• ENGLISH BREAKFAST

          • ENGLISH BREAKFAST

            Študenti z bilinguálnej 1. A si vyskúšali pripraviť typické anglické raňajky a darilo sa im! English tea s mliekom skúšali viacerí po prvýkrát. Spolu si vytvorili peknú predvianočnú atmosféru.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sme sa rozhodli zapojiť do krásneho projektu “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok”, ktorý sa už pomaly stáva u nás tradíciou. Spojili sme sily a každá trieda, ktorá mala čas a chuť naplnila krabice od topánok maličkosťami pre osamelých seniorov. Spolu sme naplnili až neuveriteľných 72 krabičiek plných lásky. Špeciálne by som chcela vyzdvihnúť triedu 2.D. a 4.B, ktoré za triedu odovzdali až 10 krabičiek. Samozrejme ďakujem všetkým triedam, ktoré sa rozhodli do projektu zapojiť a prispeli tak k tomu, aby si každý človek niečo pod stromčekom našiel pretože častokrát práve tieto krabičky sú pre seniorov jediným darčekom, ktorý dostanú. Srdečne Vám ďakujem a verím, že sa do tohto projektu budeme zapájať aj naďalej.

          • DRAHÝ ŠPÁS

          •  

            V stredu, dňa 29. 11. žiaci 2.A a 3.A dostali príležitosť vidieť derniéru predstavenia Drahý špás. Toto predstavenie bolo režírované Jurajom Bielikom s hlavnou postavou zastúpenou Petrom Trníkom.

             Drahý špás bola mimoriadna hra plná recesie a humoru, ktorý sme my ako študenti obchodnej akadémie značne ocenili. Okrem zábavy nám táto hra pripomenula ako falošná a labilná spoločnosť vie byť. Je zamorená závisťou, klebetami a klamstvami, a niektorí ľudia prichádzajú a ostávajú v našich životoch len s vidinou úžitku.

             Keďže išlo o posledné uvedenie predstavenia, herci ho obohatili o spontánne improvizované vsuvky, ktoré hru urobili jedinečnou. Peknou vsuvkou po predstavení bola aj šanca sa s hercami porozprávať, vyfotiť a poprosiť ich o podpis.

            Nakoniec sme sa domov vracali, i keď trochu zarmútení, že to bolo úplne posledné predstavenie tejto hry, v pozitívnej a veselej nálade a všetci sme veľmi vďační za možnosť vidieť Drahý špás.

            Bibiana Hrušecká, 3.A

          • Oslavovali sme Deň vďakyvzdania

          • Oslavovali sme Deň vďakyvzdania

            V kostýmoch Indiánov a Puritánov bilingvalisti z II.A aj tento rok prežívali príbeh prvého vďakyvzdania z roku 1621. „Pilgrims“ by vtedy v Novom svete bez pomoci miestnych Indiánov z kmeňa Wampanoag neprežili. Ich spolužitie bolo vtedy mierové a preto aj oslava prvej bohatej úrody bola veľkolepá. Pravdepodobne pozostávala z hydiny, kukurice, kaše, gaštanov, mäkkýšov a zveriny. Tak ako je súčasným zvykom v USA, my sme si pochutili na plnenej morke, brusnicovej omáčke a koláčoch. Hostine predchádzali scénky vytvorené a hrané v anglickom jazyku, spievanie gospelov v sprievode gitár, recitovanie a rozdávanie želaní. Scénkami zabavili a zároveň niečo naučili svojich spolužiakov. Pridali sa k myšlienkam pomoci ľuďom v núdzi, slobody prejavu, priateľstva a mierového spolužitia ľudí rôznej rasy, orientácie, politického názoru.                                                                                                                                                                               Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Oceňovanie najlepších študentov

          • Aj tento rok sme prijali pozvanie Študentského parlamentu mesta Senica na slávnostné podujatie Deň študentstva na radnici, ktoré sa konalo 16. novembra 2023. V priestoroch DAV sme si užili krásnu ceremóniu odovzdávania ocenení najlepším študentom stredných škôl v meste. Z našich žiakov si tento rok cenu prevzali: Lívia Valachovičová, IV. A; Soňa Jánošíková, IV. B; Lucia Palanská, IV. B a Vanessa Janíková, V. A. Cenu senickej mládeže získala Mgr. Katarína Šalíková.

            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

            Ocenení_študenti_2024.pdf

          • BEST IN ENGLISH  - medzinárodná online súťaž v anglickom jazyku

          • 16. novembra  sme sa zúčastnili medzinárodnej online súťaže v anglickom jazyku. Tento rok sa prihlásilo vyše 22 500 študentov, zo 704 škôl a 34 krajín, nielen z Európy. Online test bol na úrovni B2-C1 a testovalo sa počúvanie a čítanie s porozumením, gramatika a slovná zásoba. Z našej školy bolo nominovaných 20 študentov, ktorí podali výborné výsledky. Najviac bodov z možných 126 získali:  Pavlína Danková, z 5.A 108, bodov,  Ella Raymonds 2. B 106 bodov a Bibiána Hrušecká 3.A 104 bodov. Oficiálne výsledky, ako študenti  obstáli  v konkurencii s inými krajinami budeme vedieť začiatkom decembra.

          • Poppy Day  - Deň vojnových veteránov

          • Ani hustý dážď v piatok 10. novembra neodradil študentov 2. A a 2.B, aby si s divým makom na hrudi a v rukách pripomenuli 105. výročie ukončenia 1. svetovej vojny a vzniku Československa. Pri pomníkoch padlým si študenti pripomenuli okolnosti vzniku, priebehu a dôsledkov tohto konfliktu. Historicky známe fakty dopĺňali verše a zdramatizované spomienky z listov vojakov. Pri pamätníku vzniku Československa študenti „ústami“ významných osobností T.G.Masaryka a M.R.Štefánika zdôraznili význam tohto štátu pre Slovákov a potrebu demokracie. Život M. R.Štefánika je stále veľmi inšpiratívny a preto študenti zahrali niekoľko emotívnych epizód z jeho života. OA v Senici sa opäť pridala k ľuďom, ktorí vzdávajú poctu obetiam vojen a inej formy násilia pri príležitosti Remembrance Day, ktorý je známy aj ako Poppy Day alebo Deň veteránov a oslavuje sa 11. novembra. Červené maky, ktoré študenti položili k pomníkom môžu byť nielen znakom spomienky, ale aj nádeje na mierovú budúcnosť. FOTO

             Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Halloween Charity Stand/ Charitatívny stánok

          • Študenti 2. B - bilingválny odbor, opäť zorganizovali charitatívny event, kde sme vo vytvorenom stánku predávali doma napečené koláčiky, bábovky.. Zisk z predaja bude odovzdaný OZ Azyl pre psov a mačky v Šajdíkových Humencoch, kde sa starajú prevažne o starých, chorých a hendikepovaných psíkov a mačky. Napriek tomu, že tento rok, kvôli chorobe nás bolo oveľa menej, ktorí mohli napiecť, sme radi, že sme aspoň trocha mohli podporiť tento azyl. Ďakujeme všetkým študentom a učiteľom, ktorí si naše výrobky zakúpili.


            Christíne Uhrínková, 2.B

          • Au revoir, Paris!

          • Teplé októbrové počasie využili obchodkári na cestovanie – tentokrát sme sa vydali do hlavného mesta Francúzska, do Paríža. Plný očakávania vyrazil takmer celý druhý ročník našej školy. Tešili sme sa veľmi, veď kto by nechcel zažiť atmosféru Paríža na vlastnej koži? Vdychovali sme vôňu romantických uličiek, obdivovali veľkoleposť stavieb a spoznávali rôznorodosť tohto veľkomesta. Objavovali sme svetoznáme pamiatky a miesta - Louvre, Versailles, Víťazný oblúk, Panthéon, Eiffelovu vežu, Champs-Elysées, Montmartre, Sacré-Coeur... no, ťažko vybrať, čo nás očarilo najviac. Domov sme si všetci priniesli nezabudnuteľné zážitky a spomienky. A čo dodať na záver? Snáď len ... dovidenia, Paríž!

            A.Bobeková, II. C

             

          • SMART TIME

          • V stredu 18. októbra 2023 sa na našej škole konalo ďalšie zo série už tradičných podujatí pre verejnosť pod názvom SMART TIME, tentoraz v spolupráci s MsÚ v Senici a Ligou pre duševné zdravie a bolo v niečom odlišné ako predchádzajúce.

            Pretrvávajúci vojenský konflikt na východ od našich hraníc k nám priviedol mnoho obyvateľov z Ukrajiny, deti a mladých nevynímajúc. Či už v škole alebo v bežnom živote stretnutia s ukrajinskými odídencami sa stali bežnou záležitosťou a poznať kultúrne a rečové rozdiely môže byť užitočné. Práve ukrajinskí tínedžeri, deti so svojimi rodičmi aj dospelí odídenci prijali pozvanie na doobedie plné aktivít, ktoré pre nich pripravili študenti II.A triedy bilingválneho odboru v anglickom jazyku. Hostia sa mohli dozvedieť zaujímavosti o Slovensku a jeho kultúre na trhu informácií, zabaviť sa v tvorivých dielňach, ochutnať niečo zo slovenskej kuchyne, súťažiť v netradičných disciplínach. Odmenou za preukázané vedomosti a zručnosti boli žetóny, za ktoré si mohli „nakúpiť“ v charitatívnom stánku. Druháci spolu s ruštinármi zo IV.A. boli štedrí a zásobili stánok kvalitnými a peknými vecami.

            Nielen angličtina a slovenčina znela v priestoroch školy. Dôležitú úlohu plnili naši študenti pôvodom z Ukrajiny, ktorí zvládli tlmočenie ( ak bolo nutné ) na výbornú.  Na svoje si prišli aj študenti, ktorí študujú ruštinu ako druhý cudzí jazyk. Prakticky si ju vyskúšali. Dievčatá z II.C prijali výzvu a sprevádzali hostí po škole v ruskom jazyku. Z dôvodu historických súvislostí majorita obyvateľstva Ukrajiny ovláda aj ruský jazyk, učili sa ho v škole. Aj v tejto pre nich ťažkej dobe ruskej invázie je bežné kombinovanie oboch jazykov.

            V emotívnej silnej debate sme si uvedomili, že Ukrajinci si strážia ich intímnu zónu a sú citlivejší na jej narušenie, že medzi nami sú kultúrne rozdiely, a treba brať do úvahy, že mnohí prišli poznačení vojnou, traumatizovaní. So záujmom sme počúvali ich príbehy a skúsenosti so životom na Slovensku. Po celý čas rezonovala potreba byť súcitní, empatickí, byť zhovievaví a vyjadrovať podporu tým, ktorí sú o niečo ukrátení. Podujatie nám ukázalo, že ľudskosť nám pomáha byť sociálnymi bytosťami. Pomáha nám v tom, aby sme sa dokázali navzájom prijať, aby sme sa rešpektovali a tolerovali. Žijeme v dobe, keď sa čoraz častejšie stretávame s prejavmi agresívneho či arogantného správania. Ak však chceme, aby sa naša spoločnosť posúvala pozitívnejším smerom, mali by sme sa zamýšľať nad ľudskosťou a robiť veci, ktoré ju charakterizujú. Stretnutie s ukrajinskými odídencami bolo nepochybne dobrý príkladom.

                                                                                   Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Obchodkári aj tento rok na Erasme

          • Výber študentov 3. ročníka odboru obchodná akadémia v týchto dňoch absolvuje odbornú stáž v Prahe a vo Viedni v rámci programu ERASMUS+.

            Študenti pracujú v pridelených firmách a  vykonávajú rôzne administratívne práce a praktické činnosti, pomáhajú s prípravou rôznych podujatí, prípadne vykonávajú činnosti spojené s recepciou v hoteli. Vo voľnom čase spoznávajú pamiatky, históriu a krásy veľkomesta. Cieľom pobytu je získať odborné skúsenosti, spoznať kultúru inej krajiny, nadobudnúť komunikačné zručnosti, zdokonaliť sa v konverzácii v anglickom a nemeckom jazyku a naučiť sa  zodpovednosti voči iným i sebe samému.

            Foto Praha     Foto Viedeň

          • Strieborno - bronzové oceňovanie

          • Po ročnom úsilí nastal opäť čas odmeniť prácu našich dofákov. Program Medzinárodnej ceny vojvody z Edinburgu - DofE sa zameriava na podporu mladých v oblasti talentu, športu a dobrovoľníctva. Nedielnou súčasťou je aj expedícia. 4 študenti obchodky si 26. 9. 2023 v Bratislave prebrali diplomy a piny, ktoré im budú pripomínať ich ročné úsilie. Matej Drinka a Cristino De Sousa Viveiros ukončili bronzovú úroveň. Adela Cupáková, Kristína Mášiková a Sofia Kiripolská (pre chorobu sa nemohla zúčastniť) ukončili striebornú úroveň. Vyššie menovaní sa venovali hre na hudobný nástroj, kresbe, behu, osobnému tréningu, zberu odpadu, ... Naučili sa nie len niečo nové, no pomohli aj zlepšiť kvalitu života vo svojom okolí.

          • Európsky deň jazykov

          • V utorok 26. septembra prebiehali hodiny cudzích jazykov netradične. Dôvodom zábavných a tvorivých aktivít bol Európsky deň jazykov, ktorý je vyhlásený Radou Európy a oslavuje sa už od roku 2001.

            Niektoré skupiny sa zapojili do online aktivít pripravených organizátorom podujatia, alebo vyučujúce pripravili vlastné originálne činnosti. Mali podobu hier, vytvárania informatívnej cudzojazyčnej nástenky prvákmi bilingvalistami vo vestibule, súťaženia, učenia sa navzájom, ale hlavne išlo o zábavu. V tvorivom ateliéri II.A mohli návštevníci nasávať informácie o anglofónnych krajinách a získať sladkú odmenu za preukázané zručnosti.

            „Deň“ sa vydaril a dúfame, že podnietil nás všetkých „bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, aby sa učili viac jazykov s presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia“ – tak znie základný cieľ podujatia, ktoré sa koná už 22 rokov.

            Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Študentská rada zasadala v Záhorskej galérii J. Mudrocha

          • Nový školský rok je už v plnom prúde. Členovia študentskej rady však dobre vedia, že nový školský rok prináša aj nové školské akcie, stretnutia, zábavu a zážitky. Našu činnosť však treba starostlivo naplánovať. Len tak bude všetko klapať ako má a veselý duch študentstva sa nevyparí zo školských chodieb ani pod váhou učiva.

                        Študentská rada pri OA v Senici na začiatku nového školského roka vyráža na výjazdové rokovanie, na ktoré si vyberá zaujímavé miesta. Tento rok sme mali tú česť zasadať v Záhorskej galérii J. Mudrocha. Nádherne priestory a výstava akad. maliara Ľudovíta Hološku pridali nášmu stretnutiu na výnimočnosti.

                        Počas rokovania privítame nových prvákov a máme celý deň na to, aby sme sa navzájom viac spoznali. Vybavíme si administratívne záležitosti a prejdeme k tomu, čo nás všetkých najviac baví – k plánovaniu nových školských akcií. Zozbierame nápady, rozdelíme si úlohy a zorganizujeme si činnosti tak, aby každý vedel, čo má urobiť pre to, aby sa akcia podarila. Plánujeme, rozmýšľame, vymýšľame, rozhodujeme – spolu, ako jeden tím. Tu, v študentskej rade môžeš dať priestor svojim nápadom. Naučiť sa vybavovať, komunikovať, organizovať. Môžeš sa podieľať na riešení problémov mladých a zlepšovať prostredie, v ktorom tráviš počas pracovných dní toľko hodín.

                        So zvedavosťou nazeráme do tohto školského roka. Čo nám prinesie? Budeme môcť zrealizovať všetko, čo sme si naplánovali? Prijmú našu snahu spolužiaci s nadšením, či vlažným myknutím pleca? Uvidíme. Čas strávený spolu v tomto úzkom kruhu priateľov nám však nikto nevezme a my sa tešíme na každé ďalšie zasadnutie.

                        Ďakujeme pani Mgr. art. Ševčíkovej za sprostredkovanie priestoru na rokovanie a za zaujímavé sprievodné slovo k výstave.

            Kolektív Študentskej rady pri OA v Senici

          • Oznam pre stravníkov

          • Od 4. septembra 2023 sa mení cena režijných nákladov na stravu z 0,30 € na 0,60 €. Cena stravného je 2,70 € ( 2,10 € potraviny, 0,60 € režijné náklady)

            Odporúčaná výška mesačnej platby je 50,00 €.

            Rodičia, ktorí si už nastavili trvalú platbu podľa pokynov platných do 4. septembra 2023, upravte si výšku trvalého príkazu.

        • Nový školský rok
          • Nový školský rok

          • Začiatok školského roka bude v pondelok 4. septembra 2023 o 8.00 h. Žiaci 1. ročníka sa sústredia pred budovou školy a budú zaradení do jednotlivých tried. Žiaci vyšších ročníkov sa sústredia vo svojich triedach.

            Tešíme sa na Vás!

          • OZNAM

          • Počas letných prázdnin škola pracuje v obmedzenom režime.

            V prípade potreby volajte na tel. číslo 034/651 41 00.

            Potvrdenie na cestovné preukazy sa bude opäť vydávať od 4. septembra 2023. 

            Potvrdenie o návšteve školy si môžete vytlačiť po prihlásení do EduPage:

            Štart - Dochádzka - Vytlačiť potvrdenie o návšteve školy

          • PREDĹŽENIE PLATNOSTI PREUKAZU ŠTUDENTA V DOPRAVE

          • Táto informácia sa týka žiakov od 2. ročníka

            1. možnosť: prostredníctvom SMS

            Ak využívaš čipový preukaz ISIC len na zľavu v doprave, pošli SMS na číslo 8844 v tvare:
            TC medzera Priezvisko medzera číslo čipu (priezvisko zadávaj bez mäkčeňov a dĺžňov). 

            Zľavu si aktivuješ priložením preukazu na terminál v škole, napr. v prvý školský deň, alebo na verejný terminál.

            2. možnosť: cez apku UBIAN

            Predĺž si platnosť zľavy preukazu študenta ISIC/EURO<26 v doprave cez apku UBIAN a máš platnosť zliav na cestovanie vždy po ruke a k tomu môžeš využívať množstvo ďalších skvelých funkcií aplikácie pri cestovaní po Slovensku. 

            Pre študentov, ktorí chcú aj tento školský rok využívať zľavy a výhody, napr. pri nakupovaní v niektorých obchodoch, si potrebujú zakúpiť prolongačnú známku ISIC 09/2024 za 10€. Po uhradení poplaku, môžete zľavy ihneď využívať.

            Bližšie info na: https://isic.sk/aktivacia-dopravy-pocas-prazdnin/

                                       https://www.preukazstudenta.sk/stredna-a-zakladna-skola

             

             

          • Oznam pre stravníkov

          • Ak máte záujem o stravovanie sa v školskej jedálni pri Obchodnej akadémii Senica od septembra 2023, je potrebné zadať platbu za stravu.

            Bližšie informácie najdete TU.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
      • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
      • PaedDr. Jana Pekarová
      • Mgr. Viera Rosová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje