14 – 16 rokov)              1. miesto.  Prísnu, ale podľa mojej mienky aj konštruktívnu porotu  tvorili študenti  Adelka Sadloňová (Gymnázium Senica), Filip Tóth (zástupca Rady mládeže TTSK), ale aj bývalá šéfredaktorka Našej Senice pani  Viera Barošková a slovenčinárky – zo senického Gymnázia L. Novomeského  Mgr. Hana Odokienko  Fodorová a OA Senica  zastupovala PhDr. Iveta Hazuchová.

            Markétka nás  (porotcov) oslovila svojou poviedkou Budúcnosť, ktoré zmenila minulosť,  v ktorej pekne, zrozumiteľne, ale aj umelecky presvedčivo vystavala príbeh o pandémii, ktorú sa podarilo zastaviť – stačilo málo: cestovať v čase. Viac neprezradím... Markétkinu prácu si totiž prečítate na stránkach školského časopisu!

            Prvý prázdninový deň si Markétka z rúk primátora mesta Senica Martina Džačovského prevzala ocenenie za svoju víťaznú prácu. Gratulujeme a želáme veľa ďalších literárnych úspechov!

            PhDr. Iveta Hazuchová

          • Oznam zákonným zástupcom a žiakom

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom.

          • Oznam školskej jedálne

          • ​Žiaci, ktorí sa stravovali v minulom školskom roku 2019/20 a vznikol im preplatok na stravu, bude im táto suma automaticky prevedená do budúceho šk. roku ako počiatočný kredit. Ak je suma vyššia ako 32 €, rodičia nemusia zadávať príkaz na platbu za mesiac september, prípadne ani za nasledujúce mesiace, podľa výšky preplatku (1 mesiac = 32 €).

            Ostatní stravníci sa riadia podľa pokynov pre stravníkov https://oasenica.edupage.org/a/stravovanie.

            Za vzniknutú situáciu ohľadom nevrátenia preplatku na konci šk. roka sa ospravedlňujeme.

          • OZNAM

          • Počas letných prázdnin škola pracuje v obmedzenom režime.

            V prípade potreby volajte na tel. číslo 034/651 41 00.

            Potvrdenie na cestovné preukazy sa bude vydávať v týždni

            od 24. do 28. augusta 2020 v čase od 8.00 h do 12.00 h.

          • Sála auly sa opäť zaplnila

          • Ako netradičný bol priebeh školského roka, tak netradičný bol i jeho záver. Sála auly OA sa v posledný deň školského roka opäť zaplnila a po prvý raz poskytla priestor pre odovzdávanie vysvedčenia do rúk študentov. Na prvý pohľad to vyzeralo skôr tak, ako keby si žiaci preberali nejaké ocenenia od rozhodcov pri jednotlivých stanovištiach. Pravda nie je ďaleko. Pre každú triedu bol totiž určený stôl, pri ktorom triedny učiteľ odovzdával jednotlivo vysvedčenia do rúk študentov. V rúškach, bez nadšeného podávania rúk, bez záverečného príhovoru triedneho, zato však s radosťou z nevšednej situácie (tie majú mladí radi) a neskrývaným úsmevom, ktorý prezrádzal veselý pohľad očí na oboch stranách. A keď sa vysvedčenia vydali, učitelia a žiaci sa s mierne rozpačitými pocitmi rozišli a vykročili do leta...

                                                                                                                                        PhDr. Eva Otepková

          • OTVORENIE ŠKOLY

          • Na základe pokynov zriaďovateľa vedenie školy oznamuje, že vyučovanie v OA Senica bude naďalej prebiehať dištančne - online formou, to znamená, že 22. júna 2020 sa škola neotvára. 

            Školský rok ukončíme odovzadávaním vysvedčení 30. júna 2020 o 8.00 h v aule školy pri dodržaní všetkých schválených bezpečnostných opatrení. 

            So sebou si prineste vyplnené Vyhlásenie o zdravotnom stave, ktoré nájdete v priloženom dokumente Vyhlasenie.docx. Inak vám nebude odovzdané vysvedčenie.

            Vyhlasenie.docx

          • Zasadili strom a odišli

          • Býva zvykom pri poslednej rozlúčke maturantov so školou, že zasadia strom v školskom areáli. Spečatia tak svoju maturitu a odchod zo školy. Symbolika zasadeného stromu  v tomto školskom roku vypovedá však aj  o niečom nezvyčajnom.

            V slávnostných príhovoroch na stužkovej slávnosti ešte nikto netušil, že zelená stužka nebude tým hrdým symbolom plného nasadenia v posledných mesiacoch v štvrtom ročníku a symbolom nádeje úspešnej maturity. Rozpačitosť a neistota dní a týždňov vyústila do veľkorysého rozhodnutia kompetentných zrušiť maturity. Zelená stužka sa možno začervenala, študentská duša zaplesala a učiteľská prísnosť zneistela. Nečakaný zvrat, nečakané rozuzlenie. Ani pri maturitnej otázke by aj ten najvynaliezavejší študent nevymyslel takéto riešenie.

            Ale predsa sa našlo niekoľko dievčat, maturantiek, ktoré si chceli splniť svoj cieľ a zložiť maturitu z anglického jazyka na vyššej úrovni. To sa im podarilo na výbornú a spokojní boli aj rodičia, aj učitelia.

            Nasledovali však mnohé otázky. Stretneme sa ešte? Rozlúčime sa? Uvidíme triedu a lavicu, ktorú sme vtedy tak rýchlo a s radosťou opustili? Plno otázok, na ktoré nebolo možné niekoľko týždňov odpovedať. A predsa sa dočkali. Stretnutie prišlo. Potešila sa i zelená stužka. Nie každá. Niektorá chcela byť pripnutá na hrudi, niektorá si želala byť naďalej ukrytá v zásuvke, iná radšej zavesená na domácej nástenke. Vedenie školy zorganizovalo v posledný piatok mesiaca máj rozlúčku maturantov a ich učiteľov. Prítomnosť podpredsedu TTSK   Ing. Pavla Kalmana podčiarkla významnú atmosféru slávnostnej chvíle. Zvedavé oči, mnohé i zvlhnuté, spoza rúška prezrádzali na jednej strane úľavu, na druhej rozpačitosť znenazdajného záveru štúdia. Ale stretli spolužiakov, rozlúčili sa s učiteľmi, posledný pohľad venovali škole. A zasadili svoj strom.

            Na záver zostáva  priestor zaželať našim absolventom veľa zdravia a mnoho chuti do ďalších povinností.

            PhDr. Eva Otepková a kol.

            Foto z podujatia

          • OZNAM PRE ŠTUDENTOV

          • Keďže súčasná situácia vyzerá tak, že v tomto školskom roku pravdepodobne do školy nenastúpime,  žiadam všetkých žiakov, aby si prišli zobrať veci zo skriniek, ak tak už neurobili skôr.

            Do školy treba prísť v čase od 8.00 do 11.00 h v určený deň pre daný ročník.

            1. ročník - 1. júna 2020

            2. ročník - 2. júna 2020

            3. ročník - 3. júna 2020

          • OZNAM PRE MATURANTOV

          • Milí maturanti,

            v elektronickej žiackej knižke máte zverejnené výsledky administratívnej maturitnej skúšky z predmetov SJL, ANJ B1, PČOZ a TČOZ. Prosím, potvrďte akceptovanie, resp. zamietnutie (pri danom predmete budú tieto 2 možnosti) administratívnej známky zo všetkých maturitných predmetov.

            Študenti, ktorí zamietnu výslednú známku z niektorého maturitného predmetu, musia túto skutočnosť oznámiť aj písomne do 15. mája 2020. Oznámenie pošlite e-mailom na adresu školy oasenica@oase.edu.sk, do predmetu správy napíšte "Nesúhlas s výslednou známkou MS". Títo žiaci vykonajú z daného predmetu ústnu maturitnú skúšku v termíne, ktorý určí Okresný úrad Trnava.

          • Kritériá na prijímacie pohovory

          • Riaditeľka Obchodnej akadémie Obchodnej akadémie v Senici po prerokovaní v Pedagogickej rade a v Rade školy vydáva Kritériá prijímacieho konania pre prijatie na štúdium na OA Senica od šk. roka 2020/2021, podľa najnovšieho Rozhodnutia ministra školstva z 29. apríla 2020. 

            Kritériá a podmienky prijímacieho konania v študijnom odbore 6317 M 00 obchodná akadémia

            Kritériá a podmienky prijímacieho konania v študijnom odbore 6317 M 74  obchodná akadémia - bilingválne štúdium v anglickom jazyku

            Do štúdia v študijnom odbore 6317 M 00 obchodná akadémia možno prijať 45 žiakov do 2 tried.  

            Do štúdia v študijnom odbore 6317 M 74 obchodná akadémia  - bilingválna štúdium v angkickom jazyku možno prijať 22 žiakov do 1 triedy.

            Prijímacie testy sa nekonajú, o umiestnení uchádzačov rozhodne počet bodov získaných podľa kritérií:

            • za klasifikáciu vybraných predmetov, 
            • za priemerný prospech 1,00,
            • za umiestnenia v súťažiach.

            Bezprostredne po spracovaní prihlášok riaditeľka OA Senica rozhodne podľa získaného počtu bodov o prijatí uchádzačov. Rozhodnutie o prijatí bude doručené poštou.

            Uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača do 4. júna 2020 doručí strednej škole, do ktorej bol uchádzač prijatý na vzdelávanie, potvrdenie o nastúpení žiaka na štúdium alebo potvrdenie o nenastúpení žiaka na štúdium odoslaním naskenovaného resp. prefoteného tlačiva prostredníctvom e-mailu alebo poštou na adresu strednej školy.Vzor potvrdenia je v Priloha_c1.docx. Rozhodujúci je dátum doručenia strednej škole.

            Zoznam uchádzačov s výsledkami prijímacieho konania budú zverejnené do 29. mája 2020  na webovom sídle školy www.oasenica.edupage.org a do tohoto termínu bude doručené uchádzačovi rozhodnutie o prijatí.

            Vážení zákonní zástupcovia a milí žiaci. Ďakujeme vám za dôveru a za záujem o našu školu. Budeme sa snažiť čo najviac vám uľahčiť prechod zo základnej na strednú školu v tejto mimoriadnej situácii, postaráme sa o rýchlu a efektívnu komunikáciu všetkými možnými spôsobmi a budeme vám vďační za všetky informácie a rozhodnutia. Ďakujeme základným školám za papierové prihlášky, ktoré nám prichádzajú. 

            Kontakty: Obchodná akadémia Senica,

            adresa: Dlhá 256/10, 905 80 Senica, pevná linka: 034/651 41 11, mail: oasenica@oase.edu.sk

            www: https://oasenica.edupage.org/

            riaditeľ školy: PaedDr. Jana Pekarová, mobil: 0910 225 438, mail: jpekarova@oase.edu.sk

             

          • Usmernenie o hodnotení žiakov

          • Vo všetkých predmetoch bude zachované hodnotenie formou klasifikácie, okrem predmetu TSV (Telesná a športová výchova), nakoľko podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele predmetu plnohodnotnou realizáciou výchovy. Predmet Telesná a športová výchova bude hodnotený slovne absolvoval.

          • Prvenstvo v ekonomickej olympiáde

          • Vo februári tohto roku sa v Trnave konalo krajské kolo olympiády z ekonómie. V konkurencii študentov stredných škôl Trnavského kraja mala najlepší výsledok študentka IV.B Obchodnej akadémie v Senici Tatiana Dršková. Ako víťazka sa zaradila medzi 50 súťažiacich, ktorí postúpili na celoslovenské kolo. V tomto porovnaní mala Tatiana siedmy najlepší výsledok. 

            Spolu sa tento rok do olympiády zapojilo 6 500 súťažiacich. Na krajskom kole, ktoré je organizované inštitútom INESS spolu s univerzitami jednotlivých krajov,  reprezentovalo  OA Senica 8 jej štvrtákov. Tí sa museli najprv kvalifikovať v školskom kole. Absolvovali online test, ktorý má 25 uzavretých otázok. V Trnave čakal na študentov písomný test - s uzavretými aj otvorenými otázkami.

            Na celoslovenskom kole sa k písomnému testu pridá aj ústna skúška. Tá však čaká len najlepších desať. Tí dostanú možnosť, obhájiť svoje znalosti pred porotou. O víťaznom poradí nakoniec rozhodnú hlasy porotcov.

            Finále Ekonomickej olympiády naplánované na 29. apríla na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave je predbežne zrušené. Zvažuje sa presun na jún alebo september 2020. Všetko sa ale bude prispôsobovať aktuálnej situácii a novému harmonogramu školského roka.

            Táni blahoželáme a držíme palce v celoslovenskom finále!

            Poradie súťažiacich v kraji

            50 najlepších ekonómiek a ekonómov

          • Elektronické knihy

          • Vydavateľstvo VARIA PRINT OnlineStudio XBIKE s.r.o. (predtým VARIA PRINT spol. s r.o.) sa rozhodlo zverejniť pre pedagógov, žiakov a študentov základných a stredných škôl veľkú časť svojich titulov vo forme elektronických kníh (13 publikácií zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky, cudzích jazykov, spolu 2 388 strán plus 286 strán kľúčov riešení a testov; všetky elektronické knihy a súbory sa dajú čítať aj na tabletoch).

            Stránka www.edu.variaprint.sk bude prístupná ZADARMO pre každého počas trvania epidémie, až kým sa žiaci a študenti nevrátia späť do škôl - stačí sa iba zaregistrovať a vytvoriť si konto.

             

          • Časopis Kam po strednej

          • Práve vyšloi aprílové číslo časopisu Kam po strednej. Študenti v ňom môžu nájsť napríklad aktuálne informácie o termínoch na podanie prihlášky na vysoké školy ako aj termíny prijímacích pohovorov.Keďže sú školy zavreté, pripravili sme toto vydanie v ľahko čitateľnej elektronickej forme.Listovaciu podobu celého časopisu nájdete na tomto linku: https://anyflip.com/wotj/ugkv/

          • OZNAM - UPRESNENIE

          • Žiaci, ktorí majú v skrinke učebnice a zošity, ktoré potrebujú na domácu výuku, môžu si po ne prísť v utorok 7. 4. 2020 v čase od 8.00 do 12.00 h.

            Ďalší termín bude vo štvrtok 16. 4. 2020 v čase od 8.00 do 12.00 h.

            Nie je nutné skrinky vypratávať!!!

            Pri vstupe do budovy sa chráňte rúškom!

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
      • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
      • PaedDr. Jana Pekarová
      • Mgr. Viera Rosová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje