• Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            • Ak ste ešte nedarovali 2 % zo svojich daní z príjmov, môžete tak urobiť pre naše Rodičovské občianske združenie "Rodičia a priatelia OA". Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy

              Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod:
              https://oasenica.edupage.org/percenta2/ 

            • Editovateľné tlačivo na poukázanie 2 % z Vašich daní

          • 1. kolo Študentských prezidentských volieb je úspešne za nami!

          • 19. 3. 2024 sa na našej škole uskutočnili Študentské voľby na prezidenta SR. Do tohto kola sa okrem nás zapojilo ešte 179 stredných škôl a gymnázií v rámci celej Slovenskej republiky. Voľby sa konali pod záštitou Žilinského, Trnavského, Banskobystrického, Bratislavského a Prešovského samosprávneho kraja. Účasť škôl v PSK je aj s podporou NIVAM.

            Výsledky za našu školu:

            Účasť oprávnených voličov (žiakov, ktorí dovŕšili 15 rokov): 75 % (283 voličov)

            Žiaci si za víťaza zvolili Ing. Ivana Korčoka s počtom hlasov 176 a podielom 64 %.

            Za ním skončil Ing. Peter Pellegrini s počtom hlasov 39 a podielom 14,18 %.

            Tieto výsledky do značnej miery korešpondujú aj s celoslovenskými výsledkami (180 stredných škol a gymnázií), kde získal Ing. Ivan Korčok 57,14 %  a 

            Ing. Peter Pellegrini 14,52 % podiel hlasov.

            Poďakovanie za bezproblémový priebeh 1. kola volieb patrí našej volebnej komisii v zložení žiačok z 2. B, a to Emke Seleckej, Sandre Mikulovej, Kike Uhrínkovej a Kajke Oslejovej. Ďakujeme taktiež pedagogickému zboru za súčinnosť a ohľaduplnosť v deň konania volieb a samotným študentom, že prišli a hlasovaním vyjadrili svoj názor.

            Mgr. Ružena Prosnanová

          • Interaktívna prednáška - Kritické myslenie a mediálna gramotnosť


          • Vo štvrtok, 14. marca, sme sa my, žiaci 3.A zúčastnili prednášky o kritickom myslení a mediálnej gramotnosti, ktorú nám zaujímavým a interaktívnym spôsobom odprezentoval p. Vaško so Slovenskej debatnej asociácie. Naučili sme sa počas nej nielen pozerať na veci z viacerých uhlov pohľadu, ale aj rozpoznať pravdivú informáciu od hoaxu. Veľmi nás to bavilo a dúfame, že sa budeme môcť opäť nejakej prednášky zúčastniť.

            Bibiana Hrušecká, 3.A

          • „Smart time VI“

          • 14. a 15. marca 2024 sme na našej obchodke opäť privítali niekoľko skupín ôsmakov a deviatakov zo základných škôl zo Senice a z Kopčian. Podujatie sa konalo už šiesty raz a pripravili ho študenti II. A. Sprevádzali ich po škole, pripravili prezentáciu o škole a jej aktivitách, jazykové hry a malé predstavenie o živote Svätého Patrika. Len pripomíname, že celé podujatie sa odohrávalo v anglickom jazyku. Sami študenti si uvedomovali. že ide predovšetkým o reprezentáciu školy a získanie nových študentov. Väčšina z nich zvládla zadané úlohy na výbornú. Dokázali hostí nielen zaujať, ale aj zabaviť. Vysvetlili im zábavnou scénkou prečo a ako sa oslavuje 17. marca sviatok Sv. Patrika, patróna Írska. Odpovedali na otázky záujemcov o štúdium na našej škole, ktorých nebolo málo.

             Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Pohľad do histórie

          • 12. a 13. marca 2024 sme sa my – druháci OA Senica zúčastnili zájazdu do Poľska – náš cieľ:  Osvienčim – Wieliczka – Krakov. Naša exkurzia začínala pri senickej plavárni, odkiaľ sme sa v sprievode vyučujúcich Mgr. Čelústkovej a Mgr. Volkovej vydali na cestu za poznaním minulosti...

            Prvá zastávka - Osvienčim. Navštívili sme koncentračné tábory Auschwitz a Auschwitz-Birkenau. Pre všetkých to bol silný zážitok, mnohí pociťovali ťaživú atmosféru, ktorú dopĺňalo pochmúrne počasie. Vďaka našim sprievodcom sme sa dozvedeli množstvo informácií o oboch koncentračných táboroch aj o holokauste.

            Na druhý deň sme navštívili soľnú baňu Wieliczka, ktorá sa nachádzala neďaleko od nášho ubytovania. Najskôr sme zostúpili 64 metrov pod úroveň zeme. Všade navôkol nás sa okrem kryštálov soli nachádzali sochy a rytiny. Po ponurom predchádzajúcom dni to bola príjemná zmena. Prehliadku sme ukončili približne 135 metrov pod zemou, odkiaľ nás na povrch zeme vyviezol výťah.

            Poslednou zastávkou nášho výletu bol Krakov, konkrétne historické centrum. Pani sprievodkyňa nám porozprávala históriu tohto kráľovského a pridala aj kopu zaujímavostí. Po výklade sme mali rozchod. Niektorí nakupovali suveníry, iní obdivovali architektúru alebo tradičnú poľskú kuchyňu.

            Aj keď nám počasie úplne neprialo a našim nechceným sprievodcom bol aj vytrvalý dážď, výlet vyšiel na jednotku! Ďakujeme obom našim pani profesorkám za vytvorenie príjemnej atmosféry a už teraz sa tešíme, kam vyrazíme nabudúce!

                 FOTO

            Adela Cupáková, II.D

          • Ako sa nám darilo v krajskom kole?

          • V stredu, 07. 02. 2024 sa na celom Slovensku rozbehli krajské kolá Súťaže v spracovaní informácií na počítači. Študenti zo škôl trnavského kraja si prišli zmerať svoje sily na našu senickú obchodku.

            Do prvej súťažnej disciplíny -  písanie na PC sa zapojilo 12 žiakov zo všetkých 4 obchodných akadémií v pôsobnosti TTSK (OA Trnava, OA Sereď, OA Veľký Meder a OA Senica). Náročné kritéria, ktoré pre túto disciplínu platia, sa tento rok podarilo splniť iba 6 súťažiacim.  Medzi najlepších patrili:

            1. miesto        Matej Šarmír                           OA Trnava                      421,6 čistých úderov za minútu
            2. miesto        Samuel Kurinec                      OA Sereď                   377,6 čistých úderov za minútu
            3. miesto        Lucia Pobjecká                      OA Senica                362,1 čistých úderov za minútu
            4. miesto        Sabina Čierňavová               OA Senica                293,7 čistých úderov za minútu
            5. miesto        Timea Blanáriková               OA Senica                289,3 čistých úderov za minútu                 

            Všetci súťažiaci si svoju rýchlosť písania oproti minulému roku vylepšili. Ich výkon hovorí aj o presnosti ich písania, pretože  za každú chybu sa im odrátavalo až 50 trestných bodov.

            V druhej súťažnej disciplíne – úprava textu na počítači (pomocou korektorských značiek) si sily zmerali 9 súťažiaci. Prvé 4 miesta si rozdelili medzi sebou takto:

            1. miesto        Tereza Hlúchová                   OA Senica               113 korektúr             8550 bodov
            2. miesto        Žaneta Pusztakürtiová          OA Sereď                    88 korektúr             8050 bodov
            3. miesto        Lucia Palanská                       OA Senica                  89 korektúr             7900 bodov
            4. miesto        Lucia Ladovičová                  OA Senica                  83 korektúr             7800 bodov

            Okrem Terky a obidvoch Luciek túto disciplínu úspešne zvládli aj Vanessa Hladíková, Tamara Drinková a Laura Cingelová.

            V tretej súťažnej disciplíne – wordprocessing súťažili iba 3 študentky.  Našu školu reprezentovali Zuzana Tománková, Rebeka Suchá a Klaudia Zálesňáková. Vzhľadom na časovo náročnejšiu opravu prác v tejto disciplíne výsledky ešte nepoznáme, ale určite budú vynikajúce :)

            O pekný kultúrny program sa postarali hudobne nadaní študenti z bilingválu Klára Žáková a Matúš Slaný. S organizáciou celého podujatia nám pomáhali aktívne a šikovné členky  študentskej rady – Ema Selecká, Sandra Mikulová, Liana Vachová a Nikola Dobrucká.

            Všetkým menovaným študentom ďakujeme za spoluprácu a reprezentáciu školy.  Súťažiacim ku krásnym dosiahnutým výsledkom blahoželáme a držíme im palce, aby sa so svojimi výsledkami prebojovali aj do celoslovenského kola.

            Zároveň veľmi pekne ďakujeme sponzorom:

            TTSK, Mesto Senica, COOP Jednota, Emil Krajčík, s. r. o., vďaka ktorým sme mohli potešiť súťažiacich peknými darčekmi.    

            FOTO

            Antónia Černeková

          • Fašiangy na obchodke

          • Vo štvrtok 8. februára sa konala už tradičná fašiangová slávnosť. Tento rok sa niesla v duchu prechodného obdobia medzi zimou a jarou teda „ Od Hromníc do Mateja“. Študenti v krásnych ľudových krojoch predstavili mnohopočetnému publiku zvyky, rituály a tance z rôznych štátov Európy. Spájajú sa v nich starobylé archaické slovanské agrárne kulty so stredovekou karnevalovou mestskou tradíciou, ktorá si našla svoje miesto ako symbol ľudového veselia, hodovania, pitia a sprievodoch v maskách. Pôsobivé a zábavné predstavenie študentov II.A,II.C a IV.A obohatili tanečníci z Brezovej a „Turci“ zo Štefanova.

            Foto z podujatia

            Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Úspech našich dievčat

          • Dňa 7.2 2024 sa uskutočnilo v športovej hale v Senici okresné kolo v dievčat vo florbale. Naše bojovníčky si viedli veľmi dobre. Vyhrali proti SOŠ Senica 13:0, proti Gymnázium 8:4 a nakoniec proti Súkromnej škole podnikania 3:1. Za celý turnaj nestratili ani jeden bod! Dievčatá postupujú na krajské kolo a zároveň aj na župnú olympiádu do Trnavy. GRATULUJEME

            Michal Gulíšek, 2. B

          • Študentky OA Senica navštívili Svetlušku

          • Ako vyčariť svetluškárom úsmev na tvári? Veľmi jednoducho. Stačí sa u nich staviť na návštevu! Svetluška je denný stacionár pre deti a dospelých s rôznym stupňom postihnutia, ktorý sídli v Kunove. Naše študentky si pripravili pre klientov zábavné aktivity a hry. Spolu sme strávili príjemné popoludnie, pričom nás svetluškári, nie prvýkrát, porazili v „Človeče, nehnevaj sa“.

            Zároveň sme pani riaditeľke Mgr. Marte Štítnej odovzdali finančný dar od žiakov, rodičov a učiteľov OA Senica. V decembri sa nám na školskom vianočnom trhu podarilo vyzbierať 770 €. Peniažky budú použité na organizáciu letných výletov, na ktoré sa klienti už teraz veľmi tešia. My sa zasa veľmi tešíme z toho, že sme mohli prispieť svojou troškou k novým zážitkom týchto večných detí.

            Tak opäť o rok, kamaráti! 

          • Predvianočná Viedeň

          • O tom, že Viedeň je jedno z najkrajších európskych hlavných miest sa v pondelok 18. decembra na vlastné oči presvedčili žiaci 2. B a 3. C triedy.

            Naše prvé kroky smerovali do centra mesta na Stephansplatz, hlavný cieľ bol jasný - Dóm svätého Štefana (Stephansdom). V tejto najznámejšej rakúskej pamiatke sme sa mohli pokochať bohato zdobenými barokovými oltármi a sochami. Celkovú atmosféru dotváral spevácky chór.

            Krásne vysvietenými ulicami sme sa presunuli na Námestie Márie Terézie, kde nás čakala druhá zastávka - prírodovedecké múzeum (Naturhistorisches Museum). Obdivovali sme najstaršiu a najväčšiu zbierku meteoritov na svete, vzácne minerály a drahé kamene, exponáty zoologického či prehistorického oddelenia.

            Popoludní sme sa presunuli na Radničné námestie (Rathausplatz), kde sa každoročne konajú najkrajšie vianočné trhy vo Viedni (Christkindlmarkt). Predierali sme sa množstvom stánkov s vianočnými ozdobami, ručne vyrábanými darčekmi, remeselnými výrobkami. Zaujala nás nádherná výzdoba, obrovský kolotoč, ruské kolo, klzisko.

            Nabití vianočnou atmosférou sme sa presunuli k autobusu, ktorý nás doviezol pred nákupné stredisko Donau Zentrum, kde sme tento príjemne strávený deň mohli zavŕšiť nákupom darčekov či suvenírov pre najbližších.

            Mgr. Ružena Prosnanová

          • Vianoce po francúzsky

          • V piatok 15. decembra sa francúzštinári z III. A rozhodli na hodine pripraviť tradičný francúzsky vianočný dezert - Bûche de Noël (v preklade vianočné poleno). Ide o roládu plnenú čokoládovým krémom tak, aby pripomínala kmeň stromu.Táto tradícia pochádza ešte z predkresťanského obdobia. Ľudia si v lese zadovážili čo najväčšie poleno do kozubu, ktorého oheň mal chrániť a zároveň zabezpečiť rodine hojnosť. Častokrát poleno polievali vínom a kládli naň ovocie. V 20. storočí sa z tohto zvyku stal Bûche de Noël v takej podobe, v akej ho poznáme dnes.Spoločne sme si so spolužiakmi vyhľadali recept, každý doma pripravil svoju časť dezertu a v škole sme ho už iba dokončili. A takto sme si na hodine užili malé Vianoce po francúzsky.

            Bibiana Hrušecká, III. A

          • ENGLISH BREAKFAST

          • ENGLISH BREAKFAST

            Študenti z bilinguálnej 1. A si vyskúšali pripraviť typické anglické raňajky a darilo sa im! English tea s mliekom skúšali viacerí po prvýkrát. Spolu si vytvorili peknú predvianočnú atmosféru.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sme sa rozhodli zapojiť do krásneho projektu “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok”, ktorý sa už pomaly stáva u nás tradíciou. Spojili sme sily a každá trieda, ktorá mala čas a chuť naplnila krabice od topánok maličkosťami pre osamelých seniorov. Spolu sme naplnili až neuveriteľných 72 krabičiek plných lásky. Špeciálne by som chcela vyzdvihnúť triedu 2.D. a 4.B, ktoré za triedu odovzdali až 10 krabičiek. Samozrejme ďakujem všetkým triedam, ktoré sa rozhodli do projektu zapojiť a prispeli tak k tomu, aby si každý človek niečo pod stromčekom našiel pretože častokrát práve tieto krabičky sú pre seniorov jediným darčekom, ktorý dostanú. Srdečne Vám ďakujem a verím, že sa do tohto projektu budeme zapájať aj naďalej.

          • DRAHÝ ŠPÁS

          •  

            V stredu, dňa 29. 11. žiaci 2.A a 3.A dostali príležitosť vidieť derniéru predstavenia Drahý špás. Toto predstavenie bolo režírované Jurajom Bielikom s hlavnou postavou zastúpenou Petrom Trníkom.

             Drahý špás bola mimoriadna hra plná recesie a humoru, ktorý sme my ako študenti obchodnej akadémie značne ocenili. Okrem zábavy nám táto hra pripomenula ako falošná a labilná spoločnosť vie byť. Je zamorená závisťou, klebetami a klamstvami, a niektorí ľudia prichádzajú a ostávajú v našich životoch len s vidinou úžitku.

             Keďže išlo o posledné uvedenie predstavenia, herci ho obohatili o spontánne improvizované vsuvky, ktoré hru urobili jedinečnou. Peknou vsuvkou po predstavení bola aj šanca sa s hercami porozprávať, vyfotiť a poprosiť ich o podpis.

            Nakoniec sme sa domov vracali, i keď trochu zarmútení, že to bolo úplne posledné predstavenie tejto hry, v pozitívnej a veselej nálade a všetci sme veľmi vďační za možnosť vidieť Drahý špás.

            Bibiana Hrušecká, 3.A

          • Oslavovali sme Deň vďakyvzdania

          • Oslavovali sme Deň vďakyvzdania

            V kostýmoch Indiánov a Puritánov bilingvalisti z II.A aj tento rok prežívali príbeh prvého vďakyvzdania z roku 1621. „Pilgrims“ by vtedy v Novom svete bez pomoci miestnych Indiánov z kmeňa Wampanoag neprežili. Ich spolužitie bolo vtedy mierové a preto aj oslava prvej bohatej úrody bola veľkolepá. Pravdepodobne pozostávala z hydiny, kukurice, kaše, gaštanov, mäkkýšov a zveriny. Tak ako je súčasným zvykom v USA, my sme si pochutili na plnenej morke, brusnicovej omáčke a koláčoch. Hostine predchádzali scénky vytvorené a hrané v anglickom jazyku, spievanie gospelov v sprievode gitár, recitovanie a rozdávanie želaní. Scénkami zabavili a zároveň niečo naučili svojich spolužiakov. Pridali sa k myšlienkam pomoci ľuďom v núdzi, slobody prejavu, priateľstva a mierového spolužitia ľudí rôznej rasy, orientácie, politického názoru.                                                                                                                                                                               Mgr. Slavomíra Masrnová

          • Oceňovanie najlepších študentov

          • Aj tento rok sme prijali pozvanie Študentského parlamentu mesta Senica na slávnostné podujatie Deň študentstva na radnici, ktoré sa konalo 16. novembra 2023. V priestoroch DAV sme si užili krásnu ceremóniu odovzdávania ocenení najlepším študentom stredných škôl v meste. Z našich žiakov si tento rok cenu prevzali: Lívia Valachovičová, IV. A; Soňa Jánošíková, IV. B; Lucia Palanská, IV. B a Vanessa Janíková, V. A. Cenu senickej mládeže získala Mgr. Katarína Šalíková.

            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

            Ocenení_študenti_2024.pdf

          • BEST IN ENGLISH  - medzinárodná online súťaž v anglickom jazyku

          • 16. novembra  sme sa zúčastnili medzinárodnej online súťaže v anglickom jazyku. Tento rok sa prihlásilo vyše 22 500 študentov, zo 704 škôl a 34 krajín, nielen z Európy. Online test bol na úrovni B2-C1 a testovalo sa počúvanie a čítanie s porozumením, gramatika a slovná zásoba. Z našej školy bolo nominovaných 20 študentov, ktorí podali výborné výsledky. Najviac bodov z možných 126 získali:  Pavlína Danková, z 5.A 108, bodov,  Ella Raymonds 2. B 106 bodov a Bibiána Hrušecká 3.A 104 bodov. Oficiálne výsledky, ako študenti  obstáli  v konkurencii s inými krajinami budeme vedieť začiatkom decembra.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia
      • +421 034/651 41 00 - sekretariát +421 034/651 25 07 - vrátnica
      • Dlhá 256 905 80 Senica Slovakia
      • PaedDr. Jana Pekarová
      • Mgr. Viera Rosová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje